כפי שדיווחנו אתמול באתר מקור ראשון, הקואליציה תחוקק עד סוף כנס החורף רק את שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים בהצעה המרוככת של יו"ר הוועדה שמחה רוטמן. חברי כנסת תקפו את ההודעה לפיה יתר הסעיפים יידחו לאחר פגרת החורף, וההחלטות יובאו לאישור הסיעות.
בדיון טלפוני שנמשך כמה שעות נאמר כי ההצעה שתובא לאישור תביא "לשינוי היסטורי ומהותי" בוועדה לבחירת שופטים ול"תיקון עוול היסטורי". ראשי מפלגות הקואליציה קראו לאופוזיציה לנצל את תקופת הפגרה שנמשכת כחודש ובה לא ניתן לקיים את הליכי החקיקה בכנסת, על מנת לקיים הידברות ולנסות להגיע להבנות ביחס לסעיפי החקיקה שיובאו לאישור לאחר הפגרה. "אנו מושיטים יד לכל מי שבאמת חשובה לו אחדות העם והרצון להגיע להסדר מוסכם".
חברי כנסת מהליכוד תקפו את ההצעה. "אין חדש תחת השמש. הצבעתם ימין, ניצחתם ימין וקיבלתם שמאל", צייצה ח"כ טלי גוטליב. ח"כ דודי אמסלם הוסיף: "זה לא הזמן להתקפל או לוותר! לא בשביל זה ניצחנו בבחירות – הציבור שבחר בנו מצפה לשינוי מהותי. הוא הודיע כי "לא נתמוך בפארסה הזו, נקודה". ח"כ בעז ביסמוט כתב כי מה שמטריד אותו "זה לשמוע על כל מיני פשרות למיניהן שעוקרות את הרפורמה שלה ייחלנו מיסודה. מה שמטריד אותי זה לאכזב את הבוחרים שלנו. אסור להתקפל! אסור לחזור אחורה!".
במהלך הדיון אתמול ניסה היו"ר ח"כ רוטמן להרגיע את הרוחות. "אני חושב שכל מי שעקב אחרי הדיונים ראה שיש פה ניסיון להניח את הדעת של אנשים שחוששים לחינם. אני מקווה שהרושם מאוד ברור. יש צורך קריטי בתיקון מערכת המשפט וגיוון ביהמ"ש העליון והשבת אמון הציבור בו. לכן הבאנו את הגיוון – הגיוון של הסיעות, גיוון בין קואליציה לבין אופוזיציה וגם את הנושא שאפשר למנות ללא הווטו של השופטים, כפי שהיה כיום", אמר רוטמן, וכי "לא ניתן לחיות עם מציאות של בית משפט שמחזיק כ"כ הרבה סמכויות, שמשכפל עצמו ומייצר לנו שיבוטים של תפיסות עולם. עם כלל ההסדרים הצלחנו לרבע את המעגל, כך שהעם יוכל לבחור את השופטים אבל מאידך התייחסנו גם לחששות מניצול לרעה של כוח פוליטי מזדמן לשם השתלטות על בית המשפט".
לפי ההצעה, לראשונה יבוטל הווטו האוטומטי של השופטים בוועדה לבחירת שופטים וכמו כן נציגי לשכת עורכי הדין יוצאו מהוועדה. הרכב הוועדה לבחירת שופטים יורכב מ-11 חברי ועדה, במקום 9 המכהנים כיום. הרכב הוועדה יכיל 3 שופטים של העליון, נשיא העליון ועוד שניים, 3 שרים מ-3 סיעות שונות, 3 חברי כנסת מ-3 סיעות הקואליציה השונות וכן 2 חברי כנסת מסיעות שונות מהאופוזיציה.
בקדנציה של הממשלה הרוב הנדרש לבחירת שופטים הוא 6 מתוך 11. לאחר 2 מינויים בקדנציה – יהיה צורך ברוב רגיל של 7 מ-11, שיכלול בתוכו לפחות נציג אחד של השופטים ונציג אחד של האופוזיציה. קביעה זו נועדה למנוע השתלטות של הקואליציה על בית המשפט.
בנוגע לוועדה שממנה שופטים לערכאות אחרות, ההרכב כולל בתוכו את נשיא העליון, נשיא בית משפט מחוזי שנבחר ע"י נשיאי המחוזי ונשיא של בית משפט שלום שנבחר על ידי נשיאי השלום. בוועדה זו הרוב הנדרש לבחירת השופטים יהיה 7 מתוך 11, וזאת על מנת לייצר מצב בו הקואליציה לבדה לא תוכל למנות שופט לשלום או למחוזי. לגבי הדחת שופט מכהונתו יידרש רוב של 9 מתוך 11. בנוסף, הקואליציה התקפלה ולא תערך שימוע פומבי בוועדת החוקה אלא בוועדה לבחירת שופטים.