תנ"צ אבי פרנקל, נשיא בית הדין למשמעת של משטרת ישראל, קיבל ביום חמישי האחרון את דרגתו החדשה – תת ניצב – בטקס רב רושם. את פרנקל ליוו בטקס בהוריו, אשתו הרבנית רחלי וילדיו. בראיון לאתר מקור ראשון, הוא מספר על התפקיד החדש במשטרה ועל בנו, נפתלי פרנקל הי"ד, שנחטף ונרצח ב-2014 על ידי מחבלים.
"התפקיד מוגדר על פי חוק, במסגרת חוק המשטרה יש פרקים בענייני משמעת", אומר תנ"צ פרנקל על תפקידו החדש. "מי שחוקר שוטרים לרוב זה מח"ש, אך שם החוקרים יכולים לקבל שלושה סוגי החלטות. סגירת התיק, העמדת השוטר לדין פלילי ויש סעיף נוסף והוא בית דין למשמעת – שאני עומד בראשו – אלה תיקים שהחליטו להעביר אלינו על עבירות משמעת. הדיונים פה נראים כמו בבית משפט אזרחי; יש סנגור, כתב אישום, הוכחות, חקירה נגדית ואחריו שלב ענישה. יש לנו סל עונשים כמו ריתוק, הורדה בדרגה, קנס כספי, זה פחות או יותר סל הכלים שלנו. אין לנו סמכות להדיח שוטר ולהוציאו ממשטרת ישראל".
איזה סוג עבירות בסמכויות הטיפול שלך?
"העבירות שמגיעות לטיפול שלנו, כמובן על פי הנקבע בחוק, הן תמונת ראי למה שיש בדין הפלילי. אם בדין הפלילי יש תקיפה, אצל שוטרים זה שימוש בכוח בעת מילוי תפקיד, הטרדה מינית וכד'. מעבר לכך, יש עבירות המיוחדות למשטרה כמו היעדרות מתפקיד ללא הצדקה, אי מילוי הוראה, התנהגות שאינה הולמת שוטר ושיש בה כדי לפגוע בתדמית המשטרה – אלה עבירות שיש סביבן שאלות, כמו לדוגמה כששוטר שואל אזרח שאלה באופן לא יפה, האם זה נחשב כעבירה או לא. בית המשפט העליון כבר קבע שעבירה של התנהגות שאינה הולמת היא עבירה משתנה – לפי הזמנים, לפי הסביבה ולפי הצורך. אם לדוגמא יש בארגון גל של הטרדות מיניות, אז אולי נחמיר יותר. זה משתנה כל הזמן לפי איך החברה תופסת דברים, איך אנשים מתנהגים וכד'".
פרנקל משרת כ-27 שנים במשטרת ישראל בשלל תפקידים. "התגייסתי כעורך דין והתחלתי כסנגור משטרתי", הוא אומר. "ייצגתי שוטרים בבית הדין למשמעת, כמו סנגוריה ציבורית של שוטרים. הייתי בהמשך בייעוץ המשפטי והמשכתי למחלקת המשמעת. מאוחר יותר הייתי ראש מחלקת המשמעת, חזרתי לחטיבת החקירות והמודיעין, הקמתי שם מחלקה חדשה – מחלקת מענה אזרחי, שאחראית על הערכת מסוכנות של אנשים שמבקשים רישיונות לנשק, לגידול קנאביס ועוד ומשם המשכתי לתפקיד שופט בבית הדין וכיום נשיא".
הסיפור האישי שלך בא לידי ביטוי בעבודה שאותה אתה ממלא?
"אני יכול לומר שאצלי לפחות השכול פתח את הלב יותר למצוקות של אנשים, אני יותר רגיש למצוקות של אחרים. זה לא מונע ממני להרשיע ולהעניש במקומות שצריך אבל אני כן יכול להיות יותר אמפטי מתוך הקושי".
מי שמכיר את פרנקל יודע כי ההרכב שליווה אותו בטקס היה חסר. בנו נפתלי נחטף ונרצח בפעילות טרור בשנת 2014, במה שזכה לכינוי "חטיפת שלושת הנערים". בטקס ריגש פרנקל את הקהל כאשר כרע ברך לקבל את ברכת אביו, פרופ' אביעזרי פרנקל, חתן פרס ישראל ומשיא משואה, לוחם במלחמת יום העצמאות, ממציא פרויקט השו"ת ומבוני המחשב האלקטרוני הראשון בישראל במכון וייצמן. כמו כן, קיבל פרנקל את ברכת אמו בת ה-89 שעדיין משמשת מורה פעילה. "אבא שלי מאוד התרגש", מספר פרנקל, "הוא איחל בהצלחה ואמר כל הכבוד. אם גרמתי להוריי נחת, זה השכר שלי".