דנה מויאל רייכר, בלוגרית אוכל במשרה מלאה. נשואה לעידו ואמא של ליב, גרים ברמת־גן
מה מעסיק אותך ביום־יום?
המשפחה שלי והעסק שלי. שמחה ומודה מאוד על האפשרות לעבוד מהבית, אף על פי שאני עצמאית וזה לא פשוט כי העבודה אף פעם לא נגמרת, אני שולטת על כמה זמן להקדיש לעבודה וכמה למשפחה. יש תקופות לחוצות, אבל אני הרבה יותר נוכחת בבית ממה שהייתי בעבודה הקודמת.

כמה מילים על העסק שלך
כשאני לא מעבירה סדנאות בישול פרונטליות, עיקר הפעילות שלי היא באינסטגרם. ביום־יום אני משתפת מתכונים בעיקר מהמטבח האסיאתי, שהוא מהאהובים עליי ביותר. אני נהנית להנגיש טעמים חדשים ולהראות שלא קשה להכין מנות אסייתיות ממש כמו במסעדות האהובות.
ואיך את עם חג הפסח?
מבחינתי חג זו מסורת. מסורת שגדלתי עליה ושחשוב לי לשמר. אני שמחה על היכולת להעביר לבתי חוויות דומות לאלו שאני עברתי בתור ילדה, שחקוקות לי עמוק בלב, והכי חשוב לי להעביר את החג בחיק המשפחה.
ההמלצה של דנה למנה כיפית שאפשר להכין בבית, לארוז בקופסה ולהוסיף לסל הפיקניק היא פרש רולז. מנה אסיאתית קלאסית, קלילה להכנה והתוצאה היא ביס כיפי שמכיל הרבה טעמים. אפשר להכין לבד ולפנק את האחרים ואפשר להכין ביחד כפעילות משותפת וזמן איכות משפחתי. פרש רולז
לרוטב הבוטנים:
3 כפות גדושות סקיפי חלק
1 כף סוכר
1 כף סויה
⅓ 1 כוס מים
להכניס את כל הרכיבים לקלחת ולערבב על אש בינונית־נמוכה. חשוב לא להרתיח, אלא רק לחמם עד שהרוטב מסמיך. לצנן ולשמור בכלי אטום.
לחזה העוף:
מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל, מעט אבקת שום ופפריקה. מעסים היטב ואופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות כ־15־18 דקות או עד שהעוף עשוי לגמרי. מצננים ופורסים לרצועות.
לפרש רולז:
דפי אורז
עלי חסה אייסברג
חופן עלי כוסברה
חופן עלי נענע
אבוקדו פרוס לרצועות
רצועות חזה העוף שהכנו
הוראות הכנה: טובלים דף אורז במים חמימים כ־5 שניות. מוציאים למשטח עבודה ובמרכז השליש התחתון מניחים עלה חסה, ובתוכו רצועת חזה עוף, אבוקדו, כוסברה ונענע. מגלגלים צמוד פעמיים כלפי מעלה וסוגרים מהצדדים. מגלגלים מעלה את מה שנותר לרול. את הרולים יש לשמור בקופסא אטומה. כדי שלא יידבקו, רצוי להפריד באמצעות נייר אפייה.
*ממליצה להכין אותם סמוך לפיקניק שכן הרולים יתייבשו אם תשאירו אותם במקרר במשך הלילה. את הרוטב אפשר להכין ולשמור במקרר.
אפרת ארליך, בעלת עגלת הקפה "דורא". נשואה לידידיה ואמא של הלל ואדר. גרים במושב נטור שברמת הגולן – dura_caffe@

מאיפה נולד הרעיון לפתוח עגלת קפה?
אני בכלל מגיעה מעולם האדריכלות. בקורונה התחלתי לאפות מהבית ולמכור ומשם נולד הרצון לפתוח מקום. עגלת הקפה שלנו ״דורא״ נמצאת במושב במתחם סטודיו מנדרינה, שבו סדנאות זכוכית לכל המשפחה. בעגלה אנחנו מציעים תפריט כריכים מגוון וטעים, פוקצ‘ות, סלטים, קינוחים, עוגות ומאפים מפנקים, קפה מעולה, משקאות, חליטות תה ועוד.
איך את עם חג הפסח?
אני מאוד אוהבת חגים. זה זמן איכות עם המשפחה והילדים. והיום יש כמעט הכול בפסח. בתקופה הזו של השנה יש תחושה של התחדשות, הכול יפה, פורח וריחני… השנה זה הפסח המלא הראשון שאנחנו עובדים והולכת להיות חגיגה אצלנו בנוף המשגע של רמת הגולן. יהיו עוגות טעימות מאוד, ללא חשש קטניות, משקאות וסלטים, וקפה – הכי טעים שיש! אז אם אתם באזור – מוזמנים.
מה ההמלצה שלך ליציאה לטיול או פיקניק בפסח?
פיקניק בטבע חייב להיות טעים ומפנק. אני מעדיפה להכין כמה שיותר מראש, כך שההכנה בשטח פשוטה ומהירה. חותכים בבית סלט גדול לתוך קופסה. את התיבול שמים בצנצנת ומתבלים סמוך לאכילה. אם אתם אנשי הבישול בשטח, לכו על שקשוקה מפנקת או חביתות מיוחדות עם בצל, גבינה צהובה או ירק, או על קישים טעימים, מאפינס, ביצים קשות, תפוחי אדמה עם בצל מטוגן, לחמניות של פסח וכדומה.
מתכון לסלט קל ומאוד טעים:
חסה טרייה (שימו את הלבבות), מלפפון חתוך לעיגולים, חצאי עגבניות שרי, קוביות אבוקדו, בצל סגול, צרור קטן של כוסברה קצוצה, 2־3 תמרים חתוכים לקוביות וחופן צנוברים.
לתיבול: שמן זית, מלח ופלפל.
כשאתם אורזים את האוכל, אל תשכחו לשכוח להכניס לרכב את מה שיעשה את הארוחה לטעימה יותר:
מחצלת או שמיכה, כריות או כיסאות, מים ובקבוק קר של מיץ מפנק, כלי בישול – לאנשי השטח, יין, פק״ל קפה וכמובן קינוח!
אני ממליצה להשקיע בדברים הקטנים – מפיות תואמות לצלחות, צנצנות מתוקות, סלסלת פיקניק יפה עם צרור פרחים, כוסות ליין. זה עושה את כל ההבדל.
הצעות לתוספות שאפשר לארוז בצנצנות וישדרגו כל ארוחה בטבע: גבינת שמנת, פסטו, לבּאבנה, ממרח שוקולד לילדים, גבינה צהובה מגולגלת, זיתים במגוון טעמים, פיצוחים
את התיבול מומלץ לשים בצנצנת קטנה ולהוסיף לסלט סמוך לאכילה.
אלינור רחמים, מנחת סדנאות בישול וכותבת מתכונים. נשואה לעדיאל ואמא לחמישה, גרים בישוב תקוע – elinorahamim@

איך את עם חג הפסח?
בחול המועד פסח אנחנו יוצאים לטייל עם כל עם ישראל, בפקקים, בפארקים, במעיינות וביום אחד כשנרצה קצת לנוח, נזמין אלינו משפחה וחברים. כל אירועי חול המועד מתכנסים לנושא מרכזי אחד – אז מה אוכלים?!
ואני בשיטתי הקבועה מצהירה 'אל תדאגו, עליי'. אני אפילו אוהבת את האתגר הזה שנקרא פסח, אבל בישולי שטח כשרים לפסח זה השיא. ומה שהכי כיף בהם זה שכולם תמיד רעבים וישמחו לכל דבר שרק נכין. לקמפינג אנחנו יוצאים עם ארגז גדול של ירקות ועשבי תיבול. הם ההתחלה החשובה של כל מנה, עוד לפני שחשבתי מה להכין. גם סיר גדול, מחבת וקצת תבלינים הם פרודוקטים חשובים. ביצים וחלב אפשר תמיד לרכוש בקרבת מקום. הנסיעה ארוכה והם מתקלקלים ברגע אז אל תתאמצו להביא אותם מהבית.
לביבות מצה ועשבי תיבול

את הארוחה הראשונה בקמפינג נתחיל להכין כשכולם עוד בדרכים, הם יגיעו למראה לביבות מצה ועשבי תיבול שנעשים במחבת וממלאים את המרחב בריח שפשוט רק רוצים לאכול
מרכיבים:
10 מצות
5 ביצים
בצל גדול קצוץ היטב
4 שיני שום קצוצות היטב
צרור פטרוזיליה קצוצה
צרור כוסברה קצוצה
מלח, פלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
שוברים את המצות לחתיכות קטנות ומניחים בקערה.
ממלאים את הקערה במים ומניחים למצות להתרכך למשך 10 דקות, לאחר ריכוך המצות יש לסנן את הנוזלים.
מחממים במחבת 3 כפות שמן ומוסיפים את הבצל והשום, מטגנים עד שהם שקופים ועשויים היטב.
מוסיפים לתערובת המצות הרכות את הפטרוזיליה, הכוסברה, והבצל והשום המטוגנים.
מוסיפים את הביצים, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב.
מחממים במחבת שמן שמכסה את שטח פני המחבת.
בעזרת כף מניחים במחבת מתערובת המצות ומטגנים כל צד כ־2 דקות.
את הלביבות כיף לאכול לצד מטבל גבינה וסלט טרי.
מרק ירקות וקניידלך

למרק:
3 תפוחי אדמה
4 גזרים
2 קישואים
2 בצלים
5 שיני שום
6 גבעולי סלרי
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר
בטטה
מלח ופלפל
לקניידלך:
כוס וחצי פרורי מצה
כוס וחצי מים חמימים
2 ביצים
חצי כפית מלח
רבע כפית פלפל
אופן ההכנה:
חותכים לחתיכות קטנות את כל הירקות. הגודל חשוב כדי שלא יתפסו המון מקום בסיר.
בסיר גדול מחממים 3 כפות שמן ומוסיפים את כל הירקות ועשבי התיבול.
מאדים הכול יחד במשך 5 דקות ומוסיפים מים לגובה 3/4 הסיר.
מבשלים במשך 40־60 דקות, עד שהירקות מתרככים.
בינתיים עוברים להכנת הקניידלך:
מערבבים את כל החומרים יחד ונותנים לתערובת לנוח במשך 5 דקות.
בידיים משומנות יוצרים כדורים קטנים ומכניסים למרק הרותח.
מבשלים עוד 10 דקות ומגישים.
שקשוקה קלאסית
מרכיבים:
2 קופסאות שימורים של עגבניות קצוצות
8 שיני שום
2 פלפלים אדומים פרוסים דק
6 ביצים
כף סוכר
כפית פפריקה
מלח ופלפל לפי טעם
3 כפות שמן
תוספות:
חצילים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
100 גרם בולגרית מפוררת
4 גבעולי בזיליקום
אופן ההכנה:
מחממים 3 כפות שמן במחבת.
מוסיפים פלפלים ושיני שום ומטגנים במשך 5 דקות תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את העגבניות ומביאים לרתיחה. מתבלים בפפריקה, סוכר, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
מוסיפים את הביצים לשקשוקה וממשיכים בבישול במשך מספר דקות נוספות עד שהביצים עשויות במידה הרצויה.
רגע לפני ההגשה מוסיפים מעל בולגרית מפוררת ועלי בזיליקום.
בבוקר הקמפינג נכין כמה מחבתות של שקשוקות. באחת נבשל פשוטה כמו שהילדים אוהבים, בשנייה נוסיף גם בזיליקום ובולגרית, ובשלישית נשדרג עם קוביות חצילים.
*לשדרוג עם חצילים: הוסיפו את קוביות החציל למחבת בשלב טיגון הפלפלים והשום.
רוני מינינברג, חוקרת ומלמדת בישול עונתי ומקומי. נשואה לאסף ואמא של נועם. גרים במעלה צביה – roniandasaf.co.il

איך הגעת לעסוק בתחום הבישול ומה זה בעצם בישול עונתי? לפני 10 שנים הקמתי את הבלוג שלי "כף עץ", כדי לחקור את הקשר בין האוכל למקום ולעונה. לפני 3 שנים יחד עם אסף, שותפי לחיים ולעשייה, הקמנו את גינת העץ, שמשתרעת על דונם אחד, שבה אנו מגדלים ירקות בשיטת חקלאות מחדשת בקנה מידה קטן, מוכרים את התוצרת ביום שוק של הגינה בימי שישי, ומלמדים בקורסי עומק ובסדנאות כיצד לגדל מזון ולבשל עונתי. בבישול העונתי אני מתמקדת הן בעבודה עם מה שגדל בכל עונה בגינה והן בצמחי הבר. אני גם מאמינה גדולה בשימור ובעיבוד מזון טבעי, ומלמדת איך ליצור מזווה אישי מלא בטעם ועושר שתומך בבישול העונתי.
איך את עם חג הפסח?
הרגשות שלי אל חג האביב הן מעורבות – מצד אחד קשה לי להיפרד מהחורף הקצר כל כך, מצד שני אני מוקסמת מהפריחה ומהצמחים שאפשר ללקט עכשיו ולהנות מהם במטבח.
מה ההמלצות שלך למי שרוצה לקחת איתו אוכל ביציאה אל הטבע?
פיקניק בשבילי זה עוד תירוץ לצורך הבסיסי של כל אדם להתחבר לטבע. אני אוהבת להיות קלילה ולא לסחוב הרבה, ואוהבת לגלות איזה מאכלים נהדרים אפשר להכין ממה שכבר צומח בעונה.
כיוון אחד הוא לארגן סל נחמד כבר בבית:
אפשר לקחת יין או תרמוס עם תה צמחים, פירות חתוכים, גבינת עיזים מקומית וזיתים.
צנצנות קטנות של ממרחי ירקות שונים בהתאם לעונה – קרם גזר, קרם סלק, לימון כבוש, קרם שומר או פסטו עשבים.
אם אתם מכינים סלט, הכינו את הרוטב מראש בתחתית קופסת הסלט, הניחו את הירקות מעל וסגרו את הקופסה. כך כל מה שצריך הוא רק לערבב לפני ההגשה.
מצייה (מצה מקושקשת עם ביצה) היא תוספת משביעה וכשרה לפסח. אפשר לשדרג אותה עם שפע עשבי תיבול או תוספת מנגולד ותרד. להכין מראש בבית, לחתוך ולהוסיף לסל.

כיוון אחר של פיקניק הוא להכין ארוחת שטח:
לצורך כך ניקח כלי בישול ואכילה רב־פעמיים (כדי לא לייצר פסולת), מחבת קטנה, קרש חיתוך קטן וסכין, גזייה, שמן זית, מלח, מים, בצל יבש, קרקרים כשרים לפסח או מצות.
אפשר להדליק מדורה קטנה או להשתמש בגזייה, לטגן בצל בשמן זית עד להזהבה, ללקט חוביזה, עולש, או אספרג החורש, לחתוך ולהוסיף לבצל המוזהב ליצירת תבשיל ירוק נפלא.
מניחים את התבשיל על הקרקר או המצה ונהנים מארוחת טבע פשוטה ומשמחת.
גם ארוחת הערב בקמפינג היא מסורת שלא מוותרים לי עליה. בסיר גדול אני מכינה מרק ירקות עם קניילדך – זה אולי נשמע לכם רגיל, אחרי שאכלתם כזה בליל הסדר, אבל הבטחה שלי – בשטח, המרק טעים פי כמה.
קרם גזר
מרכיבים ל־3 צנצנות של 260 גרם:
10 גזרים בגודל בינוני
שן שום קטנה, או 7 גבעולי עירית
5־7 גבעולי טימין לימוני
רבע כוס שמן זית
רבע עד חצי כפית מלח
רבע כוס מיץ לימון
מים לפי הצורך
אופן ההכנה:
- שוטפים את הגזרים עם הקליפה היטב.
- מניחים בתבנית ואופים בתנור על חום של 200 מעלות.
- אחרי 40 דקות מזלפים עליהם שמן זית, ואופים עוד 30 דקות, עד שהם מתרככים, מצטמקים ונעשים שחומים אך לא שרופים. אם יש צורך פשוט הנמיכו את החום.
- מצננים את הגזרים ומסירים רק את החלקים שהשחימו מאוד, אם יש כאלו.
- בבלנדר טוחנים עם הלימון, השום (אם רוצים לשים עירית כדאי להוסיף אותה אחרי הטחינה), המלח ושמן הזית. אם המשחה סמיכה מאוד ויש צורך לדלל מעט, הוסיפו מים לפי הצורך בהדרגה וטחנו את הגזר עד המקרם הרצוי.
- מפרידים בין עלי הטימין לגבעולים וקוצצים.
- מעבירים את קרם הגזר לקערה ומערבבים פנימה את הטימין.
*הקרם נשמר בצנצנות מכוסות בשמן זית עד כארבעה ימים.
מתכונים נוספים המותאמים לעונות השנה אפשר למצוא בבלוג של רוני.