הרפורמה המשפטית של ממשלת הימין הייתה אמורה לצלוח בשבוע הבא את חקיקת הסעיף הראשון והחשוב שלה, אבל אתמול בערב הוצב סימן שאלה על יכולתה לעשות זאת. שר הביטחון יואב גלנט נערך לקרוא פומבית לעצירת החקיקה עד לאחר יום העצמאות.
ההודעה על נאום צפוי של גלנט באה לקראת סיום "יום השיתוק הלאומי" שהכריזו מתנגדי הרפורמה. נתיבי איילון נחסמו לשעתיים בידי מפגינים, אומנם מעטים בהשוואה לשבוע שעבר, תוך עימות עם המשטרה. באירוע אחר חבטה מפגינה בראשו של שר החקלאות אבי דיכטר באמצעות מוט של דגל. הוא לא נפגע, המפגינה האלימה נעצרה. מאות מפגינים קיימו צעדה פרובוקטיבית בבני־ברק, מהלך שנוי במחלוקת גם בתוך האופוזיציה.
ככל הידוע, גלנט ביקש לעצור את המשך החקיקה לאחר שנועץ בראשי מערכת הביטחון והגיע למסקנה שתופעת הסרבנות מתרחבת ומסכנת את צה"ל, בשעה שהאיומים הביטחוניים על ישראל גדלים והמתיחות בגבול הצפון גואה.

לכתבים נאמר שגלנט יישא נאום בשבע וחצי בערב. ההערכה הראשונית הייתה שהוא מתואם עם ראש הממשלה, מה גם שלשכת נתניהו דיווחה כי ראש הממשלה דוחה את צאתו ללונדון בשעות לא מעטות. אבל כעבור שעה קלה יצאה הכחשה מלשכת נתניהו, וגלנט אף זומן לירושלים כדי להיוועד עם ראש הממשלה.
פגישת ראש הממשלה ושר הביטחון ארכה כעשרים דקות בלבד. סמוך לשעה תשע התייצב נתניהו לנאום לאומה, והבהיר כי כבר בשבוע הבא תשלים הקואליציה את חקיקת החוק שישנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. נתניהו גם הכריז שמעתה הוא יהיה מעורב הרבה יותר במהלכי ההידברות עם האופוזיציה.
בין השאר אמר נתניהו: "עד היום ידיי היו כבולות. עד כאן. אני נכנס לאירוע, למען העם והמדינה אני אעשה כל מה שביכולתי כדי להגיע לפתרון ולהרגעת הרוחות בעם. אנשים אחים אנחנו". עוד אמר: "לא תהיה פסקת התגברות בלתי מוגבלת, זה לא יקרה. אני מתכוון לעגן בחוק את זכויות הפרט של כל אזרחי ישראל".
לפני נאום נתניהו, כאמור, הדיווח על נאום צפוי של גלנט עורר זעם בסיעת הליכוד, מצד מי שדחפו לחקיקת הרפורמה בהקדם. השרה גלית דיסטל־אטבריאן צייצה: "כל חבר כנסת מהליכוד שמתכנן לעצור את החקיקה מוזמן להתפטר, עדיף היום, רצוי בדקה זו ממש, אבל דבר אחד חייב להיות ברור: לאף אחד מנבחרי הליכוד אין שום זכות ליהנות מהמנדט שהכניס אותו לכנסת ואז לבעוט בבוחרים. הבוחרים שלנו עברו מספיק, הם לא צריכים את הבנטיזם הזה עכשיו על הראש".

בהודעה מטעם שר התקשורת שלמה קרעי נכתב בין השאר: "עברנו שלושה חודשים של מאבק איתנים במטרה לממש את הבטחותינו לבוחר, ולא לנהוג חלילה כמו ממשלת ההונאה הקודמת. אני מתנגד בתוקף לכל ניסיון לעצור את החקיקה המזערית שנותרה לכנס זה. נסיגה כל כך מבישה מהתחייבויותינו תוביל להעצמת המחאה, לעצירת כל יוזמה נוספת שנרצה לקדם בכל תחום, ובסופו של דבר חלילה לפירוק הממשלה ולעלייתה של ממשלת אסון חדשה שגרועה כמוה לא הייתה".
יו״ר הקואליציה ויו״ר סיעת הליכוד אופיר כץ אמר ש"החלטת הסיעה בנוגע לרפורמה מחייבת את כלל חברי הכנסת בליכוד. מי שיחליט להצביע בניגוד לעמדתה יפגע בתנועה ובמשמעת הקואליציונית. לא נוכל לקבל מצב כזה".
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה ומי שנחשב לבעל השפעה רבה עליו, הגיב אתמול בזעם כשנודע שגלנט מבקש לעצור את הרפורמה. אמו, רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו, הביעה מנגד משאלה להשגת פשרה. הודעה שהפיצה לפנות ערב כרכה את המשאלה הזו בטרוניה נגד התנהגות המפגינים מהאופוזיציה.
"מאז המצור האלים נגדי במספרה בתל־אביב, לצערי האלימות נגד אישי ציבור רק מתגברת", כתבה שרה נתניהו, "היום הותקף באלימות השר אבי דיכטר. בשבועות האחרונים נשמעים ומתפרסמים איומים לרצח של ראש הממשלה, שלי ושל בנינו, של שרי הממשלה כמו יריב לוין ואיתמר בן־גביר, ושל נציגי ציבור נוספים. אני מקווה שמשטרת ישראל, הפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה יפעלו בכל תוקף נגד מפירי החוק המסיתים והאלימים.

"עם זאת", המשיכה נתניהו, "אני יודעת שקומץ האנרכיסטים הקיצונים הללו אינם מייצגים את רוב אזרחי ישראל, שמעוניינים בהידברות, באחדות ובפשרה. גם אני מייחלת לכך. אסור לנו להגיע לשפיכות דמים, לאלימות ולהסתה, גם אם יש בינינו חילוקי דעות. אני קוראת לכולם להרגיע את הרוחות ולפעול יחד למען הסכמה רחבה בעם ישראל".
יו״ר ש״ס אריה דרעי הכריז אמש כי מפלגתו "תתמוך בכל החלטה שיקבלו ראש הממשלה בנימין נתניהו והליכוד". סיעת עוצמה יהודית של איתמר בן־גביר הגיבה באופן שונה לחלוטין: "יואב גלנט הוציא את עצמו ממחנה הימין. מדובר בשר שנכנס בקולות של בוחרי הימין, אבל בפועל מנהל מדיניות אחרת. גלנט אחראי לחוסר התגובה בעזה, למדיניות הכלה כלפי הטרור, למעצרים מנהליים כלפי פעילי ימין, והיום מתברר שהוא גם עומד לצד אלה שעוצרים את פעילות הממשלה ומונעים מהימין לממש את מדיניותו. חייבים להמשיך ברפורמה".
כאמור, אם השר גלנט לא ימצה את מהלך ההתנגדות שלו להמשך חקיקת הרפורמה, ולא תימצא בינתיים כל פשרה אחרת, בשבוע הבא צפויה הכנסת לאשר בקריאה שנייה ושלישית את החוק הנוגע להרכב הוועדה לבחירת שופטים. אגב, במקביל היא אמורה גם לאשר בקריאה ראשונה את חוק תקציב המדינה.