הממשלה ממשיכה לקדם את חוק הגיוס החדש, לקראת העברת תקציב המדינה, המיועד לסוף חודש מאי, ועל רקע התנאי שהציבו המפלגות החרדיות בהסכמים הקואליציוניים כי נושא גיוס בני הישיבות יסתיים לפני אישור התקציב. כזכור, על פי הטיוטות לחוק שפורסמו בימים האחרונים, עולה כי פני הממשלה להעברת חוק אשר יוריד את גיל הפטור מגיוס במגזר החרדי (לאלו ש"תורתם אומנותם") לגיל 23, כאשר במקביל יינתנו הטבות משמעותיות לאלו שכן מתגייסים, וייתכן כי משך שירות החובה יקוצר עוד.
לקראת תחילת החקיקה, צה"ל העביר את עמדתו בנושא לדרג המדיני, ומתשובת צה"ל עולה כי הצבא מתנגד באופן נחרץ לאפשר מתן פטור מוחלט מגיוס חרדים. על פי העמדה הרשמית שהועברה לממשלה, הצבא תומך בגיוס החרדים לצה"ל, ורואה בשילובם ערך חשוב למודל צבא העם, זאת על אף הקשיים בגיוס חרדים, ומספר יחסית מועט של המתגייסים מבני הקהילה החרדית. בצבא אומרים כי אין שום קשר בין חוק הגיוס למודל השירות שפורסם לאחרונה, וכי המודל סוכם כבר עם האוצר כולל תקציבו, וכל שנדרש להוצאתו לפעול הוא אישור תקציב המדינה. המודל שהוכן על ידי ראש אכ"א האלוף יניב עשור ואנשי אגף כח אדם יחד עם אנשי משרד אוצר אושר והוצג כבר, וממתין רק לתקציב לצורך ביצוע.
על פי המודל שמציגים בצה"ל, המבוסס על תגמול, כל צעיר וצעירה שהגיעו לגיל גיוס, יתגייסו, כברירת מחדל, לשירות בן 32 חודשים (שנתיים ושמונה, כפי שאומר החוק הנוכחי), אך צה"ל מבקש במודל את הזכות הבלעדית לקצר שירות של חיילים עד ל-24 חודשי שירות לפי המקצוע הצבאי של המתגייסים.

למשל, חייל שיתגייס לתפקיד עורפי פשוט ישוחרר לאחר 24 חודשים. חיילים ממערכים אחרים יישארו – על פי צרכי הצבא – במדים עוד ארבעה חודשים, בתגמול מסויים שיכול להכפיל את משכורתם, או כפי שצה"ל מכנה זאת "דמי הקיום" שהם מקבלים. שכר זה, בתפקידי חוד ולחימה, יכול להגיע עד 4,000 שקלים בחודש. לוחמים מובחרים יותר ישרתו עוד ארבעה חודשים, עם מדרגת תגמול נוסף שיכולה לנוע בין שכר חודשי של 5,000 עד 6,000 שקלים בחודש. הסכומים סוכמו מול האוצר, אולם צה"ל מבקש לא לנקוב בהם עד העברת התקציב.
כאמור, הצבא מסרב לקשור בין חוק הגיוס לבין התגמול במודל החדש, כאשר לבג"ץ – אשר ממתין לתשובת המדינה בעניין חוק הגיוס, לאחר עתירות שהוגשו נגדו – תוגש עמדה מטעם המדינה, ובצבא מבינים על פי השיח בתקשורת שיש מי שכן מבצעים הקשר בין שני הדברים, בעיקר במשרד הביטחון. הנחת העבודה בצה"ל היא כי חוק הגיוס לא ישונה בהרבה, למעט הורדת גיל הפטור, בצה"ל תומכים בהורדת הגיל לבין 21-23 (כפי הפרסומים שעלו בשבועות האחרונים), כיוון שבגילים הללו, לטענתם, נמצא מספר החרדים המתגייסים הגבוה ביותר.
חשוב לציין כי אם וחוק הגיוס לא יעבור, או שבג"ץ יתן למדינה ארכה נוספת ותקציב המדינה כן יעבור, התכנית של מודל השירות החדש תמומש בלי קשר לחוק הגיוס. אם יקרה מצב שבו תקציב המדינה לא יעבור (תרחיש שמשמעו פיזור הכנסת ובחירות, אשר לא צפוי כרגע) בצה"ל יבחנו מה לעשות בהמשך, אולם הסיכוי במקרה כזה כי המודל יעבור קלוש מאוד.
במסגרת התוכנית שהוכנה בשנתיים האחרונות באכ"א, צפויים המשרתים להשתחרר עם סל הטבות רחב מאוד, שנאמד במיליארדי שקלים, שבו כלול גם שכר הלוחמים החדש. בצבא אמרים כי קיצור השירות ושחרור חיילים לשוק האזרחי מוקדם יותר מאפשרים לאוצר לממן את התוכנית. גם משרתי המילואים צפויים ליהנות מסל הטבות רחב והגדלה משמעותית של תשלום יום מילואים.