הוריו ואחיו של הפעוט מעיין דומנוביץ' ז"ל, שנהרג בתאונה הקשה בדרום ביום העצמאות, מתמודדים בימים שלאחר הלווייתו עם הכאב הגדול של אובדן, כמו גם עם הפציעות שנגרמו להם עצמם באירוע הנורא.
השבוע נרשם שיפור במצבם של האב אליה והבן אורי, שנפצעו קשה מאוד בתאונה ומאושפזים בבית החולים סורוקה בבאר־שבע. אליה התעורר ומתקשר עם סביבתו. כעת, לאחר שנקבע כי יצא מכלל סכנה, הוא יועבר בקרוב למחלקה האורתופדית להמשך טיפול בפציעה בעמוד השדרה ובגפיים. אשתו אילה, שנפצעה בינוני ונמצאת בשיקום, הגיעה שלשום למחלקת טיפול נמרץ יחד עם בני המשפחה הקרובה, הצוות הרפואי ועובדת סוציאלית כדי לבשר לו שבנם מעיין נהרג בתאונה.
עם העצב והכאב הייתה גם נחמה קטנה: מסתמי הלב של מעיין, שנתרמו לבנק הרקמות בבית החולים שיבא, יוכלו להציל שני תינוקות אחרים.
בנם הבכור אורי (8), שסובל מפגיעת ראש, התעורר מההרדמה אף הוא, ומתחיל צעדי שיקום ראשונים. הוא מזהה את סביבתו, שלשום רשם את שמו, ואתמול צייר ציור לאביו ואף הצליח לומר מילים ספורות. "המשפחה מבקשת להודות שוב למלאכים מבית החולים סורוקה, שעושים הכול למען החלמתנו", נמסר מבני המשפחה. שני הבנים הצעירים, נטע (6) ושחר (4), שוחררו מבית החולים כבר בשבוע שעבר.
הנהגת במכונית שהתנגשה במשפחת דומנוביץ', יאנה בלום, בת 25 מראשון־לציון, נפצעה גם היא קשה. היא חשודה בהמתה בקלות דעת ובנהיגה בשכרות ובהשפעת סמים. זו לא הפעם הראשונה שנעצרה בחשד לעבירות כאלו. בחקירתה אמרה כי אינה זוכרת את פרטי התאונה.
לפי נתוני עמותת אור ירוק, נהיגה תחת השפעת סמים ואלכוהול גורמת למותם של כתשעה ישראלים בשנה ול־31 פצועים קשה. נוסף לכך, שבעים ישראלים שנוהגים תחת השפעת סמים ואלכוהול נפצעים בכל שנה, והם גורמים לפציעתם של 407 אנשים בממוצע.
העונש המינימלי כיום על נהיגה בשכרות הוא פסילת רישיון למשך שנתיים ועשר נקודות חובה. לפי החוק, שיכור מוגדר כמי שבדיקת ינשוף זיהתה אצלו אלכוהול בריכוז גבוה מ־240 מיקרוגרם לליטר אוויר, או מעל 50 מיקרוגרם ב־100 מיליליטר (0.05 אחוזים) בבדיקת דם. באשר לנהגים צעירים ונהגים חדשים, הכללים מחמירים יותר: הם מוגדרים כשיכורים אם בגופם קיים אלכוהול בריכוז העולה על 10 מיקרוגרם אלכוהול ב־100 מיליליטר דם (0.01 אחוזים), או 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר בבדיקת ינשוף.
להערכתו של עו"ד אלי אנושי, שופט תעבורה בדימוס שמייצג כיום לקוחות בתחום התעבורה, תופעת הנהיגה בשכרות נפוצה למדי: "אנחנו יודעים רק על מי שנתפס", הוא מבהיר, "מצבנו טוב יותר מאשר במדינות אחרות, שבהן אפשר לראות שיכורים רבים על הכביש, אבל זה עדיין קיים".
לדבריו, כשאנשים שותים בקבוק בירה או מרימים כוסית הם לא מודעים לכך שהם למעשה נחשבים לשיכורים. "אנשים ישבו ביחד, שתו משהו, וחושבים שהם בסדר, שהם לא נעשו שיכורים מזה", הוא אומר, "הם לא יושבים לחשב את רמת האלכוהול במשקה, את השפעת משקל הגוף, רמת הסוכרים וכדומה, לפני שהם נכנסים למכונית. אנשים לא יודעים כמה הם שותים, מה הכמות המותרת בחוק, מהי הענישה.
"לא פעם אנשים שכבר נעצרו ונבדקו לא מבינים שהם עומדים לקראת עונש שיכול להגיע עד שנתיים מאסר. רק אחרי שהם נעצרים ושומעים על העונש, הם פתאום מופתעים, ולא מבינים מאיפה זה בא להם. השבוע היה אצלי בחור שנעצר על נהיגה בשכרות. הוא לא הבין למה הוא נכנס – הוא בסך הכול שתה בירה, ולא ידע למה זה יכול לגרום ומה ההשפעות החוקיות. אנחנו צריכים הסברה: להסביר שוב ושוב עד כמה זה מסוכן, כמה זה אסור. לדחוף את זה לציבור".
לדברי עו"ד אנושי, מאז התפרצות מגפת הקורונה חלה ירידה באכיפת העבירה: "הבדיקה נעשית בנשיפה, ובימי המגפה השוטרים חששו לבדוק ככה אנשים. גם אחרי המגפה, פשוט לא חזרו לאכיפה מלאה של העבירה הזאת".