חלל מערכות ישראל הראשון, אשר נפל לפני 150 שנה, יונצח לראשונה בטחנת הקמח ההיסטורית בירושלים. החלל, אהרן הרשלר, עלה לארץ מהונגריה, גר בשכונת משכנות שאננים, שימש מראשי כולל אונגרין והיה נחשב לעילוי בתורה. נסיבות מותו של הרשלר מופיעות בכמה גרסאות סותרות, אך העובדות הבסיסיות והברורות מספרות שהוא נורה למוות בידי פורעים ערבים במהלך שמירתו על חייהם וכספם של יהודים מחוץ לחומות ירושלים.
שנת תרל"ג (1872-1873) הייתה שנה ברוכה בגשמים אשר מילאו כל בור מים בחצרות הבתים, ותושביה היהודים של העיר לא נאלצו לקנות מים בכסף מלא מהערבים יושבי כפר סילואן. הערבים, שראו את פרנסתם נשמטת מידיהם, החלו לפשוט על בתי היהודים, לשדוד ולגזול את רכושם. בא' בטבת תר"ג פרצו כמה ערבים לבתי יהודים ועסקים, ואהרון, שככל הנראה שמר באותה העת על טחנת הקמח של משכנות שאננים, ששימשה גם כמחסן של שקי הקמח, ניסה להניס אותם. הערבים, שפחדו שמא יזוהו על-ידו, ירו בו. אהרון נפגע על ידי 12 כדורים והועבר לבית החולים. ביום ו' בטבת תרל"ג מת מפצעיו והובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין שעל הר הזיתים בירושלים. השאיר אלמנה, בת, הורים ואחים.

בשנים האחרונות חזרה פעילות לטחנת הקמח כמקום תיירות המזמין אליו מבקרים מהארץ ובעולם ומי שמפעילה את המקום זו קבוצת JLM יזמות. לרגל ציון 150 שנה לנפילת החלל שהגן בגופו על הטחנה, החליטו מנהלי הקבוצה יוסי גרייבר ויובל קליין, להעביר לראשונה ביום הזיכרון לחללי צה"ל את הכנפיים של הטחנה למצב אבל ועצבות זאת על פי השפה הבינלאומית של טחנות הרוח בעולם, כאשר הכנפיים של הטחנה מונפות בצורה של X ולא באופן הדומה לצלב. הכוונה היא לעצור את הכנפיים במצב זה למשך כל יום הזיכרון, ובכך לסגור מעגל ולדאוג להנצחתו של אהרן החל משנה זו וכך גם בשנים הבאות.
יוסי גרייבר, מנכ"ל JLM יזמות אמר כי: "דווקא בימים הללו, כאשר המחלוקות שבין הקבוצות השונות בחברה הישראלית גואות, בחרנו לשים אלומת אור על המחבר והמשותף בין חלקי עם ישראל. הופתענו לגלות כי חלל ישראל הראשון הוא יהודי חרדי שנהרג על הגנת ירושלים בכלל וטחנת הרוח בפרט והחלטנו להנציח אותו במקום שבו נפל בדרך מיוחדת וראשונית, בהצדעה למחיר האישי שבו הקריב את חייו למען המדינה שבדרך".
