עם סיום מבצע "מגן וחץ" וסיכומי מערכת הביטחון וצה"ל לעימות עם הג'יהאד האיסלאמי, גם עמותת ער"ן – עזרה ראשונה נפשית מפרסמת היום (ב') סיכום בו היא מציינת כי מה-9 במאי ועד ה-14 במאי – לכל אורך ימי המבצע, התקבלו במוקד הארגון כ-4,660 פניות בטלפון ובאונליין. 48% מהפונים במבצע מגן וחץ היו גברים, ומדובר בעלייה משמעותית כשבמהלך השנה רק 37% מהפונים הם גברים.
כשליש מהפניות התקבלו מפונים ופונות צעירים ובעלי משפחות בגילאי 25-35. 653 מהפניות התקבלו מצעירים ומשרתים בגילאי 18-24 ושבעה אחוזים – 326 פניות, הגיעו מישראלים עד עד גיל 17. כמו כן, 17% מהפניות התקבלו ממבוגרים בגילאי 50-64, 745 פניות היו של נשים וגברים מגיל 65 ומעלה מתוכם 186 פניות של בני הגיל השלישי (76 ומעלה).
ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית הארצית של ער"ן, אמרה כי "הנתונים מלמדים כי במצבי חירום יורד הגיל של הפונים. אחוז הפניות מתחת לגיל 17 הכפיל את עצמו במבצע 'מגן וחץ' לעומת ימי שגרה. בימי שגרה, כמעט ולא פונים לער"ן ילדים בגיל הרך. במצבי חירום יורד גיל הפונים וגם ילדים בני 7-10 פונים עצמאית או בתיווך של ההורים.
בימי שגרה פניות בנושא חרדה וטראומה נוכחת בכתשעה עד עשרה אחוזים מהפניות. כך למשל, ב-2022 היא הגיעה ל-9% בממוצע לעומת 16% במהלך המבצע. נושא האובדנות שנכח בשלושה אחוזים מהפניות בשנה שחלפה, הופיע באחוז אחד בלבד מהפניות במבצע. המנהלת המקצועית הארצית של ער"ן מסבירה כי הירידה באובדנות במהלך מצבי חירום נובעת מכל שמרבית האנשים ממוקדים באיום החיצוני ופחות בסערות המתחוללות אצלם באופן אישי. מאידך, לעומת ממוצע הפניות בשנה שחלפה, לא חלה ירידה באחוז הפניות העוסקות במצוקה נפשית חריפה, כאב נפשי ודיכאון כמו גם באחוז הפניות העוסק במערכות היחסים שאנו מנהלים. גם אחוזי הפניות שעסקו בבדידות נותרו גבוהים ומהווים רבע מהפניות, לעומת 28% בממוצע בשנה החולפת.
"אחד ממרכיבי החוסן הלאומי הינו חוסן אישי וחברתי", אומר דוד קורן, מנכ"ל ער"ן, "בעתות חירום ובמצבי מלחמה – הציבור הישראלי בכללותו, על כל גווני האוכלוסייה, בכל הגילאים ומכל האזורים, נצרך להקשבה יתרה. גם בימי המבצע האחרון זיהינו בער"ן את המגמה ונערכנו בהתאם. ישראל נדרשת למיגון ולכיפת ברזל גם בתחום בריאות הנפש".
ד"ר שירי דניאלס, הוסיפה כי "מצב החירום לא מתרחש בחלל ריק ולמעשה הוא מהווה עוד גורם לחץ על גורמים אחרים המעסיקים אותנו בשגרה. בנוסף למצוקות הרגשיות בעקבות המצב הביטחוני, חלק ניכר מהחברה הישראלית מתמודד גם בשגרה עם כאב נפשי ומצוקה וכן עם קשיים ומשברים אנושיים בתחומי הזוגיות, חיי המשפחה והחברה ובתחום התעסוקה.
"מצוקות רגשיות אלה מועצמות ומחריפות לא אחת, על רקע ההסלמה הביטחונית והעלייה במפלס החרדה. מצבי חירום מחמירים בעיות רגשיות קיימות וכן מחריפים את תחושת הבדידות, בייחוד בקרב אנשים מעגלי תמיכה מצומצמים שלא יכולים להישען על שגרות כמו עבודה או פעילויות חברתיות כבימי שגרה. כל אלה גם תובעים מחיר ממערכות היחסים המשמעותיות שאנו מנהלים".
אם אתן, אתם או מישהו קרוב חווים מצוקה קשה, אל תישארו לבד – דברו איתנו. עמותת ער"ן מעניקה שירות עזרה ראשונה נפשית מצילה חיים 24/7 באנונימיות ובאופן מיידי לכל מצוקה נפשית, לקבלת סיוע נפשי חייגו 1201 ובאתר ער"ן https://www.eran.org.il/ בצ'אט, וואטסאפ, פורום, מייל ומסרונים.