ארגון הג'יהאד האסלאמי פועל ללא לאות לייצר טרור נגד ישראל בשתי זירות מקבילות: רצועת עזה, ויהודה ושומרון. בכירי הארגון, שמקבל מימון והכוונה ישירה מטהרן, התרברבו בירי של יותר ממאה רקטות לעבר יישובי עוטף עזה לאחר מותו של שובת הרעב ח'דר עדנאן. הם השמיעו הצהרות לוחמניות, והאמינו שתגובת ישראל תסתכם בפגיעה בתשתיות חמאס.אבל אז חוסלו בלילה אחד שלושה בכירים בארגון, לפני צאתם למפגש עם המודיעין המצרי בקהיר. הפעולה המשולשת בוצעה בעקבות עבודה משותפת של צה"ל והשב"כ, במבצע שקיבל את השם "מגן וחץ". תוכניות החיסול היו מוכנות כבר זמן מה, אך ניסיון לבצע אותן מיד לאחר הירי מרצועת עזה לא צלח. שעת הכושר הגיעה בלילה שבין שני לשלישי, וצה"ל סגר את החשבון. במבצע שכלל עשרות כלי טיס, בשלוש גזרות שונות, נהרגו חליל אל־בהיתיני, טארק עז אל־דין, וג'יאהד גנאם.

גי'האד גנאם, בן 62, נולד בדרום רפיח. הוא היה אחד המנהיגים הבולטים של הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי. בתפקידו האחרון היה מזכיר המועצה הצבאית של הג'יהאד ברצועת עזה. גנאם הצטרף לארגון בסוף שנות השמונים, וקיים קשרים עם מייסד הארגון פתחי שקאקי, שחוסל על ידי ישראל ב־1995 כאשר שהה במלטה. חוליית החיסול של שקאקי חולצה מהאי על ידי לוחמי שייטת 13 בפיקודו של יואב גלנט, מי שהורה על התקיפה האחרונה בשבתו כשר הביטחון.
גנאם נחשב לבכיר בארגון ומקושר לדמויות המרכזיות בו. הוא היה מקורב למזכ"ל הג'יהאד האסלאמי זיאד אל־נחאלה, היושב בלבנון; ולאכרם אל־עג'ורי, ראש הזרוע הצבאית של הג'יהאד המתגורר בסוריה ומקיים יחסים הדוקים עם מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה. גנאם מילא שורה של תפקידים בכירים בארגון הג'יהאד האסלאמי, ובין השאר פיקד על גזרת הדרום ברצועת עזה. הוא פיקח על פעולות לחימה שונות ופעל בצמוד למוחמד שייח ח'ליל, טרוריסט בכיר בג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ומומחה לחומרי נפץ ואמצעי לחימה, שהיה מעורב בירי מרגמות, הנחת מטענים וירי נ"ט. גנאם וח'ליל היו אחראים יחד למספר רב של פיגועים, בהם רצח טלי חטואל וארבע בנותיה, בעת שנסעו בציר כיסופים במאי 2004. ח'ליל חוסל ב־2005 על ידי מסוק קרב של חיל האוויר הישראלי, אך חברו המשיך בפעילות שהביאה להרג חיילים ואזרחים בגוש קטיף.
הוא השתתף בהקמת גדודי אל־קודס, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי, והנהיג אותה במשך תקופה ארוכה. כחלק מגיבוש הכוח היה שותף באימון פעילים חדשים בירי פצצות מרגמה ובירי לעבר חיילים וכלי רכב ישראלים על הצירים הסמוכים לרצועת עזה, וכן היה מעורב באספקת נשק איכותי לארגון ברצועת עזה. הוא גם פיקח על גיוס תאים צבאיים ביהודה ושומרון, שעמדו מאחורי כמה פיגועים נגד ישראל. גאנם השתתף גם באימון פעילי הג'יהאד האסלאמי על אדמת סודן.
בשנים האחרונות היה אחראי גם לתיאום צבאי, מנהלי ולוגיסטי, ולהעברת כספים ואמצעי לחימה בין הג'יהאד האסלאמי לחמאס. גנאם פיקח על פיתוח הרקטות בג'יהאד האסלאמי, וקיים עבודה רציפה מול חאלד מנסור, מפקד הגזרה הדרומית של הארגון, שחוסל על ידי צה"ל במבצע עלות השחר באוגוסט 2022.
פעילותו הענפה הפכה את גאנם למבוקש בכיר עוד בימי אינתיפאדת אל־אקצה, בשנת 2000. בשנים האחרונות היו חמישה ניסיונות לחסלו, האחרון במבצע עלות השחר, אך הוא הצליח לחמוק שוב ושוב. ב־2014 ביתו הופצץ והוא נפצע בידיו וברגליו, ובעקבות זאת עבר מתפקידי שטח לתפקידים אסטרטגיים יותר.
שוחרר בעסקת שליט
טארק אברהים עז אל־דין, בן 49, נולד בעיירה עראבה, דרומית־מערבית לג'נין. השתתף באינתיפאדה הראשונה בשנת 1987, באינתיפאדת אל־אקצה בשנת 2000, והיה מעורב בתכנון פיגועים קשים בתקופת השיא של הטרור הפלסטיני והשימוש במחבלים מתאבדים. ב־2001 תכנן את פיגוע הירי בחדרה. שני שוטרים פלסטינים הגיעו אז למרכז חדרה בג'יפ וירו לעבר אזרחים שהמתינו בתחנת אוטובוס. משם המשיכו המחבלים בנסיעה וירי ברחבי העיר. ארבע נשים נהרגו בפיגוע, ו־33 נפצעו.

ב־2002 פיקד עז אל־דין על פעילות הג'יהאד האסלאמי בג'נין, ועל הלחימה נגד כוחות צה"ל שיצאו למבצע חומת מגן כדי למגר את הטרור. באותה שנה הוא נעצר, לא בפעם הראשונה, ונדון למאסר עולם. עז אל־דין ריצה במצטבר 25 שנים בכלא הישראלי, לאחר שהורשע בעבירות טרור קשות ובהכוונת פיגועי התאבדות. בכלא השלים תואר ראשון ושני במדעי המדינה. ב־2011 שוחרר במסגרת עסקת שליט וגורש לרצועת עזה. לאחר שחרורו התגורר בשכונת א־רימאל היוקרתית בעיר עזה, שבה מתגוררים בכירי חמאס והג'יהאד האסלאמי. עם חיסולו השבוע, סרטון שחרורו במסגרת עסקת שליט הפך לוויראלי. הוא נראה בו מחייך ומסמן וי בידיו כאות ניצחון. "אמרו לי שאני לא אצא בחיים מהכלא, והנה אני חופשי. אני אומר לכיבוש שאני חופשי, ואחריי יצאו כל האסירים לחופשי", אמר אז.
בג'יהאד האסלאמי מתכננים להפוך את יהודה ושומרון לבסיס שיגור הרקטות הבא לעבר ישראל. עז אל־דין מילא תפקיד מרכזי בתוכניות הללו, כך על פי הערכות המודיעין של צה"ל
על פי ארגון הג'יהאד האסלאמי, עז אל־דין היה מתאם המבצעים בין פעילי הג'יהאד ברצועת עזה לפעילים ביהודה ושומרון. הוא היה אחראי לתכנון פיגועים באזור יו"ש ולהעברת כספים ואמצעי לחימה לאנשי הארגון בג'נין. ב־2018 מונה לחבר הלשכה הפוליטית של הג'יהאד האסלאמי, ולפני כמה חודשים גם כחבר בלשכה המדינית. עז א־דין עסק בפעילות לשיפור תנאיהם של האסירים הכלואים בישראל. הוא ניהל את תחנת הרדיו "קול האסירים" המשדרת מרצועת עזה, והיה אחראי גם לערוצי התקשורת של הג'יהאד האסלאמי ביהודה ושומרון. הוא היה אחד הצירים המרכזיים במאמצי הג'יהאד האסלאמי לחבר בין גזרת רצועת עזה ליהודה ושומרון, מאמצים שמטרידים מאוד את מערכת הביטחון ותרמו להצבתו ברשימת המבוקשים.

בג'יהאד האסלאמי מתכננים להפוך את יהודה ושומרון לבסיס שיגור הרקטות הבא לעבר ישראל. עז אל־דין מילא תפקיד מרכזי בתוכניות הללו, וניסה להקים תשתית ירי רקטות מאולתרות ביהודה ושומרון, כך על פי הערכות המודיעין של צה"ל.
עז אל־דין היה דמות מוכרת מבחינה תקשורתית, ושימש גם כדובר הג'יהאד האסלאמי. הסרטונים והאמירות שניפק במהלך שנותיו כדובר הארגון, פורסמו בדפים המזוהים עם הארגון ברשתות החברתיות. הוא הספיק לפרסם תגובה לאחר מותו של שובת הרעב ח'דר עדנאן, באמירות שהתפרשו כעת ברחוב הפלסטיני כהכנה למותו שלו: "בכל פעם שהכיבוש מתנקש באחד ממנהיגי תנועת הג'יהאד האסלאמי, הוא חושב שהוא עלול להכות את הארגון. אבל אנחנו אומרים שדם הקדושים מאיר את הדרך למוג'אהדין, ומהווה השראה אמיתית להמשך ההסלמה של ההתנגדות". בסרטון נוסף אמר: "בכל פעם שמת מנהיג אחד נולדים מאות מנהיגים אחרים במקומו. הדרך נמשכת ולא תיפסק, עד שנסלק את הכיבוש בעזרת האל".
הבכיר השלישי שחוסל השבוע הוא חליל סלאח אל־בהיתיני, בן 44, מפקד הגזרה הצפונית של הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה, ומי שהיה אחראי לירי רקטות לעבר יישובי עוטף עזה בחודש שעבר. אל־בהיתיני, שהחל את פעילותו בג'יהאד במהלך שנות התשעים, היה ממקימי הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי, ובמסגרת תפקידו אישר את הירי מצפון רצועת עזה.

במהלך השנים היה אל־בהיתיני מעורב בהכוונה ותכנון תקיפות נגד מטרות ישראליות. לאחר פינוי גוש קטיף ב־2005 הוא הגדיל את היקף פעילותו והקים במסגרת הזרוע הצבאית של הארגון כמה קבוצות שאחראיות לפיתוח רקטות. אחיו מת במהלך מבצע גשמי קיץ ב־2006. אל־בהיתיני עמד בקשר ישיר ופעיל עם בכירים בלשכה המדינית של הג'יהאד האסלאמי, ומילא תפקידים שונים בארגון. בין משימותיו הבולטות לאורך השנים היו פיקוד על מערך המבצעים הצבאיים, פיתוח יכולות הזרוע הצבאית, הקמת כוחות הביטחון של הג'יהאד האסלאמי, ופיקוד על יחידת התקשורת הצבאית. הוא תכנן פעולות טרור שונות, היה חבר המועצה הצבאית של הג'יהאד בעזה, ונציג הג'יהאד האסלאמי בחדר המבצעים המשותף של הארגונים ברצועה.
בזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי ציינו השבוע כי אל־בהיתיני ידע שהוא מבוקש על ידי ישראל, ואף ניצל כמה פעמים מהתנקשויות בחייו. לאחרונה מונה כאמור למפקד הזרוע הצפונית של הג'יהאד האסלאמי, תפקיד שכולל אחריות מרכזית לירי לעבר ישראל, ומבטיח קידום מהיר לצד חיים קצרים. קודמו של אל־בהיתיני, תייסיר אל־ג'עברי, חוסל ביומו הראשון של מבצע עלות השחר, בעת ששהה בדירת מסתור יחד עם בכירים נוספים בארגון. ג'עברי עצמו קיבל את התפקיד לאחר חיסול קודמו בהא אבו אל־עטא במסגרת מבצע חגורה שחורה ב־2019.
"האויב ישלם את המחיר"
אף שהג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ממומן באופן מלא על ידי איראן, במערכת הביטחון מעריכים כי הפעולות האחרונות והנוכחיות בעזה הן פרי יוזמה מקומית. הלוויותיהם של שלושת הבכירים המחוסלים התקיימו ברצועת עזה, בהשתתפות אלפים. המלווים קראו קריאות נקם בישראל, והבטיחו כי "דמם של השהידים לא יישפך לשווא". דובר הג'יהאד האסלאמי, דאוד שהאב, איים כי "כל הערים וההתנחלויות בעומק הישראלי יהיו תחת אש ההתנגדות הפלסטינית". ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה, הבטיח תגובה כואבת: “ההתנקשות של הכיבוש במנהיגי גדודי אל־קודס היא פעולה בוגדנית שלא תביא ביטחון לכובש. האויב טעה בהערכותיו וישלם את המחיר על פשעו. ההתנגדות לבדה תקבע את הדרך לפגוע באויב הבוגדני".

חמאס פרסם הודעה שהטילה על ישראל את האחריות להשלכות החיסולים: “אנו רואים בכיבוש הציוני את האחראי המלא לפשע הנתעב ולהשלכותיו המסוכנות, ומאשרים שהוא ישלם ביוקר על פשעיו. הכיבוש לא יוכל להשיג את מטרותיו ותוכניותיו. עמנו והתנגדותו האמיצה יגבירו את האחדות בכל זירות המולדת ומחוצה לה". בג'יהאד האסלאמי, במסגרת חדר המבצעים המשותף, פתחו בירי של מאות רקטות לעבר ישראל.
חיסול שלושת בכירי הג'יהאד הפתיע את המצרים, שכאמור ציפו לפגוש אותם בקהיר. משרד החוץ המצרי גינה את ישראל והזהיר כי פעולותיה פוגעות במאמצים להשגת רגיעה ועלולות להוביל לאובדן שליטה. במשרד החוץ הקטארי מקיימים מאמצים אינטנסיביים לעצור את ההסלמה ולצמצם את המתיחות. בדוחא, מקום מושבו של אסמעיל הנייה, גינו את המבצע והזהירו "מפני התרחבות האלימות בגלל מעשיה של ישראל".
ירדן גינתה גם היא את "התוקפנות הישראלית". מסוק ירדני שנחת ברמאללה לקח את אבו־מאזן לפגישה עם המלך עבדאללה בעמאן, ובה השניים דנו במצב. יו"ר הרשות גינה את החיסול, ומשרד החוץ הפלסטיני כינה אותו "פשע נתעב, שבוצע נגד ילדים, נשים ואזרחים לא חמושים". בהודעה נאמר כי "המשרד מטיל על ממשלת ישראל את האחריות המלאה והישירה לתוקפנות זו ולהשלכותיה בעתיד", וכי הקהילה הבינלאומית נדרשת "להתערב בדחיפות כדי להגן על העם הפלסטיני".