17 שנים לאחר הפעם הקודמת ששתי בנות זכו בשני המקומות הראשונים בחידון התנ"ך העולמי לנוער, אמונה כהן ונטע לקס החזירו עטרה ליושנה. כהן, תושבת בני־נצרים ותלמידת כיתה י"א באולפנת בהר"ן, זכתה בתואר כלת חידון התנ"ך העולמי לשנת תשפ"ג, לאחר שהפגינה ידע מרשים וטעתה פעם אחת ויחידה במהלך כל שלבי החידון, עוד משלבי המבחן המקדים. לקס סגניתה, תושבת אריאל ותלמידת כיתה י"א באולפנת בני עקיבא שירת הים, הפסידה לכהן בשלב הראש בראש – בשל טעות אחת.
שתי הנערות הפגינו לא רק ידע אלא גם אחווה. כשהוכרז שכהן עולה לשלב הגמר, יכולנו לראות את תפילתה החרישית שתהיה זו לקס שתעלה להתמודד מולה. כשהוכרזה אמונה כמנצחת התחבקו השתיים וריגשו את הקהל, את הצופים וגם את הרשתות, וחיבוקן הפך לשיחת היום.
"אנחנו מכירות כבר שנתיים בזכות ההכנות לחידון", מסבירה כהן. "השתתפנו יחד בשיעורים שנערכו בזום לאורך שלבי החידון הארצי, ובחודשים האחרונים אף למדנו יחד. כשהתבשרנו שעלינו יחד לחידון העולמי, זה עורר בנו את הרצון גם לנצח יחד – שתי כלות תנ"ך".
"זה היה ממש ברור שנתחבק אחרי שהכול יסתיים", מוסיפה לקס. "לפני שהחידון התחיל בירכנו זו את זו שנצליח. זה היה סיום של משהו גדול, שלא משנה מה תהיה התוצאה שלו. החיבוק גם פרק מתח של שלוש שנות לימודים נמרצים".
שתיהן התכוננו יחד לחידון הארצי ואחריו גם לחידון העולמי, בדרך כלל בשיחות טלפון. "כשהחלטנו ללמוד ספר שאנחנו פחות חזקות בו, הלימוד המשותף עזר לנו. זו גם חוויה וגם להרוויח חברה לחיים", אומרת נטע.
אמונה, למה את חושבת שרבים התרגשו מכך?
"זה מסמל את העובדה שאנחנו אנושיות, לא רק מכונות ששולפות תשובות. זה גם מראה כמה התנ"ך יכול לחבר; כששני אנשים אוהבים את אותו הדבר, יש אהבה ביניהם. ממש התפללתי שנטע תעלה איתי לגמר, לא רק כי היא חברה שלי, אלא כדי להראות בעצם המעמד העוצמתי הזה שלא רק בנים יכולים לשבת וללמוד כך".

כהן נולדה מיד לאחר הגירוש מגוש קטיף, והיא "ילדת סנדביץ'" בין שמונה אחים ואחיות. לאחר שראתה את בת האולפנה שלה רות כהן זוכה לפני שלוש שנים במעמד הנכסף של כלת החידון, החליטה אמונה לעשות זאת בעצמה. כבר ביום העצמאות ההוא היא הקלידה בגוגל "איך לומדים לחידון התנ"ך?", והחלה ללמוד בכוחות עצמה. היא תלמידה מחוננת, אך לדעתה זה לא הגורם העיקרי שהביא להצלחתה בחידון: "הסוד הוא ההתמדה".
לקס היא הבכורה משישה אחים ואחיות, ולומדת במגמת מחול. לחידון החלה להתכונן כבר בכיתה ח', לאחר שמורה הציעה לה להשתתף בחידון הבית־ספרי.
במהלך החידון יכולנו לראות איך כהן עברה על כל התנ"ך בעיני רוחה כדי לאתר את הפסוק שנשאלה עליו; היא הפגינה רמת בקיאות שלא תבייש תלמיד חכם שייבחן ב"מבחן הסיכה" הידוע. התחרות לוותה כמובן במתח גדול, אך כהן ניסתה "פחות להתייחס לכל המסביב – הקהל והמצלמות. התחלתי לקלוט מה קורה רק כשעמדתי ליד ראש הממשלה בנאום שלו בסוף. פתאום כל הלימוד, שעד עכשיו היה פרטי שלי, הפך להישג ארצי ועולמי". לקס מזדהה: "מתישהו הקהל והמצלמות נעלמים, ופשוט מתרכזים במה שקורה באותו רגע".
מבחינת שתיהן, ההשתתפות עם שאר המתמודדים במחנה התנ"ך שמפעילה חטיבת התוכניות החינוכיות במנהל החברה והנוער במשרד החינוך, אפשרה להן "להכיר את התנ"ך דרך העיניים של נוער יהודי מכל העולם", כדברי כהן.
בתום החידון חזרו הבנות למחנה, ולאחריו הן יחזרו לשגרת הלימודים ויתכוננו לבחינות הקיץ. לכהן יש לא מעט חומר להשלים, משום שנעדרה מהלימודים בחודשים האחרונים כדי להתכונן לחידון. לקס אומרת שיהיה "מוזר לא להיות יותר באווירה של ללמוד כל דקה פנויה ביום".
מה אתן לוקחות מלימוד התנ"ך לחייכן האישיים?
לקס: "יש המון נבואות של חורבן ותקווה, שכשלומדים אותן רואים שהן פשוט מתגשמות מול העיניים שלנו פה בארץ. משלי וקהלת הם פשוט הוראות לחיים איך להתנהג מבחינה מוסרית, ובכלל, מכל מיני דמויות בתנ"ך אפשר ללמוד איך להתנהג".
כהן: "אחת הדמויות שאני מתחברת אליהן יותר מכול היא זו של דוד המלך. החיים שלו היו מלווים בגידות ומרידות, אבל לצד כל הסבל שעבר הוא נשאר עם האמונה שהכול מאת השם. הביטחון בו לא נותן לו ליפול ולהפסיק להשתדל, ובסוף הוא יודע שהתוצאה לא תלויה בו".
כהן כבר מלמדת תנ"ך בכיתות הצעירות בבני־נצרים. "זה אחד המקצועות הכי פחות אהובים, ואפשר ללמד אותו באופן מעניין הרבה יותר. זה לא סתם ספר היסטוריה, אלא נבואה שנכתבה לדורות, וצריך למצוא את הקשר שלה לכל דבר בחיים".