אחת הבעיות שמדירות שינה מעיני רבים בציבור הדתי לאומי הוא הרווקות המאוחרת. כתבתנו איילת כהנא צללה לנושא בכתבה מיוחדת שתתפרסם מחר (ו') במוסף "דיוקן", ובה בדקה מי הם באמת אותם רווקות ורווקים, מה "הבעיה" שלהם, ומה הציבור הסרוג חושב על כך.
במסגרת הכתבה, ערך מכון המחקר "מאגר מוחות" בניהולו של פרופ' יצחק כץ, סקר דעת קהל במגזר הדתי לאומי. הסקר נערך במטרה לבחון את עמדות הציבור בנוגע סוגיית הרווקות המאוחרת במגזר, הקשיים הנתפסים, הדרכים הננקטות וכיום והמועדפות לשינוי שיעורי הרווקות במגזר. בסקר השתתפו 501 אנשים מהמגזר הדתי לאומי מגיל 21 ומעלה.
מהנתונים עולה כי מקרב הנסקרים הנשואים, רובם התחתנו עד גיל 25 (67%). כ-40% מהמשיבים שנישאו, חיפשו זוגיות במשך תקופה שלא עלתה על שנה. רוב המתחתנים (51%) הכירו את בני ובנות זוגם דרך חברים ומשפחה. רק אחד מכל ארבעה מצא זוגיות בדרך "ספונטנית". קצת יותר מ-10 אחוזים נעזרו בגורם מקצועי במציאת בן ובת זוג. רוב המשיבים שנישאו ולא הסתייעו בגורם מקצועי (69%), ציינו כי לא ראו בכך כל צורך. מתוך אלה שנישאו ונעזרו בגורם מקצועי, בקרב שני שליש אותו גרם היה שדכן או שדכנית.
בנוסף, בחן הסקר אילו נקודות נתפסות כחסרות ביותר בתהליך חיפוש זוגיות כיום. 51 אחוזים טענו אמרו כי יש צורך ביותר הצעות מחברים ומשפחה, 41 אחוזים קראו להורדת הלחץ מהקהילה והסביבה, ו-37 אחוזים טענו כי יש מחסור במקומות מפגש לרווקים ורווקות.
קרוב למחצית מהנסקרים (45%) מכירים למעלה מחמישה רווקים או רווקות בגילי 25 ומעלה מהמגזר הדתי לאומי. רובם (64%) מציינים כי חשוב או חשוב להם מאוד לשדך מישהו/י שהם מכירים מהמגזר הדתי לאומי, אך אחוז דומה מאוד (62%) מנסים במידה מועטה או מועטה מאוד בלבד לשדך באופן אישי רווקים שהם מכירים מהמגזר הסרוג.
הסקר בדק מה הם הגורמים הנתפסים כמקשים ביותר לשדך רווקים מהמגזר הדתי לאומי, ומצא כי 48 אחוזים טוענים שמדובר בחוסר ידע, ניסיון ומקצועיות, שליש אמרו שלא נעים לפנות והדבר מכביד. נתון מפתיע מראה כי אחוז גדול מהציבור היה עוסק בשידוכים של הרווקים בסביבתו במידה והיה מעורב בכך תגמול כספי מסוים. הרוב (60%) ציינו כי אם היו מציעים להם תגמול כספי משמעותי עבור הצלחה בשידוך, ייתכן שהדבר היה משפיע עליהם לעשות זאת. 22% מהמשיבים מציינים שתגמול כלכלי עבור הצלחה בשידוך היה עשוי לגרום להם לשדך רווקים מהמגזר.
עוד עולה מהסקר מסר לשדכנים ה"טרנדיים": לרוב הציבור (54%) אין עניין לצפות בסרטוני הדרכה קצרים המנחים כיצד לסייע בשידוך של רווקים ורווקות מהמגזר.
פחות ממחצית מהנסקרים (49%) סבורים כי הקהילה שבה הם חיים מאפשרת לרווקים להשתלב בה, במידה רבה או מלאה. 18% סבורים כי הקהילה כלל לא מאפשרת או עושה זאת במידה מועטה בלבד.
אם ניסיתם להאשים את ההורים ברווקות המאוחרת של ילדיהם, אז דעו כי רוב הרווקים (62%) מציינים כי מודל הזוגיות שחוו בבית ההורים היה חיובי או חיובי מאוד עבורם. כמו כן, הרוב (61%) מגדיר את תחושת הביטחון העצמי שלו כגבוהה-גבוהה מאוד.
נתונים נוספים וסיפורים מעולם הרווקות המאוחרת – בכתבה של איילת כהנא שתתפרסם מחר ב"דיוקן" של מקור ראשון, ובהמשך באתר מקור ראשון
