פעיל השמאל ישראל פריי העיד בפני ועדת הבדיקה של האו"ם לאירועי שומר חומות, ותיאר בפניה כי "נעצר בברוטליות" בידי משטרת ישראל.
פריי נעצר לחקירה לפני כארבעה חודשים, לאחר שסירב מספר פעמים להגיע לתחנת המשטרה עקב תלונות שהוגשו נגדו בעקבות ציוצים בטוויטר, בהם טען בין היתר כי "פגיעה בכוחות ביטחון אינה טרור".
ועדת החקירה לאירועי שומר החומות שהקימה מועצת זכויות האדם של האו"ם, נטלה לעצמה מנדט לבדיקת כל האירועים ב"שטחים הכבושים הפלסטיניים, מזרח ירושלים וישראל", כולל "שורשי הסיבות לאפליה השיטתית ודיכוי על בסיס זהות לאומית, אתנית, גזעית ודתית".
כבר עם הקמתה של הוועדה, הבהירה שגרירת ישראל למוסדות האו"ם בז'נבה, מירב אילון-שחר, כי ישראל לא תשתף עמה פעולה, וכי היא רואה בעצם הקמת הוועדה צעד מוטה ופוליטי כנגד ישראל. המכתב שכתבה אז הופנה לנאווי פילאי, שמונתה לעמוד בראשות הוועדה, והוא ציין כי פילאי עצמה ידועה כדוגלת באופן אישי באג'נדה אנטי-ישראלית. מכון המחקר NGO Monitor מפרט כי פילאי הייתה אחראית להקמת ארבע וועדות חקירה שעסקו אך ורק בישראל.
מאז, פרסמה וועדת החקירה כבר דו"ח שהיה מוטה, כצפוי, נגד ישראל, ומיעט להזכיר את מעורבות חמאס. משרד החוץ כינה את הדו"ח "ציד מכשפות", ו-22 מדינות – בהן ארה"ב ובריטניה – חתמו על הודעה המגנה את חד-צדדיות הוועדה.
אן הרצברג מ-NGO Monitor מתארת כי הופתעה לשמע העדות של פריי. "במקום לנסות לשמוע מארגונים ופעילים ישראלים הנמצאים במיינסטרים, הוועדה נפגשת עם פעילים מהשוליים הקיצוניים. הוועדה לא פגשה נציגי חברה אזרחית ישראלים שאינם מקדמים את הנרטיב הפלסטיני. זו עוד הוכחה לחוסר הרצינות של הוועדה, שכל שיטת העבודה שלה חסויה. יותר מזה, זו דרך להלבין את העובדה שהם כמעט ולא נפגשים עם יהודים".
לדבריה של הרצברג, כנראה שנוח לחברי הוועדה – שחלקם כבר נתפסו באמירות אנטישמיות – לקיים שימועים עם מרואיינים בעלי חזות יהודית כדי להרחיק מהם את הביקורת. "זה בעיקר מעיד על הציניות שלהם".
ביקשתם להיפגש עימם?
"ביקשנו בעבר והם לא נענו. השם של הארגון שלנו עלה שוב ושוב בשימועים האחרונים אבל הוועדה לא פנתה אלינו או ניסתה להיפגש איתנו".
הדו"ח הבא של הוועדה אמור להתפרסם בסוף חודש מאי או בתחילת יוני. "אני מאמינה שיש להם פגישות עם נציגי בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. שיטות העבודה שלהם עקומות ומגמתיות, ואני חושבת שכל גוף שמתייחס אליהם ברצינות, כולל בית הדין, פוגע באמינות שלו עצמו", אומרת הרצברג.