מדענים מצאו דרך להשתמש בסריקות מוח ובמודלים של בינה מלאכותית כדי לתמלל את "העיקר" של מה שאנשים חושבים, במה שתואר כצעד לקראת קריאת מחשבות, כך על פי המחקר שפורסם אתמול (ב') בכתב העת Nature Neuroscience. בעוד שהמטרה העיקרית של "מפענח השפה" היא לעזור לאנשים שאיבדו את היכולת לתקשר, המדענים האמריקאים הכירו בכך שהטכנולוגיה מעלה שאלות לגבי "פרטיות מחשבתית".
מתוך מטרה לשכך פחדים כאלה, הם ערכו בדיקות שהראו שלא ניתן להשתמש במפענח שלהם על מי שלא איפשר לבדוק את פעילות המוח שלו במשך שעות ארוכות בתוך מכשיר fMRI. מחקרים קודמים הראו ששתל מוח יכול לאפשר איות מילים ואפילו משפטים, לאנשים שאינם יכולים עוד לדבר או להקליד.

"ממשקי מוח-מחשב" אלו מתמקדים בחלק של המוח השולט בפה כאשר הוא מנסה ליצור מילים. אלכסנדר הות', מדען מוח מאוניברסיטת טקסס באוסטין ומחבר שותף של המחקר החדש, אמר שמפענח השפה של הצוות שלו "עובד ברמה שונה מאוד". "המערכת שלנו באמת עובדת ברמה של רעיונות, של סמנטיקה, של משמעות", אמר הות' במסיבת עיתונאים מקוונת. זוהי המערכת הראשונה שמסוגלת לשחזר שפה רציפה ללא שתל חודרני במוח, כך לפי המחקר שפורסם בכתב העת Nature Neuroscience.
"עמוק יותר מהשפה"
לצורך המחקר, שלושה אנשים בילו בסך הכול 16 שעות בתוך מכשיר fMRI בהאזנה לסיפורים. זה אפשר לחוקרים למפות כיצד מילים, ביטויים ומשמעויות הובילו לתגובות באזורי המוח הידועים כמעבדי שפה. הם הזינו את הנתונים האלה למודל שפת רשת עצבית שמשתמש ב-GPT-1, קודמתה של טכנולוגיית הבינה המלאכותית שנפרסה מאוחר יותר ב-ChatGPT הפופולרי ביותר.
המודל הוכשר לחזות כיצד המוח של כל אדם יגיב לשמיעה של מילים, ואז לצמצם את האפשרויות עד שימצא את התגובה הקרובה ביותר. כדי לבדוק את דיוק המודל, כל משתתף הקשיב לאחר מכן לסיפור חדש במכשיר fMRI. המחבר הראשון של המחקר, ג'רי טאנג אמר שהמפענח יכול "לשחזר את עיקרי מה שהמשתמש שומע". למשל, כשהמשתתפת שמעה את המשפט "אין לי עדיין את רישיון הנהיגה שלי", התוכנה כתבה "היא אפילו לא התחילה ללמוד נהיגה". המפענח נאבק בכינויי גוף כמו "לי" או "היא", הודו החוקרים.
אבל גם כשהמשתתפים חשבו על סיפורים משלהם – או צפו בסרטים אילמים – המפענח עדיין הצליח לתפוס את "העיקר", הם אמרו. זה הראה ש"אנחנו מפענחים משהו שהוא עמוק יותר מהשפה, ואז ממירים אותו לשפה", אמר הות'. מכיוון שסריקת fMRI איטית מכדי ללכוד מילים בודדות, היא אוספת "בלגן, צבירה של מידע במשך כמה שניות", אמר הות'. "אז אנחנו יכולים לראות איך הרעיון מתפתח, למרות שהמילים המדויקות הולכות לאיבוד".
אזהרה אתית
דייוויד רודריגז-אריאס וילהן, פרופסור לביו-אתיקה באוניברסיטת גרנדה בספרד, שאינו מעורב במחקר, אמר שזה חורג ממה שהושג על ידי ממשקי מוח-מחשב קודמים. זה מקרב אותנו לעתיד שבו מכונות "מסוגלות לקרוא מחשבות ולתמלל מחשבות", הוא אמר, והזהיר שהדבר עלול להתרחש בניגוד לרצונם של אנשים, כמו כשהם ישנים.
החוקרים ציפו לחששות כאלה. הם הריצו בדיקות שהראו שהמפענח לא מצליח להבין מחשבות של אדם כל עוד לא נחשף לזמן ארוך לפעילות המוח המיוחדת שלו. שלושת המשתתפים גם הצליחו "לשקר" בקלות למפענח. תוך כדי האזנה לאחד הפודקאסטים, נאמר למשתמשים לספור בכפולות של שבע, לתת שם ולדמיין חיות או לספר סיפור אחר בדמיונם. כל הטקטיקות הללו "חיבלו" במפענח, אמרו החוקרים.
בשלב הבא, הצוות מקווה לזרז את התהליך כדי שיוכלו לפענח את סריקות המוח בזמן אמת. הם גם קראו לתקנות להגנה על הפרטיות הנפשית. "המוח שלנו היה עד כה השומר של הפרטיות שלנו", אמר הביו-אתיקאי רודריגז-אריאס ויליהן. "תגלית זו יכולה להיות צעד ראשון לקראת פגיעה בחופש הזה בעתיד".