עצרת יום הזיכרון המסורתית לשואה ולגבורה צפויה להיפתח היום (ב') בשעה 20:00 ביד ושם. העצרת תתקיים במעמד נשיא מדינת ישראל וראש הממשלה, נכבדים וניצולי השואה. בעצרת ינאמו נשיא המדינה וראש הממשלה, וכן יתקיימו הדלקת המשואות המסורתית בידי ניצולי שואה לזכר ששת מיליוני הנספים, קריאת קטעי קריאה, שירים, אמירת קדיש ואל מלא רחמים וקריאת פרק תהלים.
הנושא המרכזי שנקבע ליום הזיכרון לשואה ולגבורה לשנה זו הוא התנגדות יהודית בתקופת השואה בסימן שמונים שנה למרד גטו ורשה. בין מדליקי המשואות השנה ידליק גם שורד השואה ראובן בונפיל. לפי אתר יד ושם, ראובן (רוברט) בונפיל נולד ב-1937 בקרדיצה, בחבל תסליה שביוון, בן יחיד לדוד ואפטימיה אלגרה (שמחה).
לפי המסופר באתר יד ושם, בסוף 1943 הגיעו הגרמנים לקרדיצה, וראובן ואמו נאלצו להסתתר במחסן פחם מתחת לבית. אביו של ראובן היה אצל בישוף העיירה, איזקיאל, אותו לימד צרפתית. כאשר הגיעו חיילים גרמנים אל בית הבישוף, הבישוף הוריד את שרשרת הצלב מצווארו, תלה אותה על צווארו של האב והציג אותו בפני הגרמנים כשמש שלו. ראובן והוריו נמלטו בעגלה עם חמור בגשם זלעפות, חצו נחלים גועשים והגיעו לכפר דפנוספיליה במעלה ההר. כשקרבו הגרמנים לכפר, אנשי מחתרת קומוניסטים הבריחו את המשפחה לכפר ההררי אפידיה.

באפידיה אימצה משפחת גולאס היוונית-אורתודוקסית את ראובן והוריו, שיכנה אותם בחדר בביתה וחלקה איתם את לחמה. אביו של ראובן לימד את ילדי הכפר חשבון ואמו לימדה אותם קרוא וכתוב ביוונית. מטוסים גרמנים הפציצו את אפידיה וכוחות גרמניים קרבו לכפר. בני הזוג וסיליקי וקוסטס גולאס הובילו את ראובן והוריו למעבה היער במעלה ההר והסתירו אותם בבקתה. הם שהו בבקתה עם עז והתקיימו בדלות, בעזרת משפחת גולאס. הם ליקטו פירות יער מתחת לשלג ושתו מחלב העז. כשנסוגו הגרמנים, שבו ראובן והוריו לקרדיצה, שם גילו שבני משפחתה של אמו נשלחו לאושוויץ ונרצחו.
ראובן התחתן עם חוה, ניצולת שואה מגרמניה, ועלה עם משפחתו לישראל ב-1968. ראובן הוא פרופסור להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית. לראובן וחוה שלושה ילדים, שמונה נכדים ושלושה נינים.
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה הערב:
20:00 – תחילת הטקסים ביד ושם וברחבי הארץ.
מחר:
10:00 – צפירת דומייה בת שתי דקות ומעמד הנחת הזרים ביד ושם.
11:00 – מעמד "לכל איש יש שם", של הקראת שמות קורבנות השואה ביד ושם, במשכן הכנסת וברחבי הארץ.
11:00-16:30 – הדלקת נרות זיכרון אישיים בכיכר גטו ורשה ביד ושם על ידי הציבור הרחב, בשיתוף עמותת שם ונר.
13:00 – טקס האזכרה הממלכתי באוהל יזכור ביד ושם.
13:15 – סיורים מודרכים לקהל הרחב במוזיאון לתולדות השואה ביד ושם.
17:30 – עצרת תנועות הנוער בבקעת הקהילות שביד ושם.
18:45 – כינוס עמותת דורות ההמשך בבית הפלמ"ח בתל אביב ועצרות הנעילה בלוחמי הגטאות וביד מרדכי.