למרות שהחוק שמסדיר את נוכחות ישיבת חומש בשטח היישוב שפונה בגוש קטיף עבר הלילה (ג') בקריאה שלישית בכנסת, ארגוני השמאל לא יבטלו את העתירות נגד נוכחות הישיבה במקום, תחת הטענה שמדובר בקרקעות פרטיות של פלסטינים.
ארגון השמאל יש דין, המייצג את העותרים הפלסטינים, מסר הבוקר כי ״ביטול חוק ההתנתקות לא יכול להכשיר גזל וגנבה. לא ניתן לחוקק שגנבה זה מותר. האדמות עליהן נבנה היישוב חומש הן עדיין אדמות פלסטיניות בבעלות פרטית של תושבים מהכפר בורקה. העתירה לפינוי הישיבה הבלתי חוקית בחומש עדיין תלויה ועומדת, ויש לקוות ששופטי בג"ץ ישימו סוף לפארסה בחומש ויורו למדינה לפנות את הפולשים".
חשוב לציין כי לאישור החוק יש משמעות רבה על הליכים משפטיים הקשורים לנוכחות היהודית בחומש. לא רק שמדובר כעת על אזור בו מותר ליהודים לשהות באופן חוקי, אלא קיימת אפשרו שיבוטלו הליכים פליליים שהחלו נגד אנשי הישיבה המואשמים בהפרת חוק ההתנתקות.
לפני כחודשיים, בית משפט השלום בפתח תקווה דחה דיון בענייניהם של רבנים ותלמידים מישיבת חומש, בעקבות עמדת הממשלה לפיה דין המקום להפוך לחוקי וכוונת השרים לבטל את חוק ההתנתקות האוסר על ישראלים לשהות במקום. שמונה מרבני ותלמידי ישיבת חומש, ביניהם נשיא הישיבה הרב שמחה שטטנר, התייצבו לדיון בבית משפט השלום בפתח תקווה לדיון בכתבי האישום שהוגשו נגדם בגין הפרת חוק ההתנתקות, בשל הלימודים ביישוב חומש. בית המשפט נענה לבקשתם של הנאשמים לדחות את כל הדיונים בארבעה חודשים כדי להמתין לאפשרות שהממשלה תעמוד בהתחייבותה ותעביר בכנסת את החוק המאשר את השהייה במקום.
עו"ד משה פולסקי אמר בשמם של הנאשמים כי "אנו במצב בו מזה למעלה משנה הצבא מאפשר, גם אם תחת הגבלות שונות, את פעילות הישיבה בחומש. במקביל, המדינה הצהירה בהליך המתנהל בבג״ץ כי בכוונתה לבטל את הסעיפים הרלוונטיים בחוק ההתנתקות האוסרים על נוכחות יהודית במקום, סעיפים שלעמדתנו בכלל נחקקו על מנת לאפשר את הגירוש מצפון השומרון לפני שנים רבות".
נזכיר כי כתבי האישום אשר הוגשו על ידי תביעות שומרון – שלוחת אריאל, מייחס לתלמידים ולרבנים כניסה ליישוב חומש ועבירה על חוק ההתנתקות – "כניסה/שהייה בשטח מוגבל ללא היתר עבירה לפי חוק יישום תכנית ההתנתקות התשס"ה – 2005". החל מהבוקר, הדבר מותר והעבירה בה הואשמו אנשי הישיבה – מבוטלת.
בעקבות הפיגוע בו נרצח תלמיד ישיבת חומש יהודה דימנטמן לפני כשנה, עתרו ארגוני שמאל לבג"ץ ודרשו שיורה לממשלה לפנות את הנוכחות היהודית מהמקום. שר הביטחון לשעבר בני גנץ השיב באופן עקבי כי יש לפנות את הישיבה אך בעיתוי שייראה נכון לשר הביטחון, בכפוף לשיקולים הביטחוניים.
השינוי המשמעותי בתשובת המדינה הגיע לאחר השבעת הממשלה החדשה, במסגרתה הממונה על אישור עמדות המדינה לבג"ץ בנושאי התיישבות הוא שר האוצר המכהן גם כשר במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ'. הפעם הדרג המדיני הודיע לבג"ץ כי בכוונתו לפעול לתיקון ההוראות שנוגעות לשהות ישראלים בחומש ולהסדרת לימוד התורה במקום, מה שבהחלט עשוי להיות משמעותי כלפי המואשמים בהפרות חוק ההתנתקות.