האביב פורח בשיא תפארתו ומנצח על תזמורת של שיעולים, התעטשויות וחרחורים. התסמינים מוכרים עד כאב לסובלים מאלרגיות כרוניות. אך באחרית מגפת הקורונה ובסוף עונת השפעת, כיצד אפשר לדעת אם הגודש הזה הוא רק אלרגיה או יותר מכך? ומה אפשר לעשות בעניין? הנה מה שאמרו לנו אלרגולוגים מומחים ואימונולוגים.
מהם התסמינים של אלרגיות לעומת נגיף כמו הצטננות, שפעת או קורונה?
לפעמים קשה להבחין, אבל יש כמה הבדלים עיקריים בין אלרגיות לנגיפים. אלרגיות עונתיות, לדוגמה, בדרך כלל תוקפות אנשים שרגישים אליהן ועשויות לכלול גודש, התעטשות, נזלת ועיניים מגרדות ודומעות. לעומת זאת, חום, צמרמורות או כאבי שרירים בדרך כלל מעידים על קורונה או שפעת.
האקדמיה האמריקנית לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה והקרן לאסטמה ואלרגיה של אמריקה יצרו תרשים שיעזור לאנשים להבין את הסימפטומים שלהם.
האתגר בנגיפים, כולל קורונה, שפעת וכאלה שגורמים לתסמינים דמויי הצטננות, הוא ש"כמעט בלתי אפשרי להבדיל בין הנגיפים הללו בחולים יחידים", אומר ויליאם שפנר, המנהל הרפואי של הקרן הלאומית למחלות זיהומיות. "קשה לומר שחולה אחד סובל משפעת, חולה אחר לוקה ב־RSV, והבא אחריו בנגיף מטא־פנאומוניה אנושי (hMPV), אלא אם במקרה יש התפרצות גדולה של כל אלה בו זמנית באותה קהילה".
אילו רמזים יכולים לעזור להבחין בין וירוס לאלרגיה?
שימו לב לחשיפה לחולים אחרים. "אם מישהו יאמר לי 'מעולם לא היו לי אלרגיות בעבר, אבל בשבוע שעבר אכלתי ארוחת ערב עם שלושה אנשים שבהמשך נמצאו חיוביים לקורונה, ועכשיו אני מקבל תסמינים שלא חוויתי – גודש, אף סתום, מרגיש קצת עייף – זה שונה ממישהו שמדווח על אותם תסמינים אך ללא חשיפה ידועה לחולים, ועם היסטוריה ארוכה של אלרגיות", אומרת ג'ודי טברסקי, מומחית לאלרגיות ומרצה לרפואה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
אם יש לכם ספק, פנו לרופא משפחה כדי להיבדק, אומרת מוניקה גנדי, מומחית למחלות זיהומיות מאוניברסיטת קליפורניה בסן־פרנסיסקו, "אבל לרוב, כל הנגיפים האלה ממש קלים אצל רוב האנשים".
איזו בדיקה יכולה למצוא את התשובה – אלרגיה או נגיף?
רוב הנגיפים בדרכי הנשימה מתבטאים בדרכים דומות – חום, צמרמורות, כאבי גוף, שיעול, התעטשות, גודש, כאבי גרון, צרידות, כאבי ראש ולפעמים דלקות באוזן התיכונה. אך במיוחד במקרה של הסובלים ממחלות רקע, לעיתים חשוב לדעת אם זו קורונה או שפעת, למשל, מכיוון שבשני הנגיפים הללו אפשר לטפל באמצעות תרופות אנטי־ויראליות.
בדיקות פשוטות שניתן לרכוש בבתי מרקחת או לקבל אצל רופא המשפחה, יוכלו לפתור את התעלומה הזו. ואף שזה בדרך כלל לא נחוץ, גנדי מוסיפה שיש גם בדיקה שיכולה להבדיל בין הנגיפים הרבים שגורמים להצטננות.
האם אלרגיות מגדילות את הסיכון להידבק במשהו אחר?
מחקר בינלאומי רחב היקף שפורסם לאחרונה מצא שרמות גבוהות יותר של אבקנים באוויר קשורות לעלייה בשיעורי ההידבקות בקורונה. אך מומחים מדגישים שההתאמה הזו אינה בהכרח סיבתית ומזהירים לא לקפוץ למסקנות. טברסקי מציינת שאנשים שסובלים מאלרגיה יכולים ליהנות מעטיית מסכה, שעשויה למלא תפקיד כפול: "היא עשויה למנוע לא רק שאיפת חלקיקי נגיפים, אלא גם שאיפת אבקנים".
מהו נגיף מטא־פנאומוניה?
לאחרונה שומעים יותר על ה־hMPV. הנגיף – יחד עם כמה וירוסים אחרים, ובהם RSV, חצבת וחזרת – הוא ממשפחת נגיפי הפארא־מיקסווירוס, והוא עלול לגרום למגוון רחב של זיהומים. "הוא בדרך כלל גורם להצטננות בלבד", מרגיעה גנדי. לדבריה, תסמינים חמורים עלולים להופיע בילדים צעירים, בזקנים ובבעלי מערכת חיסונית מוחלשת.
הנגיף, שמופיע בחורף ובאביב, פוגע לרוב בדרכי הנשימה העליונות, וגורם לגודש באף, לשיעול, לקוצר נשימה ולחום. החולי בדרך כלל נמשך בין שלושה ימים לשבוע. עם זאת, במקרים מסוימים הוא עלול להתקדם לדרכי הנשימה התחתונות, ולהוביל למחלה חמורה יותר כמו דלקת סימפונונות (ברונכיט), הגורמת לנפיחות, גירוי והצטברות ריר בריאות, או לדלקת ריאות (פנאומוניה – או באנגלית ניומוניה – ומכאן שמו).
המטא־פנאומוניה, שהתגלה בשנת 2001, מתפשט כמו נגיפים אחרים, דרך שיעול או התעטשות, או במגע בחפצים נגועים ולאחר מכן בעיניים, בפה או באף. כמו הקורונה, הנגיף יכול להתפשט גם ללא תסמינים. בניגוד לקורונה, אין חיסון למטא־פנאומוניה אנושי. "אנחנו מנסים לגרום לחולה להרגיש טוב יותר ולוודא שהנשימה שלו בסדר בזמן שהגוף שלו נלחם בנגיף", אמר שפנר.
אילו אמצעי זהירות לנקוט?
"התרחקו מאנשים שיש להם תסמינים", ממליצה גנדי. הקפידו על היגיינה טובה, שטפו ידיים לעיתים קרובות, ואם אתם בסיכון – שקלו עטיית מסכה. חשוב מכול: אם אתם חולים, הישארו בבית.
לפני המגפה, אמרה גנדי, המון אנשים העדיפו ללכת לעבודה או ללימודים גם בזמן שהם חולים בהצטננות ובשפעת. לדבריה, לקח מרכזי שאנשים למדו משנות הקורונה הוא להתבודד כשהם חולים. "הדבר הכי טוב לעשות הוא פשוט להישאר בבית כשאנחנו חולים".