מצעד החיים, מהאירועים המרכזיים של יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יצא מחר (ג') לדרך בציון 35 שנים להווסדו. במצעד, שמתקיים לראשונה מאז מגפת הקורונה במתכונת מלאה, צפויים להשתתף אלפי צועדים מרחבי העולם עם משלחות מ-25 מדינות. המצעד יעמוד בסימן "הגבורה היהודית בשואה ורוח האדם", ויציין 80 שנה למרד גטו ורשה.
"זה אירוע חשוב שנועד לחנך ולהנציח את זכרון השואה", אמר ברוך אדלר סגן יו"ר מצעד החיים שמלווה אותו מיומו הראשון בשנת 1988, "זו משימת עולם בשבילנו ואנחנו עושים זאת במשך שנים ארוכות מתוך הכרה בחשיבות זכרון השואה".
את המצעד השנה יובילו 42 ניצולי שואה, בינהם הסופרת והמשוררת הלינה בירנבאום, ילידת וורשה שגדלה כילדה בגטו, ועברה את המרד בבונקר, עד שגורשה למיידנק ומשם לאושוויץ: "עברתי את השואה ממש, בכול החוזק שלה" מתארת הלינה. עוד ישתתפו נכדיהם של לוחמי המחתרת היהודית איל צוקרמן, נכדתם של מפקדי הארגון היהודי הלוחם צביה לובטקין ואנטק צוקרמן, וניר יערי נכדה של הלוחמת בלה יערי. לפידים יודלקו בטקס המרכזי בשם המאבק באנטישמיות, לזכר יהדות טוניסיה, ולמען תקומת מדינת ישראל.
"השנה היא שנה מיוחדת בה מציינים מספר אירועים משמעותיים: 80 שנה למרד גטו ורשה, 75 שנה למדינת ישראל ו-35 שנה למצעד החיים", אמר ד"ר שמואל רוזנמן, יו"ר מצעד החיים. "השנה אנו נותנים במה לגבורה היהודית בשואה. במשך שנים הוצגו היהודים כקורבן בלבד, שהלך כצאן לטבח. צעירים בישראל וברחבי העולם היהודי לא יודעים מספיק על מעשי הגבורה הרבים שביצעו מאות ואלפי יהודים במהלך השואה, וכארגון חינוך בינלאומי תפקידנו לתת על כך דגש".
ניצולי השואה נוספים שיגיעו מישראל: האמנית שושנה טריסטר, שנולדה ב1935 בעיר חודורוב בפולין, הייתה בת 4 כשנסעה עם הוריה ואחיה לבקר משפחה בעיר לבוב שבפולין, ושם תפסה אותם השואה. זיכרונותיה מהגטו, האקציות והמחבוא ב"קבר" מתחת לאסם מתוארים רבות ביצירות האמנות של שוש. במשך שנים רבות שמרה שוש את סיפורה בסוד, על פניו חיה חיים רגילים, "מה שאני מספרת זה רק מעט מהדברים הנוראיים שעברתי", הוסיפה. "שרדנו בצורה בלתי אפשרית וכמה חודשים אחרי המלחמה עמדנו על הרגליים, אבל בפנים הכל כואב וחולה, וזה ככה עד היום".
גם ניצול השואה אריה פינסקר ייקח חלק במצעד. פינסקר נולד בהונגריה ב-1930, והיה בן 9 כשפרצה מלחמת העולם השנייה. אריה היה אסיר במחנה בירקנאו והיה בין הילדים הבודדים ששרדו את הניסויים האכזריים שעשו בו הנאצים. לאחר המלחמה עלה אריה לישראל יחד עם שני אחיו ששרדו את המלחמה. אריה התגייס ללחימה במלחמת העצמאות ועם שחרורו מהצבא בשנת 1949 היה ממייסדי מושב היוגב. אריה נישא לזהבה ולהם שלושה ילדים, נכדים ונינים. במהלך השנים הוא שימש כ-75 פעמים כאיש עדות בפולין באושוויץ. "אמא שלי ניצולת שואה", סיפר, "הייתי בפולין איתה עם אחי ואחותי בטיול שורשים והגענו גם לאושוויץ למרות שאמא שלי הוברחה מגטו ורשה ולא הגיעה לשם, אבא שלה, נרצח באשוויץ.
"בואי אמא"
משתתף נוסף בן הדור השני לניצולי השואה יהיה הזמר עברי לידר שישיר בטקס המרכזי במצעד החיים. לידר: "זה ריגש אותי מאד להיות איתה בפולין ובעקבות טיול השורשים הזה מצאנו משפחה חדשה בישראל שלא הכרנו. זה מרגש עבורי וקרוב. אני שמח להיות פה, לבוא לשיר פה, להיות על במה ולעשות את מה שאני יודע לעשות בפעם הראשונה אחרי 80 שנה. ולא רק לבקר, אלא גם כדי להנציח את זכרון השואה".
לידר סיפר על התחושות בזמן החזרות: "אני הולך את השיר "בואי אמא" עם שוש טריסטן ניצולת שואה ובחזרות בכינו כי המילים "בואי אמא שבי איתי עד שאגדל" מקבלים משמעות ומחשבות על אמא שלי בתור ילדה בשואה והניתוק מאבא ואמא שלה".

אלוף (מיל׳) דורון אלמוג, יו״ר הסוכנות היהודית: "אנו מציינים השנה 80 שנה למרד גטו ורשה. מרד המלמד אותנו יותר מכל על רוח הלחימה בתנאים נואשים. רוח של חירוף נפש והקרבה. הרוח שהעניקה חיים למדינת ישראל, הנס האחד אין שני. הרוח שבזכותה הפכה מדינת ישראל הצעירה להיות סטארט-אפ ניישן. אני צועד כיום כיו״ר הסוכנות היהודית מלא בגאווה על תקומתה של מדינת ישראל מתוך כבשני המשרפות ושואת יהודי אירופה. השנה אצעד ויחד איתי יצעד העם היהודי כולו, על כל גווניו, אלה החיים ואלה המלווים אותנו ברוחם. אנחנו צועדים גאים וכל צעד הוא גם עבור אלו שלא זכו, ביניהם יעקב ופרידה הייט, הסבא והסבתא של רעייתי האהובה דידי, שנשרפו חיים באושוויץ. אנחנו צועדים כנגד אנטישמיות וגזענות ונשבעים בתפילה חרישית: "לעולם לא עוד"!".
יו"ר קק"ל יפעת עובדיה-לוסקי: "נזכור ולא נשכח. יום הזיכרון לשואה ולגבורה עומד השנה בסימן שמונים שנים לפריצתו של מרד גטו ורשה. מרד המצווה אותנו לזכור כי היו מי שניסו בכל כוחם להילחם מול הצורר הגרמני. הייתה התנגדות יהודית. כעם וכמדינה עלינו לזכור ולא לשכוח את שאירע לבני עמנו בגטאות, ברכבות המוות, במחנות ההשמדה, בבורות ההריגה ובכל מקום אשר אבד שם צלם אנוש. במצעד החיים יצעדו בני נוער מכל רחבי העולם לאורך מסילת הרכבת בין מחנות אושוויץ ובירקנאו, באותה הדרך בה אולצו לצעוד אל מותם בימי השואה מאות אלפי יהודים, על ידי הנאצים ועוזריהם. במקום בו המוות נכח בכל פינה, אנו נישא בגאון את דגל ישראל ונאמר לעולם לא עוד".
עם ניצולי השואה יצעדו גם שר החינוך יואב קיש ויו"ר הסוכנות היהודית דורון אלמוג; יושבת ראש קק"ל יפעת עובדיה לוסקי; בני הדור השלישי לניצולי השואה מאושוויץ ומטוניסיה, איריס וחיים טייב שידליקו לראשונה בטקס לפיד שיוקדש לשואת יהדות צפון אפריקה; איש העסקים היהודי-אמריקני רוברט קראפט והפילנטרופית מרים אדלסון; שגריר ארה״ב בישראל טום ניידס ושגריר ארה״ב לשעבר דיוויד פרידמן, הפילנתרופים מתי כוכבי ואיתן נישלוס אשר תרמו תרומה משמעותית לשיקום נעלי הילדים שנרצחו באושוויץ-בירקנאו. כל אלו יובילו את המצעד כשמאחוריהם אלפי בני נוער מרחבי העולם.