הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים מפרסמת היום (ד') סקירה אודות האופן שבו מנוצלת המערכת הפיננסית למימון טרור, באמצעות עמותות וארגונים ללא כוונת רווח. המדריך מציג טיפולוגיות ושיטות פעולה בולטות שזוהו בארץ ובעולם ככאלו המיושמות על ידי ארגוני טרור.
ארגונים ללא כוונות רווח (אלכ"רים) פועלים כדי לקדם ולממש יעדים שאינם עסקיים, בתחומי החברה, חינוך, דת וסיוע הומניטרי. מדובר בעמותות, ארגוני צדקה וגמילות חסדים וכד'. לאור פעילויות שונות של ארגוני הטרור בתחומי דת וצדקה, אלכ"רים היוו לאורך השנים יעד לניצול, שיטוי ולעיתים אף שימוש ביודעין בידי ארגוני טרור ברחבי העולם – וגם בשטחי מדינת ישראל. הקהילה והארגונים הבין-לאומיים בתחום הלבנת הון ומימון טרור – ובראשם ארגון ה-FATF – דנים ומתמקדים בסוגיה כבר שנים, ופרסמו מספר הנחיות ואזהרות כיצד להתמודד עם התופעה.
בהקשר הישראלי, שימוש באלכ"רים הוא אחת מדפוסי הפעולה המרכזיים למימון טרור. בשנתיים האחרונות חל גידול משמעותי בבקשות המידע בתחום מימון טרור שקיבלה, כשאחד מכל 7 בקשות (16.5%) נקשר לפעילות המבוצעת בידי עמותות ואלכ"רים.
לכן, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ביצעה מחקר מקיף ומעמיק בנושא, שמטרתו מיפוי כלל הסיכונים, שיטות הפעולה והמידע המודיעיני הקיים בנושא, כדי לפתח ולפרסם הנחיות לציבור הרחב ולגופים הפיננסיים כיצד להימנע ולמנוע מארגוני הטרור לנצל שיטת פעולה זו למימון מאמציהם.
ברשות מציינים כי בסביבת סכסוך ובהעדר שקיפות ובקרה נאותה על פעילות הארגונים, זליגת הכספים מארגונים לגיטימיים לכאורה אל גורמי טרור היא כמעט בלתי-נמנעת.
דוגמה בולטת לתופעה היא ארגון NPA (Norwegian People's Aid), אלכ"ר נורווגי הפועל בתחומים של פירוק מנשק, סיוע הומניטארי ואינטגרציה של פליטים). הארגון מקדם אקטיבית חרמות על ישראל ומזין בעקיפין פעילות טרור. הרשויות האמריקאיות קנסו את הארגון בכ-2 מיליון דולר לאחר שאיתרו שימוש לרעה בכספי מימון אמריקאים מצד הארגון, שלהצהרתו נועדו להעצמה של צעירים בעזה, אך בפועל שימשו להכשרות עבור פעילות פוליטית בהן נטלו חלק פעילי חמאס והחזית העממית, שהם ארגוני טרור מוכרזים בארה"ב.
המסמך כולל המלצות של הרשות, בנוגע לסימנים מחשידים שעלולים להעיד על העברת כסף לארגוני טרור (דגלים אדומים): למשל, מקרים בהם תרומות עבור האלכ"ר מתקבלות על ידי צד שלישי; תרומות בהיקף משמעותי מועברות ממדינות בהן אין לאלכ"ר פעילות, ללא הסבר מניח את הדעת; נראה כי התורם מנסה להסתיר את זהותו ו/או את מקור העברת הכספים; תרומה מתקבלת מגוף שבעלי השליטה בו אינם ברורים; תרומות של ישויות בלתי קשורות לכאורה שהן בעלות מאפיינים זהים (כגון, סמיכות זמנים בין התרומות בסכומים דומים ובתדירות דומה); מקור התרומות הינו טריטוריה בסיכון גבוה להלבנת הון ומימון טרור; תרומות שמתקבלות במזומן בתדירות גבוהה או בהיקפים משמעותיים; פיצול תרומות לסכומים הנמוכים במעט מסף הדיווח הקבוע בחוק לתרומה בעילום שם; משיכות מזומנים גדולות וחריגות מחשבון האלכ"ר; ערבוב של כספי האלכ"ר עם כספים פרטיים וכספים של חברות עסקיות; ריבוי תרומות חריג המתקבלות מאותו תורם; אלכ"ר שאין בידו כדי להמציא אסמכתאות התומכות במטרת העברת הכספים; נראה כי הבעלים או מורשי החתימה בחשבון אינם מעורים בפעילות המתבצעת בו; מסמכים המוצגים על ידי האלכ"ר בעלי מהימנות נמוכה, נחזים להיות מזויפים או פיקטיביים או שאינם משקפים באופן מדויק את פעילות האלכ"ר או את העסקה המבוצעת על ידו; הפעילות הפיננסית של האלכ"ר אינה מאפיינת ארגוני צדקה (כגון, העברות גדולות למספר נזקקים מועט, העברות כספים לעסקים, ריבוי תרומות ממספר מועט של תורמים), בלא סיבה נראית לעין, אלכ"ר המגייס תרומות עקב אירוע גלובלי (לדוגמא אסון טבע או משבר הומניטרי) וממנה גורם שלישי שינהל את כספי התרומות. אותו גורם שלישי מנתב את כספי התרומות אל מדינות בסיכון גבוה, ועוד.