ארבעה חודשים אחרי כינוס מועצת התכנון העליונה (מת"ע) במנהל האזרחי, בסוף החודש צפוי עוד אישור של אלפי יחידות דיור בשלבי בנייה שונים ברחבי יהודה ושמרון, כך לפי דברים שאמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ', המשמש כזכור גם כשר במשרד הביטחון. בכך חוזר הרצף שהיה נהוג בשנים עברו לאשר בנייה ותכנון ביו"ש כל ארבעה חודשים.
במהלך ישיבת סיעת "הציונות הדתית" שנערכה אתמול, מנה סמוטריץ' את הדברים שממשלת נתניהו עשתה ופעלה, נוכח הביקורת החריפה שנמתחת עליהם. בין היתר ציין כי "הממשלה הזאת עושה דברים טובים ואתם יודעים שהיא עושה דברים מצוינים. היא מסדירה התיישבות, היא בונה, עוד שבועיים–שלושה תהיה עוד מת"ע גדולה ביהודה שומרון בעזרת השם".

סמוטריץ' הגיב על הטענות נגדו בראיון שפורסם בשבת האחרונה במקור ראשון ואמר כי "יש לי בסה"כ 7 מנדטים אני לא חושב שיש לי לגיטימציה להחליט כל דבר בממשלה וכולם צריכים לקבל את דעתי בכל נושא. אני לא ראש ממשלה, אין לי 64 מנדטים לבד וגם לא רוב בקואליציה. אני חושב ששבעת המנדטים שלנו משפיעים הרבה מאד על כל הסוגיות שעולות על הפרק במדינת ישראל ובממשלה. דברים שאני לא מספיק מרוצה מהם אני מנסה להשפיע מבפנים".
ברקע האישור הקודם שכלל הודעה על כך שמדינת ישראל תסדיר 9 מאחזים, ואישור של 9,500 יחידות דיור חדשות ביו"ש, הודיע מזכיר המדינה האמריקני בלינקן כי הוא "מוטרד מאוד מהחלטתה של ישראל לקדם על פי הדיווחים קרוב ל-10,000 יחידות התנחלות ולהתחיל בתהליך להכשרה רטרואקטיבית של תשעה מאחזים בגדה המערבית שבעבר היו בלתי חוקיים לפי החוק הישראלי".
גורם מדיני בכיר אמר אז בתגובה כי ישראל לא הופתעה מעמדת ארה"ב. "יש בינינו חילוקי דעות כבר עשרות שנים בנושא זה, על אף שלא מדובר ביישובים חדשים אלא בהסדרת יישובים שקיימים במשך שנים רבות, חלקם עשרות שנים. חילוקי דעות אלה לא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה בין ישראל לארה"ב".
עם זאת, ההחלטה תואמת את ההודעה האמריקנית המסכמת מועידת עקבה הכוללת התחייבות ישראלית "להפסיק את הדיון על יחידות התיישבות חדשות למשך 4 חודשים ולהפסיק אישור של מאחזים כלשהם למשך 6 חודשים". כך שאכן כינוס המת"ע מתקיים ארבעה חודשים מהישיבה הקודמת ולא מדובר בה על הקמת יישובים חדשים, או הכרה באחרים.