פרוספר ביטון הגיע הבוקר לדוכן "מלך הפלאפל" בשדרות אשר בבעלותו כבר עשרות שנים, אך הפעם לא כדי להתכונן לפתיחה, אלא להיפך. לאחסן ציוד, לנקות ולהקפיא חומרי גלם. "אין מה לפתוח היום, אנשים לא יבואו לקנות. הרחובות ריקים. בני נוער וילדים נשארים בבתים. כנראה זה יהיה ככה עוד כמה ימים".
ביטון אומר כי על אף העובדה שלא היה ירי מעזה לעבר יישובי הדרום הלילה – המתח בעיר מורגש היטב. "אנשים נשארו בבית, זה שקט מתוח מאד. אחרי הסבב הקודם שבו היה ירי של 100 רקטות ביממה – המדינה חזרה לעסקים כרגיל, אבל בשדרות לא. הרחובות פחות מלאים, אנשים לא יוצאים חופשי. וככה אנחנו כבר עשרים שנה מסבב לסבב, זה פוגע בעסקים, בשגרה ובכל האווירה מסביב".

"קמתי בשש בבוקר אחרי שכל הלילה שמענו מזל"טים מעל העיר", אומר שלמה אזולאי משדרות, "ראיתי בחדשות שהיה מבצע צבאי. התחושה הראשונית של אשתי ושלי הייתה קודם כל הרגשה ש'סוף סוף', סוג של גאווה לאומית ושמחה שצה"ל עושה משהו כזה ויוזם מהצד שלו. גם אם המחיר הוא עוד כמה ימים של הסלמה, להיות במקלטים ולבטל תוכניות שהיו לנו, זה שווה את זה בשביל שצה"ל יכה בעוצמה. זו תחושה של הרבה אנשים כאן בשדרות. אנחנו מקווים שהתגובה תהיה עוצמתית ולא נצטרך להיכנס שוב למקלטים עוד כמה חודשים. פעם בין מבצע למבצע היה עובר הרבה זמן, לאחרונה זה קורה לעיתים יותר קרובות. התקווה שלנו היא שהמכה של צה"ל תהיה מוחצת שתגרום להם לשקט ממושך. ברור שאין פתרון קסם וזה לא יהיה לנצח, אבל לפחות שיהיו שנתיים של שקט אחרי הסבב הזה".
מצבם של התושבים בעוטף עזה לוט בערפל, הלימודים במכללות הושבתו וגם קווי הרכבת הדרומיים לא הופעלו. בשדרות לא יודעים אם המצב ימשך כך ימים ארוכים או יסתיים בתוך שעות, כפי שהיה בסבבים אחרים. בעיר נערכים לפינוי של למעלה מ-4,500 תושבים והעברתם לבתי מלון או מקומות קליטה אחרים עד לחזרה לשגרה.

"זו לא החלטה על פינוי מאסיבי של שכונה שלמה, אלא רק של מי שצריכים את זה. אנשים עם מוגבלויות או מבוגרים שיהיה להם קשה לצאת לממ"ד", אומר אזולאי, "נשים שבני הזוג שלהן במילואים והן עם הילדים בבית וזה מאתגר. זה קורה מתוך הבנה לצרכים של חלק מהאוכלוסיות. אם זה יהיה משהו יותר מאסיבי שתושבים יצאו משכונות שלמות – אז זו תהיה פגיעה במורל וזה יצור אווירת נכאים. יצאנו הבוקר עם הילדים מהבית, מודה שהתבלטנו קודם. הלב אמר להישאר בשדרות. זה הבית שלי. השכל אומר שעם שני קטנטנים עדיף לצאת מהבית, בסוף החלטנו לצאת לכמה בילויים שתוכננו מראש. אפשר להבין את כל השיקולים. גם פינוי נרחב יותר שווה את זה – אם התקיפה תהיה רצינית".
"בימים אלה של מלחמה בגבול הדרום שבעצם מלווה אותנו כבר למעלה מעשרים שנה, ההבנה המרכזית היא שיש להתבונן בדברים באופן שונה" אומר יקי כהן, מוותיקי הגרעין התורני בעיר. "מה הם הגבולות המוסריים בחוזה שיש למדינה והנהגתה כאשר מחזיקים חבל ארץ במלחמת התשה אל מול שיקולים מדיניים של יציאה למלחמה וסיכון חיילים? איך יתכן שלפני שבוע, שעתיים אחרי הירי, חזרנו לחיים נורמטיביים בגיבוי מערכות האזרחיות והביטחוניות? יש מולנו מרחב של טרור שמטופל באופן כירורגי, מאיזה שיקולים בדיוק? אלה המחשבות שמלוות אותי לפחות בתקופה הזאת".
שר הביטחון יואב גלנט עדכן היום את ראשי הרשויות מהדרום בכך שיתכן והמצב ימשך לפחות עוד כמה ימים. בפגישה איתם אמר כי ״עלינו להיות מוכנים לכל תרחיש, כולל למערכה ממושכת והרחבת טווחי הירי. ישנה חשיבות רבה לכך שהאזרחים, תחת הנהגתכם, יהיו ממושמעים, קשובים וישמעו להוראות מצילות חיים. צה״ל וכוחות הביטחון ערוכים בכל האמצעים בכל החזיתות״.