שוטר תוניסאי ירה למוות אמש (ג') בשני מתפללים שהשתתפו בחגיגות ל"ג בעומר בבית כנסת תוניסאי באי ג'רבה, וגם בשני חברי שירותי הביטחון של תוניס, לפני שנהרג ביום שלישי. ארבעה מתפללים נוספים בבית הכנסת גריבה באי ג'רבה וחמישה קציני ביטחון תוניסאים נוספים נפצעו בתקיפה. בהצהרה, משרד החוץ התוניסאי זיהה את שני המתפללים שנהרגו כתוניסאי, בן 30, ונתין צרפתי, בן 42, אך לא מסר את שמותיהם.
התקיפה התרחשה לאחר שהשוטר ירה למוות בחברו ולקח את התחמושת שלו. לאחר מכן הלך לבית הכנסת גריבה – העתיק ביותר באפריקה – כשמאות אנשים השתתפו בחגיגות ל"ג בעומר ביום שלישי בלילה.
— yhudashabo (@yhuda111) May 9, 2023
בבית הכנסת היה פיגוע בעבר כשמשאית תופת התפוצצה והרגה 21 אנשים בשנת 2002. "החקירות נמשכות על מנת לשפוך אור על המניעים לתוקפנות הפחדנית הזו", אמרו במשרד הפנים התוניסאי, ונמנעו מלהתייחס לירי כאל פיגוע טרור. שגרירות צרפת בתוניסיה הודיעה כי הקימה "יחידת חירום" בעקבות התקיפה.
קול היריות בבית הכנסת עורר בהלה בקרב מאות החוגגים, לפי התקשורת המקומית. על פי המארגנים, יותר מ-5,000 מתפללים יהודים, רובם הגיעו מחוץ לתוניס, השתתפו השנה בחגיגות ל"ג בעומר בגריבה, שהתחדשו ב-2022 לאחר שנתיים של הפסקה בשל הקורונה.
מסורת עתיקה
חגיגות ל"ג בעומר בגריבה נמצאות בלב המסורת היהודית בתוניסיה, שבה חיים היום רק כ-1,500 יהודים לעומת כ-100,000 שחיו בה לפני הקמת המדינה. אל האירוע בג'רבה מגיעים יהודים גם מאירופה, ארצות הברית וישראל כדי להשתתף, אם כי מספרם ירד מאז המתקפה ב-2002.
הירי של יום שלישי הגיע כאשר תעשיית התיירות בתוניסיה סוף סוף נהנתה מהתאוששות מהשפל של תקופת המגיפה, כמו גם מהתוצאות של צמד התקפות בתוניס ובסוסה ב-2015 שהרגו עשרות מבקרים זרים.
לאחר שבאביב הערבי הודח את הדיקטטור זין אל עבידין בן עלי ב-2011, תוניסיה חוותה נסיקה בטרור אסלאמי, אך הרשויות טוענות כי התקדמו משמעותית במאבק בטרור בשנים האחרונות. ההתקפה בגריבה מגיעה כאשר תוניסיה עוברת משבר פיננסי קשה, שהחמיר מאז תפס הנשיא קאיס סעיד את השלטון ביולי 2021 והעביר בחוקה שהעניקה למשרדו סמכויות בלתי מוגבלות ושיתק את הפרלמנט.