בירושלים עדיין מלקקים את פצעי הכרזתו של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן מיום שלישי כי לא יזמין לבית הלבן את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. עם זאת, אתמול הביעו בישראל שביעות רצון מהאמירות המפויסות יותר של דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ון קירבי, שלשום בערב.
"קירבי ביטא את הקשר העמוק בין שתי המדינות, שחזר על האמירה הברורה שלפיה ישראל היא מדינה ריבונית ודמוקרטיה", אומר גורם מדיני, הטוען כי מה שחשוב יותר הוא המשך שיתוף הפעולה בין ישראל וארה"ב – במיוחד בתחום הביטחוני מול איראן, שלדבריו אכן נשמר.

אבל אם בישראל ציפו להבהרה משמעותית יותר של דברי הנשיא ביידן, ששלל יום קודם בנחרצות בלתי צפויה הזמנה של נתניהו לבית הלבן, הרי שזו בוששה בינתיים לבוא. ממשל ביידן מתעקש להחמיץ פנים אל מול הרפורמה המשפטית, על אף ההכרזה השבוע של נתניהו על השהייתה.
אמש תוכננה להתקיים שיחת טלפון בין שר החוץ אלי כהן, השוהה בביקור בקפריסין, לבין מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, שנועדה לעסוק גם במתיחות שבין ארה"ב לישראל. עד כה, עיקר השיח בין הבית הלבן לירושלים מתקיים באמצעות השר רון דרמר וראש המל"ל צחי הנגבי.
בכיר במערכת המדינית הגדיר באוזנינו את היחסים בשבועות האחרונים בין ישראל לארה"ב כ"ריקוד מורכב". לממשל הנוכחי ברור שהסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, שממשלים דמוקרטיים קודמים סברו כי בכוחם לרקוח, אינו עומד על הפרק. אולם, מסיבות פוליטיות פנימיות, וכן בשל קיבעון המחויבות כלפי הפלסטינים, הם עומדים על דעתם לשמר את מה שהם רואים כיכולת עתידית להקמת מדינה פלסטינית. לכן, בירושלים נערכו לגילויי אי שביעות רצון מצד וושינגטון בעקבות החלטת הקבינט להסדיר תשעה יישובים צעירים ולאשר אלפי יחידות דיור ביהודה ושומרון לאחר הפיגוע הרצחני בנווה־יעקב. כך גם בנוגע לביטול חוק ההתנתקות, שהביא לזימון שגריר ישראל בוושינגטון לשיחה דאוגה במחלקת המדינה. בישראל הביאו בחשבון גם את מחיר אי הזימון של נתניהו לבית הלבן בעקבות המדיניות הזו.

בצעד של רצון טוב מול האמריקנים ניאותו בירושלים להצטרף לסדרת מפגשים מדיניים מול הפלסטינים, ששניים מהם התקיימו כבר בעקבה ובשארם א־שייח' בהשתתפות הנגבי וראש השב"כ רונן בר. לפי האמריקנים המפגשים אמורים להימשך, אף שטרם נקבעו מועדים סופיים לקיומם. בסופו של דבר דווקא סוגיית הרפורמה המשפטית כאן היא שגרמה לשבירת הכלים שם. לדברי בכירים בליכוד, ההתבטאות של הנשיא ביידן בגנות ישראל, כמו התבטאויות דומות של בכירים אחרים, נובעת מהקשבת יתר של הממשל לגרסת האופוזיציה בישראל. חבריה עמלו ליצור מצג כאילו ישראל עומדת בפני שינוי מדאיג בערכיה הדמוקרטיים, וסחפו אליו בקלות גם גורמים אמריקנים.
מנגד, בכירים במפלגה הרפובליקנית גינו את דברי ביידן ביום שני. "אם בימים הללו ישראל תותקף בידי חזבאללה, חמאס או איראן, זה יהיה כי ג'ו ביידן החליט להתערב בפוליטיקה הישראלית", כתב אתמול בטוויטר הסנטור מרקו רוביו. גם השגרירה לשעבר באו"ם ניקי היילי התבטאה ברוח דומה.