מליאת הכנסת אישרה היום (ג') בקריאה שנייה ושלישית את חוק החמץ, שיאפשר למנהלי בתי חולים להורות על איסור הכנסת חמץ לשטחם. העברת החוק נדחתה מתחילת השבוע, בשביל להוריד את הלהבות לאחר פיטורי השר יואב גלנט. 48 חברי כנסו תמכו בחוק לעומת 43 שהתנגדו.
לפי ההצעה, מנהל כל בית חולים יהיה רשאי לקבוע את ההוראות על הגבלה או איסור של הכנסת חמץ למבנה בית החולים, כולו או חלקו, הנדרשות לשם שמירת כשרות בחג הפסח, זאת לאחר ששקל חלופות אחרות ובהתחשב בזכויות המטופלים ובצורכיהם. ההוראות יפורסמו באופן קבוע באתר האינטרנט של בית החולים, במרכז הרפואי יוצבו שלטים בנושא וכן יהיה מונה מטעם בית החולים שיאכוף את העניין.
ביקורת חריפה נמתחה על האיסור להכניס חמץ לבתי החולים, בטענה כי מדובר בצעד מובן מאליו ואין צורך לקבוע אותו בחוק, כפי שלא מחוקקים חוק שאוסר לנסוע ברכב ביום כיפור והאזרחים שומרים מאליהם על כבוד היום.
עם זאת, החוק נותן מענה לפסיקת בג"ץ מאפריל 2020 לפיה "מגבלות שהוטלו על הכנסת מזון לבתי החולים בפסח הוטלו ללא מקור הסמכה בדין", ועל כן הוא הורה לבטלן. במילים אחרות, בג"ץ פסק שעל בתי החולים לאפשר הכנסת מזון (לרבות חמץ) לשטחיהם בתקופת חג הפסח, תוך קביעת הסדרים מתאימים אשר יאפשרו שמירה על כשרות המזון המוגש מטעם בית החולים. בית המשפט השעה את מתן הסעד בעשרה חודשים כדי לאפשר לבתי החולים, למשרד הבריאות ולרבנות הראשית לישראל להיערך למציאת פתרון שיהלום את הקביעות בפסק הדין ולקבוע תיקוני חקיקה ככל שהדבר יידרש, כפי שנעשה כעת.
יו"ר מפלגת נעם, ח"כ אבי מעוז, בירך על תיקון חוק החמץ. "אנחנו עושים היום עוד צעד קטן בתיקון העוולות של בג"ץ", אמר מעוז. "לולא התערבותו של בג"ץ בסוגיה, לא היינו מחוקקים את החוק". מנגד, ח"כ גלעד קריב תקף את העברת החוק והתריע כי מדובר ב"סנונית ראשונה של גל חקיקה דתית חסר תקדים. כמו כל יתר החוקים הפוגעים בחופש הדת והמצפון, גם החוק הזה לא יגביר את הכבוד כלפי מסורת ישראל ולא יעודד סבלנות והתחשבות הדדית".
בתנועת נאמני תורה ועבודה אמרו כי מדובר בחוק מיותר ומעורר מחלוקת שלא נדרש על מנת לשמור על הלכות הפסח, ובפרט לאחר השינויים שהפכו אותו לחוק הצהרתי בלבד, לאחר מאבק עיקש. "הטקטיקה המיותרת של חקיקה פוגענית בתחומי דת ומדינה, שעוברת ריכוך, היא טקטיקה שפוגעת בעיקר ביהדות, ולצערנו לרוב סופה לחזור כבומרנג", אמרו בתנועה. "כעת, משהטיפול בנושא חוזר לבתי החולים, אנו מקווים כי מנהלי בתי החולים ישכילו להבין את החשיבות של כבוד הדדי, וכפי שהיה כנהוג עד היום, ימשיכו לאפשר לכל אחד מהבאים לשמור על פרטיותו ועל כשרות חג הפסח".
בנוסף, הרב שאול פרבר, יו"ר ומייסד ארגון "עתים" אמר כי "במשך עשרות שנים ידעה החברה הישראלית לכבד את המרחב הציבורי ולמצוא פתרונות המאפשרים לכלל אזרחי ישראל לצרוך שירותי בריאות בפסח, הסכמות שמתקיימות גם במרחבים אחרים. כפייה היא אף פעם לא הפתרון ואת הנזק שיעשה החוק אנחנו עלולים לראות כבר בשבוע הקרוב, בטח בתקופה בה נדרשת אחריות ציבורית להורדת הלהבות ולא לדחוק אנשים לבצע פעולות כאות מחאה".