מצעד החיים, מהאירועים המרכזיים של יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יציין השנה 35 שנים להיווסדו במצעד בהשתתפות אלפי צועדים מרחבי העולם. לראשונה מזה שלוש שנים המצעד יתקיים במתכונת מלאה עם משלחות מיותר מ-25 מדינות. המצעד יעמוד בסימן "הגבורה היהודית בשואה ורוח האדם", ויציין 80 שנה למרד גטו ורשה. הסופרת והמשוררת הלינה בירנבאום, ילידת וורשה שגדלה כילדה בגטו, ועברה שם את המרד בבונקר, עד שגורשה למיידנק ומשם לאושוויץ, תשתתף במצעד. "עברתי את השואה ממש, בכול החוזק שלה" מתארת הלינה. עוד ישתתפו נכדיהם של לוחמי המחתרת היהודית איל צוקרמן נכדתם של מפקדי הארגון היהודי הלוחם צביה לובטקין ואנטק צוקרמן, וניר יערי נכדה של הלוחמת בלה יערי.
Video: אסף גבור
"השנה היא שנה מיוחדת בה מציינים מספר אירועים משמעותיים: 80 שנה למרד גטו ורשה, 75 שנה למדינת ישראל ו-35 שנה למצעד החיים", אמר ד"ר שמואל רוזנמן, יו"ר מצעד החיים. "השנה אנו נותנים במה לגבורה היהודית בשואה. במשך שנים הוצגו היהודים כקורבן בלבד, שהלך כצאן לטבח. צעירים בישראל וברחבי העולם היהודי לא יודעים מספיק על מעשי הגבורה הרבים שביצעו מאות ואלפי יהודים במהלך השואה, וכארגון חינוך בינלאומי תפקידנו לתת על כך דגש".
שידור ישיר ממצעד החיים:
את המצעד יובילו השנה 42 ניצולי שואה מישראל ומהעולם; שר החינוך יואב קיש ויו"ר הסוכנות היהודית דורון אלמוג; יושבת ראש קק"ל יפעת עובדיה לוסקי; בני הדור השלישי לניצולי שואה מאושוויץ ומטוניסיה, איריס וחיים טייב שידליקו לראשונה בטקס לפיד שיוקדש לשואת יהדות צפון אפריקה; איש העסקים היהודי-אמריקני רוברט קראפט והפילנטרופית מרים אדלסון; שגריר ארה״ב בישראל טום ניידס ושגריר ארה״ב לשעבר דיוויד פרידמן, הפילנתרופים מתי כוכבי ואיתן נישלוס אשר תרמו תרומה משמעותית לשיקום נעלי הילדים שנרצחו באושוויץ-בירקנאו. כל אלו יובילו את המצעד כשמאחוריהם אלפי בני נוער מרחבי העולם. הזמר עברי לידר יופיע בטקס המרכזי בבירקנאו.
ניצולת שואה נוספים שמגיעה מישראל היא האמנית שושנה טריסטר, שנולדה ב1935 בעיר חודורוב בפולין, הייתה בת 4 כשנסעה עם הוריה ואחיה לבקר משפחה בעיר לבוב שבפולין, ושם תפסה אותם השואה. זכרונותיה מהגטו, האקציות והמחבוא ב"קבר" מתחת לאסם מתוארים רבות ביצירות האמנות של שוש. במשך שנים רבות שמרה שוש את סיפורה בסוד, על פניו חיה חיים רגילים, "מה שאני מספרת זה רק מעט מהדברים הנוראיים שעברתי", הוסיפה. "שרדנו בצורה בלתי אפשרית וכמה חודשים אחרי המלחמה עמדנו על הרגליים, אבל בפנים הכל כואב וחולה, וזה ככה עד היום".
כמו כן, ייקח חלק ניצול השואה אריה פינסקר, שנולד בהונגריה ב-1930, והיה בן 9 כשפרצה מלחמת העולם השנייה. אריה היה אסיר במחנה בירקנאו והיה בין הילדים הבודדים ששרדו את הניסויים האכזריים שעשו עליו הנאצים. לאחר המלחמה עלה אריה לישראל יחד עם שני אחיו ששרדו את המלחמה. אריה התגייס ללחימה במלחמת העצמאות ועם שחרורו מהצבא בשנת 1949 היה ממייסדי מושב היוגב. אריה נישא לזהבה ולהם שלושה ילדים, ונכדים ונינים. שימש כ-75 פעמים כאיש עדות בפולין באושוויץ.
מצעד החיים הוא מהמרכזיים באירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה. צועדים בו בכל שנה למעלה מעשרת אלפים משתתפים, בני נוער יהודים ולא יהודים מכל רחבי העולם, שלצידם ניצולי שואה, ראשי מדינות, שרים, מנהיגים דתיים, אישי רוח ותרבות ועוד. עד היום למעלה מ-300,000 משתתפים מעשרות מדינות צעדו על פסי הרכבת מאושוויץ לבירקנאו, כמחווה לאובדן הגדול ביותר בהיסטוריה של העם היהודי והאנושות. עבור אלפי בני הנוער היהודים מרחבי העולם המשתתפים בתכנית החינוכית, המצעד עצמו הוא רק אירוע אחד במסע ארוך, שמסתיים בצעדת התקומה ביום העצמאות בירושלים.