סופת הגשמים שפקדה בשבוע שעבר את ישראל, כשלושה שבועות אחרי סיומו הרשמי של החורף, תמנע את הגדרתה של תשפ"ג כשנת בצורת קשה. ירושלים, שבה ירד גשם כמעט ללא הפסקה במשך חצי יממה, חצתה את הממוצע הרב־שנתי, העומד על 522 מ"מ, וכך גם באר־שבע ואילת. לעומתן, במרום־גולן שבצפון ירדו עד אתמול בבוקר רק כ־75 אחוזים מכמות הגשם השנתית, וספק אם צפוי שם גשם משמעותי נוסף השנה.
Video: הבניאס. צילם ליאור שלף, רשות הטבע והגנים
ביום חמישי עלה מפלס הכינרת בשני סנטימטרים, והיא רחוקה כעת רק 1.24 מטר מהרום העליון, אם כי בעיקר בזכות גשמי אשתקד. אגן ההיקוות של האגם הלאומי סבל מבצורת רוב חודשי החורף, אך אתמול נרשמה זרימה מרשימה בכל נחלי האזור ובכללם במקורות הירדן. עד יום חמישי בשעות הערב המשיכו הגשמים לרדת בהפוגות בכל רחבי הארץ כמעט, מהערבה ועד החרמון. בין 60 ל־80 מ"מ של גשם ירדו שלשום באזור צריפין, וכך גם ליד נהלל. בימים האחרונים ירדו בכרמל כ־45 מ"מ, בתל־אביב 49, בירושלים כ־60, בחיפה 67, במרום גולן 58, בראש־הנקרה 29, בבית־דגן 72, בחפץ־חיים 78 וביוטבתה שבדרום 21. כשמונה סנטימטרים של שלג הצטברו בפסגת החרמון.
Video: הבניאס. צילם ליאור שלף, רשות הטבע והגנים
הגשמים העזים, שהגיעו באזורים מסוימים לכמויות תלת־ספרתיות בתוך ימים אחדים, הם אירוע נדיר אם כי לא חסר תקדים בסופו של חודש ניסן. בימים שני ושלישי הם הביאו לשיטפונות קשים בנחלי הנגב והערבה; אח ואחות מטבריה, מעיין וסהר עשור, אבדו בשיטפון בנחל צחור בערבה, ונמצאו מתים למחרת. עוד עשרות מטיילים חולצו מהשיטפונות בשלום. המשטרה הודיעה אתמול כי היא חוקרת אם היה מחדל באסון שגרם למותם של האחים עשור, אם כי היא טענה גם שהשיטפון שבו נספו היה מפתיע בעוצמתו ולפיכך האירוע היה בלתי נמנע.
Video: שלג בחרמון. צילום: אתר החרמון
בשירות המטאורולוגי אמרו ש"לא רק הכמויות חשובות אלא גם העיתוי. הגשם המאוחר יורד כבר על שדות יבשים, והברד הרב שיורד בהרים פוגע בחקלאות הנשירים". ואכן, כבר אתמול הוגשו לקרן לנזקי טבע תביעות בסך כעשרים מיליון שקלים.
סופת גשמים דומה בהיקפה במחצית השנייה של פסח, אמצע חודש אפריל, נרשמה לאחרונה לפני 52 שנים (תשל"א, 1971). גם אז נותקה אילת משאר חבלי הארץ, ובחרמון ירד שלג.