על שולחנו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מונחת שורה של ניירות מסודרים בקפידה, ובהם צעדים להורדת יוקר המחיה לצד רשימת המוצרים שבפיקוח. אל הריאיון, שהתקיים בשעת ערב מאוחרת, הוא הגיע מסיור בשטחי C ליד מעלה־אדומים, שם בחן את הבנייה הבלתי חוקית במסגרת תפקידו במשרד הביטחון. שני הנושאים הללו מטרידים אותו מאז כניסתו לתפקיד הכפול לפני ארבעה חודשים, לצד ניהול מפלגה ומדינה בתקופת מחאה סביב רפורמה משפטית שמובילים אותה, בין השאר, גורמים במפלגתו. בכל סקר שמתקיים בשנה האחרונה הישראלים מציינים שיוקר המחיה הוא הנושא שמטריד אותם יותר מכול. עם פתיחת כנס הקיץ של הכנסת, וההיערכות להעברת תקציב המדינה בקריאה שנייה ושלישית, זה הנושא המוביל בריאיון שלנו איתו.
אולי נתחיל דווקא בדברים הבסיסיים ביותר שמטרידים את האזרחים. חיכיתם לרגע האחרון ממש כדי להתמודד עם עליית מחירי החלב, ובסוף מיתנתם את העלייה הגדולה שהייתה אמורה להיות, אבל לא פתרתם את בעיות היסוד של הענף.
"לא חיכינו לרגע האחרון, הסיפור הזה מתנהל כבר חודשיים־שלושה. נכנסתי לתוך מצב נתון שבו דחו התייקרות מהשנה שעברה, עם הסכם חלב חתום ומנגנון אוטומטי לעדכון מחירים, כשמזה 75 שנה כך מנוהל משק החלב במדינת ישראל. זה משק מאוד מתוכנן וריכוזי, עם בעלויות צולבות – מהגרעינים, דרך הרפתות ועד המחלבות הגדולות. היינו אמורים לקבל עכשיו העלאה של 16%, והדבר המרכזי מבחינתנו היה לצמצם את ההתייקרות הזאת. המחלבות הוציאו הודעה מקוממת שהן יעלו את מחירי המוצרים הלא־מפוקחים באותו שיעור. בסוף הפתרון, כמו בכל תחום, הוא לבטל או לצמצם מאוד את התכנון ואת הפיקוח ולפתוח את השוק הזה לייבוא חופשי, ובמקביל לעבור למודל של תמיכה ישירה במגדלים עצמם".
אתם מתכוונים לעשות את זה עכשיו? לבטל את התכנון, לפתוח לייבוא?
"הקמנו צוות שיבחן את כל שרשרת הייצור ויפרק ריכוזיות. בחוק ההסדרים אנחנו מטפלים בחלק כבר עכשיו. מטפלים בנושא של הגנת הצומח, שזה יפתח חסמי ייבוא בצורה מאוד משמעותית. אנחנו מאריכים תוקף של ייבוא בשר מ־90 ל־120 יום, שזה גם יאפשר ייבוא מעוד מקומות ויוריד מחירים. כל זה כמובן מול תמיכה ישירה בחקלאות. נייבא בשר, נייבא פירות וירקות ונייבא מוצרי חלב, נייצר תחרות, וגם נדאג לחקלאות כערך ציוני והתיישבותי, אבל נעשה את זה בתמיכה ישירה. כך זה עובד בכל העולם. חייבים לפתוח ייבוא מקביל בצורה משמעותית, לצמצם חסמי ייבוא בצורה דרמטית.
"קחו למשל את קארפור, רשת קמעונאית בינלאומית. יש להם 5,000 מוצרים שהם יכולים להכניס ולשבור את השוק, להוריד מחירים ב־40־50 אחוז. הם מוכרים אותם בכל העולם, ועד עכשיו הצליחו להכניס לפה בקושי אלף מוצרים. יותר מסובך להכניס לפה דאודורנט מלהכניס פצצת אטום. אני עובד עכשיו עם שר הכלכלה על חוק אחד גדול שיתקן את כל החוקים. כל מה שטוב לאירופה, טוב גם כאן".
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (ו') ב"יומן" של מקור ראשון
