דו"ח מבקר המדינה שפורסם אמש (ג') מעלה תמונה מצב כואבת ועגומה בכל הנוגע להשמת ילדים בסיכון בפנימיות, אומנה ואימוץ. מהנתונים הקשים שעלו מבדיקת המבקר מתניהו אנגלמן עולה כי 1,149 ילדים מתחת לגיל 8, מהם 474 ילדים מתחת לגיל 5, הוצאו למסגרות פנימייתיות במקום למשפחות אומנה בין השנים 2016 ל-2021, זאת בניגוד מוחלט להנחיות מנכ"ל משרד הרווחה ותקנון העבודה הסוציאלית (תע"ס), בהם הוגדר שהגיל המינימלי לכך הוא 8 שנים.
פנימייה היא מוסד המספק לילדים המתגוררים בו שירותי חינוך, טיפול והשגחה כדי להעניק להם מסגרת מוגנת ומקיפה. היא מיועדת לילדים הזקוקים למעטפת טיפולית חמה ומכילה מגיל 8 ועד 18, ובמקרים מיוחדים עד גיל 21. אומנה היא מסגרת משפחתית טיפולית לילד במשפחה שאינה המשפחה הביולוגית שלו, שמטרתה לספק לילד בית חם ואווירה משפחתית, אך גם אינה מנתקת לחלוטין בין הילד והוריו הביולוגיים. אימוץ הוא הליך משפטי המנתק את הילד מההורים שהולידו אותו ומעביר אותו לחזקת זוג אחר תוך הענקת מעמד חוקי של הורים לילד.
בשנים 2016-2021 שהו בממוצע 7,621 ילדים בפנימיות, 3,789 ילדים באומנה ואומצו בממוצע 80 ילדים. התקציב השנתי הכולל של משרד הרווחה שהוקצה לפנימיות, לאומנה ולאימוץ בשנת 2021 היה כ-970 מיליון שקלים – 740 מיליון שקלים (76%) ממנו יועדו לפנימיות, 200 מיליון נוספים הוקצו לאומנה (21%), 2 אחוזים לשיקום ההורים ואחוז בודד לאימוץ.
עוד עלה בדו"ח כי עלות הטיפול בילד שהוצא מביתו והושם בפנימייה היא הגבוהה מבין האפשרויות האחרות: העלות החודשית לילד שהושם בפנימייה היא כ-11,900 שקלים – כמעט פי שלושה מהעלות החודשית לילד שהושם באומנה (כ-3,900 שקל), ופי שישה מהעלות החודשית לילד שאומץ (כ-2,000 שקלים).
משרד הרווחה, שמופקד על השמת הילדים במסגרות אלו, גיבש מדיניות טיפולית בילדים שהוצאו מבתיהם ושוהים במסגרות אומנה או פנימייה, שנועדה למצוא להם בית קבוע ומיטיב. מדיניות זו נקראת "מדיניות הבית הקבוע". מדיניות זו מתווה מספר פעילויות מקבילות: שיקום המשפחה הביולוגית כדי שהילד יוכל לחזור אליה בהקדם, ובה בעת קידום אימוץ אם השיקום אינו מצליח. בהתאם למדיניות זו, משפחתו של הילד או משפחה מאמצת משמשות כבית הקבוע. ככלל ומתוך הבנה טיפולית מעמיקה, נוטים לתעדף את השמת הילד במסגרת אומנה ולא במסגרת פנימייתית, זאת עד למציאת בית קבוע.
מבדיקתו של מבקר המדינה שנערכה בשנה האחרונה במספר ערוצים עולה כי מדיניות "הבית הקבוע" של משרד הרווחה נכשלה. היא אינה מיושמת והשירותים האמונים על יישומה אינם עובדים בשיתוף פעולה. למרות שמדיניות זו מדרגת בראש סולם העדיפויות את חזרת הילד לביתו לאחר שיקום הוריו, או את מסירתו לאימוץ, ולאחריהן מדורגות ההשמה באומנה וההשמה בפנימייה, בפועל התמונה הפוכה לגמרי. רק עשרה אחוזים מהילדים השוהים במסגרות חוץ-ביתיות מוצאים חוזרים למשפחתם הביולוגית. מבין השאר שנשארו במסגרות החוץ ביתיות – רוב הילדים נותרים בפנימיות (67%), והיתר באומנה (33%), כשאחוז אחד בלבד ממשיך לאימוץ.
מדו"ח המבקר עולה כי עשרה אחוזים בלבד מהילדים שהוצאו מביתם שבים אליו לאחר שיקום ההורים והילד. 91 אחוזים מהאימהות שילדיהן הוצאו מהבית בשנת 2017 לא השתתפו בתוכניות שיקום במימון משרד הרווחה.
סיכוייו של בוגר פנימייה לשהות במעצר או במאסר בבגרותו גבוהים פי 8 ביחס לסיכויים של בוגר באוכלוסייה הכללית, ופי 2 וחצי מאלו של בוגר אומנה. סיכוייה של נערה בפנימייה ללדת לפני גיל 17 גדול פי 6 ביחס לנערה באוכלוסייה הכללית, ופי 1 וחצי מאלו של נערה באומנה.
ל-87% מהילדים באומנה לא נקבעו תוכניות טיפול כנדרש בחוק האומנה ובתקנון העבודה הסוציאלית. 27% מהילדים באומנה ובפנימיות עוברים בין כמה מסגרות, דבר שעלול לפגוע בהתפתחות הילד וביכולתו לפתח התקשרות בטוחה. הליך אימוץ נמשך בממוצע 26 חודשים – כמעט שנתיים וחצי וכפול ממשך הזמן המירבי המוגדר בדין.
כ-35% מהילדים המושמים באומנה נשארים בה גם לאחר ארבע שנים, וכמחצית מאלה שוהים בה פרק זמן כפול מכך ואף יותר, זאת בניגוד לחוזר מנכ"ל משרד הרווחה משנת 2004 שהגדיר כי פרק הזמן המרבי לשהייה באומנה יהיה ארבע שנים בלבד.
מבקר המדינה תקף בחריפות את משרד הרווחה וטען שאינו מקיים מרכיבים בסיסיים של הטיפול בילד שהוצא מהבית שבאחריותו, ובכלל זה תהליך הוצאת ילדים בסיכון מהבית.
המבקר אנגלמן ממליץ כי "משרד הרווחה יבחן על בסיס ניתוח הנתונים את יישום מדיניותו להשמת ילדים המוּצָאִים מביתם ולטיפול בהם ויטמיע את המדיניות בקרב מטה המשרד ואנשי המקצוע הפועלים בשטח, תוך הגדרת יעדים ברורים ומדידתם, כדי לסייע לילדים להשתקם ולחזור לחיים נורמטיביים. על מנת לממש את אחריותו, מוטל על משרד הרווחה לוודא כי ילדים שהוצאו מביתם מושמים במסגרות המתאימות לגילם ומקבלים את המענה הטיפולי הטוב ביותר עד לחזרתם לביתם, ובכך להעניק להם ואף לילדיהם סיכוי טוב יותר להשתלבות מוצלחת בחברה".