הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה) מפרסמת היום (ג') את ממצאי המחקר הבין-לאומי פירלס (PIRLS) שנערך בישראל בשנת 2022 מהם עולה תמונה קשה במיוחד של מצב התלמידים בלמידת השפה העברית בבתי הספר במהלך 5 השנים האחרונות.
מחקר פירלס נערך אחת לחמש שנים, מאז 2001, על ידי הארגון הבין-לאומי להערכת הישגים בחינוך (ה-IEA), והוא בודק את אוריינות הקריאה של תלמידי כיתות ד' במדינות ברחבי העולם. בישראל נבחנו כ-5,000 תלמידים מכ-200 בתי ספר, שמהווים מדגם ארצי מייצג. מטרת המחקר היא לבדוק את רמת הקריאה והבנת הנקרא של התלמידים, ובמסגרתו נכללו שני סוגי טקסטים עיקריים, סיפורי ומידעי, בעברית או בערבית, בהתאם לשפת ההוראה בבית הספר.
מחקר פירלס 2021 הוא המחקר רחב-ההיקף הראשון שבחן את השינוי בהישגי התלמידים בתקופה שכוללת בתוכה גם את שנות הקורונה. הוא מאפשר השוואה בין ההישגים בשנת 2022 לבין אלה שהיו בשנת 2016, תוך בחינת השינויים בישראל ביחס ל-42 מדינות נוספות.

במחקר נמצאה ירידה משמעותית של 20 נקודות בהישגי תלמידי ישראל בשפת אם בהשוואה למחזור הקודם (2016) מהגדולות ביותר מבין כל מדינות ה-OECD. עם זאת, החוקרים מציינים כי הישגי התלמידים בישראל נמצאים מעט מעל ממוצע המדינות שהשתתפו במחקר, ובאופן יחסי – ההישגים דומים לרמתם של תלמידי כיתה ד' ב-2001.

המחקר מאפשר לסווג את התלמידים בכל מדינה על פי רמת הביצוע שלהם, בהתאם לאופן בו ענו התלמידים לשאלות השונות. בישראל, במחזור הנוכחי פחות תלמידים הפגינו מיומנויות קריאה גבוהות – ירידה של 11%, ויותר תלמידים הפגינו מיומנויות קריאה נמוכות – עלייה של 8%.
הישגיהם של תלמידים דוברי ערבית שהשתתפו במחקר נותרו נמוכים, ללא שינוי של ממש מהישגיהם ב-2016. לעומת זאת, בקרב תלמידים דוברי עברית נמצאה ירידה משמעותית של 28 נקודות לעומת 2016. על אף שהפער בין ממוצעי ההישגים של תלמידים דוברי עברית לתלמידים דוברי ערבית הצטמצם, הדבר נובע מירידה בהישגי התלמידים דוברי העברית ולא משיפור בהישגים של התלמידים דוברי הערבית.
עם פרסום התוצאות, הדרג המקצועי במשרד החינוך בוחן את הנתונים לעומק ומגבש בימים אלה תוכנית לחיזוק לימודי השפה, הכוללת מספר מענים לשכבות הגיל השונות. התוכנית תוצג בקרוב ותחל כבר בשנת הלימודים הקרובה.
במשרד החינוך מסבירים כי התלמידים שהשתתפו במחקר בישראל נכנסו לכיתה א' בספטמבר 2018. בעת הסגר הראשון שהוכרז בשל מגפת הקורונה במרץ 2020, הם היו בכיתה ב'. בסגר השני, בספטמבר 2020 ובסגר השלישי בינואר 2021 הם היו בכיתה ג'. בעת ביצוע המחקר במאי בשנה שעברה הם היו בכיתה ד'. למעשה, ההתמודדות עם מגפת הקורונה דרך סגרים ולמידה מרחוק, נעשתה בתקופה בה היו אמורים לרכוש התלמידים את כישורי הבסיס של קריאה וכתיבה.
שר החינוך יואב קיש אמר עם פרסום המחקר כי "הנתונים מעידים על המשבר שבו נמצאת מערכת החינוך. המשימה שלנו היא להחזיר את המערכת למסלול, בדגש על התלמידים המצטיינים ולסייע לשכבות הגיל שנפגעו במיוחד מהקורונה. יש בפנינו אתגר גדול, ואחריות גדולה".