שגריר ישראל בארה"ב, מייק הרצוג, זומן אתמול (ג') לפגישה עם סגנית מזכיר המדינה האמריקני, וונדי שרמן, בה הביעה שרמן את "דאגתה של ארה"ב" מביטול חוק ההתנתקות בכנסת, "לרבות האיסור על הקמת התנחלויות בצפון הגדה המערבית". עוד נמסר, בהודעה רשמית שיצאה ממחלקת המדינה, כי השניים דנו "בחשיבות של הימנעות כל הצדדים ממעשים או רטוריקה שעלולה לעורר עוד יותר את המתחים לקראת חגי הרמדאן, הפסח וחג הפסחא". הפגישה וכן ההודעה הפומבית אודותיה, נחשבים חריגים ביחסים שבין ישראל לארה"ב.
סגן דובר מחלקת המדינה התייחס אתמול, בפתח התדרוך לכתבים, אל ביטול חוק ההתנתקות ואמר כי "ארה"ב מוטרדת מאוד מכך". וודנט פטאל הוסיף כי "לפחות אחד מהמאחזים הללו באזור זה, חומש, נבנה על קרקע פלסטינית פרטית, שהיא בלתי חוקית לפי החוק הישראלי", והוסיף כי ארה"ב קוראת לישראל "להימנע מלהתיר את חזרתם של מתנחלים לאזור, בהתאם להתחייבויות ראש הממשלה לשעבר שרון ומחויבותה של ממשלת ישראל הנוכחית לארה"ב". הדובר פירט כי הכוונה היא למכתב הערבויות שנתן ראש הממשלה המנוח אריאל שרון לנשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש, וכן אל המחויבות המחודשת שנתנה לדבריהם ישראל בפגישה המחומשת של נציגים ישראלים, פלסטינים, אמריקנים, מצרים וירדנים בשארם א-שייח' ביום ראשון.
"לנו ברור שקידום ההתנחלויות הוא מכשול לשלום ולהשגת פתרון שתי המדינות", אמר פטאל, "זה בוודאי כולל יצירת התנחלויות חדשות, בנייה או הסדרה של מאחזים, או התרת בנייה מכל סוג שהוא על קרקע פלסטינית פרטית או בעומק הגדה המערבית בצמוד לקהילות פלסטיניות", מה שלדברי הדובר יהיה קל יותר לאחר ביטול חוק ההתנתקות. "בזמן של מתיחות מוגברת, שינויי החקיקה שהוכרזו היום הם פרובוקטיביים במיוחד ופוגעים במאמצים להשיב את הרוגע לקראת הרמדאן, פסח וחגי הפסחא", סיכם הדובר.
נזכיר כי במסגרת ההחלטה על עקירת ארבעת היישובים בצפון השומרון, סוכם מול ארה"ב כי ישראל תפנה את היישובים, אבל לא תשנה את הסטטוס של השטח שנותר שטח סי. "מכתב הנשיא בוש", נחשב לתמורה המדינית לכאורה שקיבלה ישראל על עקירת אלפי תושביה והרס בתיהם. במכתב הביעה ארה"ב תמיכה בעמדה הישראלית בשני נושאים – השארת גושי ההתיישבות הגדולים ביו"ש על כנם, ומניעת שיבתם של פליטים פלסטינים אל תוך מדינת ישראל.
ב־14 באפריל 2004 נמסרו המכתבים ההדדיים בין שרון לבוש בבית הלבן. במכתב הישראלי הצהיר שרון כי החליט ליזום תהליך של "התנתקות הדרגתית, בתקווה לצמצם את החיכוך בין ישראלים ופלסטינים, לשפר את ביטחון ישראל ולייצב את המצב המדיני והכלכלי – עד שיבשילו התנאים ברשות הפלסטינית ליישום מלא של מפת הדרכים". בוש במכתבו בירך על ההתנתקות, וקבע כי הפלסטינים נדרשים "להפסקה מיידית של הפעילות המזוינת ושל כל מעשי האלימות נגד ישראלים באשר הם". המוסדות הפלסטיניים הרשמיים נתבעו להפסיק את ההסתה נגד ישראל, וכן לבצע "רפורמה פוליטית מקיפה ויסודית". עוד נכתב כי "ברור הוא שבמסגרת פתרון מוסכם, צודק, הוגן ומציאותי של סוגיית הפליטים הפלסטינים, כחלק מכל הסכם קבע, הפתרון יהא באמצעות הקמתה של מדינה פלסטינית ויישוב הפליטים הפלסטינים בתוכה, ולא בישראל".

מתכתובות הדואר האלקטרוני של הילרי קלינטון שנחשפו ב־2015, עלה כי ממשל אובמה התנער מהתחייבויות קודמו כלפי ישראל. בהתכתבות בין מזכירת המדינה קלינטון לבין היועץ שלה דאז, מסכימים השניים כי מכתב הנשיא בוש מעולם לא הפך למדיניות אמריקנית מוצהרת, ולכן גם לא הועבר כמסמך רשמי בעת חילופי הממשל בתחילת 2009.
אתמול, הגיעו לביקור בחומש השרה אורית סטרוק יחד עם ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, אנשי ישיבת חומש ומטה 'חומש תחילה'. הנוכחים סיירו ביישוב, רקדו ושרו בישיבת חומש המתחדשת ובירכו ברכת "מציב גבול אלמנה". השרה סטרוק בירכה בהרמת הכוסית בישיבת חומש ואמרה כי "זה יום גדול למדינת ישראל, יום של תשובה גדולה, זה לא רק שאנחנו חוזרים לחומש וצפון השומרון ונקים מחדש את הישובים, אלא אנחנו משנים את כיוון התנועה, התנועה של מדינת ישראל שהייתה לאורך שנים, תנועה אחורה תנועה של נסיגות, היא מעכשיו תנועה קדימה תנועה של חזרה לארץ שלנו, אשרינו שזכינו לרגע הזה".
בעקבות התגובה האמריקנית לביטול חוק ההתנתקות, נמסר מלשכת ראש הממשלה: "ההחלטה של הכנסת לבטל חלקים מחוק ההתנתקות מביאה סוף לחוק מפלה ומשפיל שאסר על יהודים לחיות באזורים בצפון השומרון, חלק ממולדתנו ההיסטורית. לא במקרה בכירים באופוזיציה תמכו בחוק זה לאורך הדרך. עם זאת, לממשלה אין כוונה להקים יישובים חדשים באזורים אלה".