המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות הודיעה היום (ה') על הפסקת ההוראה החל מיום ראשון הקרוב, ה-21 במאי באוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע, אוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת בר-אילן ומכון ויצמן.
הצעד הארגוני בו החליטו לנקוט חברי המועצה הגיע לטענתם אחרי שבמשך חודשים ארוכים ועד ראשי האוניברסיטאות – ור"ה, יחד עם משרד האוצר והות"ת, אינם נותנים מענה ענייני לדרישתם לתיקון השכר בגין השחיקה שחלה בו מאז הסתיים ההסכם הקודם.
פרופ' ענת זעירא, יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי באוניברסיטאות, הסבירה כי ההסכם הקיבוצי של המרצים הסתיים בסוף שנת 2019, ומאז, במשך יותר משלוש שנים, שכר המרצים נשחק בשיעור משמעותי. "למרות בקשותינו לחידוש ההסכם נאלצנו להמתין זמן רב להתנעתו של המשא ומתן. למעלה משנה וחצי אנו מקיימים משא ומתן על חידוש הסכם השכר, אבל למרות שאנחנו מגיעים בלב פתוח ונפש חפצה ומציעים פתרונות – נדמה כי הצד השני, ובעיקר ועד ראשי האוניברסיטאות, מושך את הזמן, מקיים דיוני סרק, מתבצר בעמדתו ואינו מעוניין באמת להגיע להסכם. ההשכלה הגבוהה היא קטר הצמיחה של המשק בישראל, והצעדים אותם מוביל ור"ה עלולים לפגוע בהצלחות המוכחות של האקדמיה הישראלית. ראוי שמדינת ישראל תקצה את המשאבים המתאימים גם לחברי הסגל – לאחר שמצאה לנכון להקצות אותם לסקטורים אחרים".
"אנחנו לא מבקשים תוספת לבסיס השכר", המשיכה פרופ' זעירא, "אלא רק תיקון שכרנו בהתאם לשחיקה שהשכר כבר ספג ועוד יספוג. לא רק שהדרישה הבסיסית שלנו נופלת על אוזניים אטומות, אלא שאנו נתקלים חדשות לבקרים בדרישות נוספות לשינויים מרחיקי לכת שמטרתם לשנות לרעה את מבנה השכר ותנאי העבודה שלנו. הדברים הגיעו לשיא בימים האחרונים כאשר עלתה דרישה הזויה ומקוממת שמשמעותה הפחתת שכר לחלק מחברי הסגל. ההתנהלות הזו מצד ור"ה, הביאה את המשא והמתן למבוי סתום. במשך זמן רב נמנענו מנקיטה בצעדים ארגוניים מתוך רצון טוב להגיע להבנות, אבל לצערנו – נוכחנו לדעת שרק השימוש בצעדים ארגוניים עשוי להוביל להתקדמות במו"מ. לא רצינו בכך, אבל ההתנהלות המתמשכת של הנהלות האוניברסיטאות בעידוד גורמי המדינה פשוט לא מותירה לנו ברירה אחרת".
יש לציין כי חוץ מההוראה, המרצים נושאים במספר תפקידים נוספים כמו מחקר, מעורבות באוניברסיטה וועדות שונות. השביתה הקרובה תחול על ההוראה בלבד, דבר שמשפיע בעיקר על הסטודנטים באוניברסיטאות.
תגובה של ועד ראשי האוניברסיטאות לשביתת המרצים:
"ועד ראשי האוניברסיטאות מצר על כך שפעם נוספת בחרה המועצה המתאמת של הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות להודיע על השבתה כוללת, החל מיום ראשון. זאת, בעיצומו של מו"מ אינטנסיבי בהשתתפות הממונה על השכר, ות"ת, נציגי ור"ה ונציגי הסגל.
בשבועות האחרונים הונחו על השולחן הצעות קונקרטיות, הן לגבי שחיקת השכר (בהמשך להסכם המסגרת עם ההסתדרות) והן לגבי שורה של נושאים שהועלו מצד הסגל וגם מצד האוניברסיטאות. במכתב המצ"ב, שנשלח כעת לנציגות הסגל הבכיר, מפורטות ההצעות שהונחו בפניו. אנו תקווה שחברי הסגל הבכיר ימשיכו לנהל את המו"מ בתום לב ובנפש חפצה ויחזרו בהם מכוונתם להתחיל בשביתה שפוגעת אך ורק בסטודנטים".
מהמל"ג נמסר בתגובה:
הועדה לתכנון ותקצוב רואה חשיבות רבה בקידום הסכם השכר של הסגל האקדמי הבכיר, באופן שיהלום את עקרונות המסגרת שנקבעו בהסכם הכללי במשק. ות"ת לקחה על עצמה חלק משמעותי בקידום המו"מ והציעה יוזמות ונסיונות גישור לקשיים שהועלו על-ידי המועצה המתאמת. לצערנו האמירות של נציגי הסגל היו עמומות ומסוייגות לאורך כל המשא ומתן ולא נענו באופן ענייני להצעות המפורטות שהועלו בפניהם.
יצוין כי בשבועות האחרונים מתקיים משא ומתן מואץ בין הצדדים ואף נראה כי חלה התקדמות, על כן צר לנו שנציגות הסגל האקדמי הבכיר בחרה "לשבור את הכלים" באופן חד צדדי ולפגוע בסטודנטים ללא הצדקה וזאת כאמור אף ללא העברת התייחסות לנושאים שהוצאו להם.
יצוין כי בדומה להסכמי שכר קודמים שנחתמו במשק, וכמקובל במערכות ההשכלה המפותחות בעולם, חלק מתוספת השכר תינתן באופן רוחבי, זאת לצד התייחסות לרכיבים שונים של תמרוץ כגון: שיפור איכות ההוראה והמצוינות במערכת, עדכון מודלים קיימים וכו׳. בכל מקרה, הובהר מספר פעמים כי ות״ת פתוחה לכל ביקורת ושיח ענייני על ההצעות שהועברו.
ות״ת קוראת שוב לכל הצדדים לחזור לשולחן הדיונים במטרה לגבש הסכם שייטיב עם כל הצדדים וימנע פגיעה מיותרת במערכת ההשכלה הגבוהה ובציבור הסטודנטים.