פינלנד התקבלה אתמול באופן רשמי כחברה מלאה בנאט"ו, בתהליך מזורז שהחל אחרי פלישתה של רוסיה לאוקראינה. בכך הושלמה תפנית ביטחונית גדולה במדינה, שחולקת גבול ארוך עם הרוסים. אך שכנתה, שוודיה, עוד תקועה בחדר ההמתנה.
בטקס הנפת דגל במטה נאט"ו בפאתי בריסל, בהשתתפות נשיא פינלנד סאולי נייניסטו ושרי הממשלה, קיבלה הברית הצבאית בברכה את פינלנד בתור החברה ה־31 שלה. "זה יום טוב לביטחון של פינלנד, לביטחון הנורדי ולברית נאט"ו כולה", אמר שלשום מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג.
ההצטרפות הביאה אל קיצו עידן של ניטרליות צבאית בפינלנד, שהחל אחרי שהמדינה בלמה ניסיון פלישה של בריה"מ במהלך מלחמת העולם השנייה, אך בחרה לאחר מכן לנסות לשמור על יחסי ידידות עם השכנה התוקפנית. פלישתה של רוסיה אל שכנה אחרת, אוקראינה, בפברואר אשתקד, הובילה את הפינים לחפש אבטחה תחת המטרייה של הסכם ההגנה הקיבוצי של נאט"ו, הקובע כי התקפה על אחת החברות היא התקפה על כולן.
בקשת ההצטרפות של שוודיה נדחתה בידי טורקיה והונגריה, שתיהן חברות נאט"ו. שתי המדינות הללו אישרו את בקשתה של פינלנד בשבוע שעבר, וכך הגיע השלב הרשמי האחרון במסעה של הלסינקי אל הברית: שר החוץ פקה האביסטו מסר את מסמך ההצטרפות של ארצו לפקידי ממשל אמריקנים בבריסל.
הצטרפותה של פינלנד מכפילה בערך את אורך הגבול שנאט"ו חולקת עם רוסיה. שלשום אמרה מוסקבה שבכוונתה לחזק את היכולות הצבאיות שלה בגבולות המערביים והצפון־מערביים, בתגובה להצטרפות פינלנד לנאט"ו.
עוד לפני הצטרפותה של פינלנד לברית, הידקו כוחותיה את שיתוף הפעולה שלהם עם נאט"ו וחברותיה. טיסות סיור של נאט"ו כבר החלו להשתמש במרחב האווירי הפיני, כך נמסר מכוחות ההגנה של המדינה. בכירים בחילות האוויר של שוודיה, נורווגיה, פינלנד ודנמרק הודיעו ב־24 במרץ שחתמו על מזכר שיאפשר הקמת מערך הגנה אווירי נורדי מאוחד, שמטרתו להתמודד עם האיום הגובר מצד רוסיה. "אנחנו רוצים לראות אם נוכל לשלב את הסיור במרחב האווירי שלנו באופן הדוק יותר, כך שנוכל לקבל את נתוני המכ"ם של כל המדינות ולהשתמש בהם ביחד", אמר גנרל יאן דאם, מפקד חיל האוויר הדני.
פינלנד ושוודיה אמרו שהן רוצות להצטרף לנאט"ו "יד ביד" כדי למקסם את הביטחון ההדדי שלהן, אבל התוכנית התפרקה כאשר טורקיה סירבה לקדם את בקשתה של שטוקהולם. טורקיה טוענת ששוודיה נותנת חסות לחברים בארגונים שאנקרה רואה בהם ארגוני טרור – האשמה ששוודיה מכחישה – והיא דורשת את הסגרתם כצעד לקראת אשרור החברות השוודית.
גם הונגריה מעכבת את קבלתה של שוודיה, אך דיפלומטים בנאט"ו מצפים שבודפשט תאשר את בקשת החברות אם תראה שטורקיה מוכנה לכך. סטולטנברג אמר שהוא "בטוח לחלוטין" שגם שוודיה תהיה חברת נאט"ו: "זה בראש סדר העדיפויות מבחינתי, ואבטיח שזה יקרה בהקדם".