שופט בית המשפט המחוזי בלוד יעקב שפסר הורה היום (ב') לקצר בחודש את צו המעצר המנהלי שניתן לאברהם ירד, תושב השומרון. ירד מוחזק במעצר מנהלי מזה 4 חודשים עליו חתום שר הביטחון יואב גלנט. לפני כשבוע, תקופת המעצר המנהלי הגיעה לסיומה והוא אמור היה להשתחרר, אך השר גלנט חתם על הארכת הצו בשלושה חודשים נוספים. כעת, כאמור, הורה בית המשפט על קיצור הצו בחודש.
עו"ד עדי קידר מארגון חוננו המייצג את ירד, הגיב להחלטת השופט ואמר: "אנו מקבלים את ההחלטה ברגשות מעורבים. מחד קיבל בימ"ש המחוזי את טענותינו, אולם בצד המעשי לא ביטל לחלוטין את הצו. אנו נלמד את ההחלטה ומצפים כי הצד השני אף הוא יעשה חשבון נפש וייקח בחשבון את מכלול הנימוקים שנקבעו".
משפחתו של ירד הגיבה להחלטת בית המשפט ואמרה: "קיבלנו את הבשורה ברגשות מעורבים. עין אחת בוכה ועין אחת צוחקת. החתונה של אברהם אומרה להתקיים בעוד חודש, הכלה שבורה ואנחנו לא יכולים להושיע כיוון שהצו ניתן ללא משפט. אבל אולי יש כאן סימן ראשון לעצירת הטירוף הזה של מעצר של אדם ללא משפט. אנו מצפים משר הביטחון גלנט לבטל את הצו המביש הזה לאלתר".

ככלל, בית המשפט כמעט לא מתערב בצווים מנהליים שניתנים בחתימת שר הביטחון בהמלצת שב"כ, אך בגל הצווים האחרון זו הפעם השלישית שערכאה שיפוטית מתערבת בצווים שהוצאו נגד יהודים תושבי השומרון ומורה לקצר את תקופת המעצר.
בישראל ישנם כיום קרוב ל-1,000 עצירים מנהליים המוחזקים בידי שב"ס, כאשר ארבעה מתוכם יהודים.
בשבוע שעבר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר פגש את משפחות העצורים המנהליים דוד חי חסדאי, אלחי כרמלי וקטין נוסף, שנעצרו בצו שר הביטחון יואב גלנט. השר בן גביר אמר למשפחות כי "אמנם אני לא שר הביטחון ומעצרים מנהליים הם לא בסמכותי, אבל אני משוחח כל העת עם הגורמים הרלוונטיים ומנסה לשכנע אותם למצוא פתרון ולשחרר את העצורים. אעשה הכול כדי לתקן את העוול".
עוד אמר להם השר: "בעיניי, זה לא דמוקרטי לעצור אדם ולהשליך אותו לכלא ללא ראיות וללא משפט, ובוודאי לאחר שבית משפט הורה לשחרר את החשודים וקבע שאין ראיות שיצדיקו את מעצרם". ההורים הודו לשר בן גביר על העמדה התקיפה נגד מעצרים מנהליים.
בתוך כך בשבוע שעבר שני מתיישבים קיבלו צו מנהלי שלא כלל מעצר, הכולל הגבלות חמורות למשך ארבעה חודשים ובעיקרן איסור על יציאה מהיישוב בו הם גרים למשך ארבעה חודשים.