עם ההודעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש (ב') על עצירת חקיקת הרפורמה המשפטית, החל קרב האשמות בימין – על מי מוטלת האחריות בכישלון הקואליציה בהעברת החלק הראשון של הרפורמה?
אפשר למסגר את רוב ההאשמות תחת הכותרת "שכרון כוח", בה חטאו לא מעט מחברי הכנסת והשרים, אבל בין המפלגות בקואליציה מסתובבות טענות נגד חבריהם על מפלת הימין. אלו הם שלוש הנרטיבים המרכזיים שנשמעו בימים האחרונים:
חברי הכנסת הליברלים בליכוד מפנים אצבע מאשימה כלפי חברי הכנסת מהמפלגות החרדיות, שהעלו בחודשים האחרונים הצעות חוק דתיות שלטענתם ליבו את התבהלה מפני מדינת הלכה.
מנגד, ח"כים חרדים מאשימים את יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן על דיונים מהירים בוועדה, על אף שהיועצת המשפטית של הכנסת טענה כי "לא נפל פגם בהליך".
שלישית, חברי כנסת בליכוד מתחו אתמול ביקורת על התנהלות שר המשפטים יריב לוין, וטענו שסירב לעצור את הליך החקיקה אף לא לרגע, דבר שהוביל להחרפת ההתנגדות משמאל לרפורמה.
אבל לא רק האשמות נגד מובילי הרפורמה נשמעו ביממה האחרונה. את מרבית האש חטפו כמובן הליכודניקים יואב גלנט ויולי אדלשטיין, שביקרו את החקיקה הסופית תוך כדי המחאה וההפגנות וטענו כי יש לעצור אותה. בתפיסה הזו החזיקו עוד רבים בליכוד, אך לא הביעו אותה פומבית עד לדיווחים לקראת הצהרת נתניהו על הקפאה זמנית של החקיקה. בכל מקרה הודיעו אותם חברי ליכוד כי יתחייבו לעמדת הסיעה וראש המפלגה, משפט שגלנט ואדלשטיין נמנעו מלומר.
לצד תחילת שיחות המשא ומתן בבית הנשיא על מתווה מוסכם ברפורמה המשפטית, תידרש הקואליציה לצופף שורות אל מול ניסיונות האופוזיציה לשנות את עמדתם. בשונה ממשא ומתן קואליציוני, בו לשני הצדדים יש אינטרס משותף – להקים ממשלה – כאן מדובר בצדדים עם אינטרסים משפטיים ופוליטיים שונים.
השיחות, צריך לומר, החלו ברגל שמאל עוד לפני שנפתחו. ביש עתיד ובמחנה הממלכתי התרעמו על הנחת החוק לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים שעבר אתמול על שולחן הכנסת לקראת העלאתו במליאה, הגם שמדובר בהליך טכני בלבד. מהשתיים נמסר בתגובה כי "לא נאפשר התקדמות בחקיקה בזמן הידברות. מקווים שהקואליציה ונתניהו מבינים את האחריות שלהם. אם החוק יעלה על סדר היום של הכנסת, נצא מיד מהחדר".
מדוברות ועדת חוקה נמסר כי אכן מדובר בהליך רגיל וללא שום תרגיל של הקואליציה, שהודיעה על עצירת החקיקה. "הצעת חוק יסוד: השפיטה והצעת חוק בית המשפט שאושרו אתמול בוועדת החוקה, סיימו את הליך הנסחות והועברו למליאת הכנסת להנחה על שולחנה כבר ב-18:15 אתמול. מועד ההכרזה על ההנחה במליאה נתון לשיקול דעת מזכירות הכנסת. יצוין כי מדובר בהליך רגיל, במסגרתו מרגע שהצ"ח מאושרת בוועדה היא מועברת לנסחות ומשם לדפוס ולאחר מכן למזכירות הכנסת לצורך הכרזה על הנחה".