כשגילת וישי ממרכז שפירא ישבו אתמול בערב ועברו על הלו"ז לקראת החתונה שלהם שהייתה אמורה להיערך היום באחד מהישובים באזור שדרות, הם לא העלו בדעתם שבעוד מספר שעות הכל ישתנה. "סביב 2 בלילה ראינו את הדיווחים על תקיפה של צה"ל בעזה והבנו שיש מבצע", הם סיפרו.
"סמכנו על הקב"ה שיהיה טוב", הם אמרו, והוסיפו שהחליטו להתעלם ולחכות להנחיות רשמיות בבוקר. "מיד אחרי שפיקוד העורף פרסם את ההנחיות, גם האולם המקורי התקשר כדי לבטל אותנו. ב-10 בבוקר, כשהמאפרות ומעצבת השיער הגיעו לכלה, התחלנו לעשות טלפונים לכל המשפחה והחברים בתקווה שהם מכירים אולם. בסוף גם החלטנו לשתף את כל עם ישראל ברשתות החברתיות", הם מעידים ומציינים כי לא רצו לשנות את התאריך של החתונה.
לסיטואציה הזאת שותפים עשרות זוגות שתכננו להתחתן בימים הקרובים באזור עוטף עזה, אך בעקבות פתיחת מבצע "מגן וחץ" שהחל הלילה בחיסולם של שלושה מבכירי הג'יאהד האיסלאמי, וההערכה כי ארגוני הטרור ברצועת עזה יגיבו בירי טילים בקרוב לעבר יישובי העוטף, פיקוד העורף פרסם שורת הנחיות בנוגע להתנהלות באזור. נכון לשלב זה, חולקה מדינת ישראל לשני מדרגים – כתום וירוק.

המדרג הכתום כולל את עוטף עזה, מערב לכיש, מערב הנגב, לכיש ומרכז הנגב. כלל החופים נסגרו לרחצה, מקומות עבודה יכולים לפעול בתנאי שאפשר להגיע למרחב מוגן תקני בזמנים המוכרים, ולמרות שאין היום פעילות בגנים, בתי הספר והתיכונים עקב ל"ג בעומר, פיקוד העורף הנחה כי עד להודעה חדשה אין לחזור ללימודים ולקיים כל פעילות חינוכית. בנוסף, פיקוד העורף הנחה כי אסור להתקהל בשטח פתוח מעל 100 אנשים ועד 10 בשטח סגור, ולכן כל הזוגות נאלצו לפתוח בחיפושים קדחתניים אחרי אולם או גן אירועים חלופיים.
באפליקציה החינמית "מאורסים ומאורסות", שמלווה זוגות בצד הטכני של ארגון החתונה, הרימו את הכפפה והקימו מאגר של עשרות אולמות וגני אירועים בכל רחבי הארץ שזמינים לזוגות מעוטף עזה. "מהבוקר קיבלנו עשרות טלפונים מזוגות שסגרו חתונה באזור הדרום וביקשו שנסייע להם למצוא מקום חדש", אומרת שלי חנן מהאפליקציה החברתית, "אנחנו עובדים עם יותר מ-70 אולמות בכל רחבי הארץ. מיד יצרנו קשר עם כולם ובנינו טבלה שמרכזת אותם ואת רמת הזמינות והפניות שלהם. הזוגות קיבלו אותה ויכולים לראות איפה פנוי. יש זוגות שהיו אמורים להתחתן היום בעוטף עזה ובעזרתנו מצאו מקום פנוי באזור המרכז ולא היו צריכים לשנות תאריך".
כך גם גילת וישי, שמעידים כי כמות הפניות, השיחות וההודעות שקיבלו הייתה עצומה. "כולם נרתמו לסייע. אחרי כמה זמן שלחו לנו פוסט בפייסבוק של אולמי "תל-יה" מתל יצחק שליד נתניה. הם פרסמו שבכוונתם לבוא לקראת זוגות שהיו צריכים להתחתן באזור הדרום. פנינו אליהם והם קיבלו אותנו בצורה הכי יפה שיש וגם עשו לנו את אותו מחיר כמו שסגרנו באולם המקורי. הם מדהימים וניסו לעזור בהכל – מרמת הכשרות ועד העיצובים", אומר נריה, אחיה של גילת, שסיפר על החיבוק הגדול שהמשפחה קיבלה מכולם. "אנחנו ממש מודים לעם ישראל שעזר ודאג".
גם בגני האירועים והאולמות באזור הדרום מספרים על תחושות קשות. היום, ל"ג בעומר, נפתחה רשמית עונת החתונות, אחרי תקופת החורף וימי ספירת העומר, וצפויים להתקיים אירועים רבים מדי יום. דוד, בעלי גן האירועים "אחוזת דניאל" בנתיבות מספר כי רק היום היו אמורים להתקיים במקום שלושה אירועים – ברית, חינה וחתונה. "פיקוד העורף הודיע והכל התבטל. אין לנו הרבה ברירות".
יש עזרה מהמדינה במקרים כאלה?
בדרך כלל הרשויות עושות את החישוב לפי המחזור של השנה שעברה ולא פר אירוע, ואם זה יימשך ככה אז נהיה בהפסדים. אמורים להיות עוד אירועים בהמשך השבוע. בינתיים ההנחיות הן עד מחר בערב, נראה אם זה יימשך.
מה עושים עם הזוגות?
"אני יכול לדחות להם את האירוע לפי תאריכים פנויים שיש לי בעתיד או לבטל".