יחידת אכיפה ובקרה ברשות התאגידים שבמשרד המשפטים הגישה ביום שלישי השבוע בקשה למתן צו פירוק לעמותת 'חיראק – מרכז לקידום השכלה גבוהה בחברה הערבית (ע"ר)'.
הנימוקים שצויינו בבקשת הפירוק הם אי-הגשת דיווחים ומסמכים ליחידת רשם העמותות והחל"צ מאז הקמתה בשנת 2010 והיעדר שיתוף פעולה עם הליכי פיקוח מטעם יחידת רשם העמותות והחל"צ. על פי הבקשה, התנהלות העמותה ממעלה את החשש כי מוסדות העמותה, ככל שאלה קיימים, אינם מתפקדים או שאינם מבצעים את תפקידם כראוי.
בין מטרותיה של העמותה צויינו בתעודת הרישום בין היתר "קידום ועידוד השכלה גבוהה במגזר הערבי", ו"השגת שוויון בין הסטודנטים". אולם, קשה לדעת אם העמותה פעלה אי פעם לטובת מטרות אלו, משום שהיא מעולם לא הגישה לרשם העמותות כל מסמכים ודיווחים. אחד משני המייסדים של העמותה הוא רג'א זעאתרה, חבר מועצת העיר חיפה מטעם מפלגת חד"ש עד לאחרונה שהכוונה למנותו לסגן ראש העיר עוררה סערה פוליטית. בתעודת רישום העמותה מופיע מענו הפרטי של זעתרה גם ככתובתה של העמותה.
מינויו של זעאתרה סוכל לאחר שבאתר "מקור ראשון" נחשף פועלו, בין היתר כמי שהקים בשנת 2012 ארגון BDS תחת השם "מטה החרם 48'". מטרת הארגון היתה לקדם את סוגיית החרם על מדינת ישראל בקרב ערביי הארץ. בעמוד הפייסבוק שלו התגאה זעאתרה בהקמת הארגון וגם בפועלו נגד ניסיונות לגייס בנים ובנות מהמגזר הערבי לצה"ל או לשירות לאומי. זעאתרה ארגן כנסים ומיזמים התומכים בקריאה לחרם על ישראל. כמו כן, השתתף כנציג ארגון החרם בכנסים בחו"ל. בין ההתבטאויות הבעייתיות אותן השמיע זעאתרה, שהיה פעיל פולט בחד"ש לאורך השנים היו בין היתר גילויי תמיכה בחיזבאללה ובאסד, וכן האמירה לפיה "דאעש למד את פשעיו מהתנועה הציונית".
בחודש אפריל אשתקד נסגר תיק החקירה נגד זעאתרה לאחר שתועד כשהוא תוקף את ח"כ איתמר בן גביר בליל הגשת הרשימות לכנסת במערכת הבחירות האחרונה. זעאתרה נראה בתיעוד כשהוא נצמד לח"כ בן גביר והודף אותו לאחור, בעוד בן גביר מבקש ממנו "אל תעשה בכוונה". לאחר שבן גביר הגיש תלונה במשטרה נפתחה חקירה, אך בסיומה נסגר התיק מחוסר ראיות.
בעקבות הגשת בקשת הפירוק הסבירו במשרד המשפטים, כי "הליכי האכיפה המבוצעים ביחידת אכיפה ובקרה ברשות התאגידים נועדו להבטיח שעמותות וחברות לתועלת הציבור, שאינן משתפות פעולה עם יחידת רשם העמותות והחל"צ ואינן עומדות בחובתן להגשת דיווחים שנתיים כנדרש בחוק, באופן המעלה חשש להפרות חמורות בהתנהלותן יועברו להליכי פירוק בפיקוח בית המשפט. יחידת העמותות והחל"צ ויחידת אכיפה ובקרה ברשות התאגידים פועלות בשיתוף פעולה ושילוב כוחות להגשמת התפיסה לפיה יש להגביר את אמון הציבור במגזר העמותות והחל"צ ולחזק מגזר זה והכל לטובת קידום האינטרס הציבורי ושמירה על כספי הציבור".
לדברי עו"ד שולי אבני שוהם, רשמת העמותות וראש רשות התאגידים, "הגשת דיווחים על ידי עמותות היא חובה מהותית וכלי לפיקוח בידי יחידת רשם העמותות, על מנת לוודא כי העמותה מקדמת את מטרותיה ועושה שימוש בכספיה ובכספי תורמים לקידום המטרות שלשמן התקבלו, וכן על מנת לוודא שלא מתבצעת חלוקת רווחים אסורה או פעילות בניגוד למטרותיה או בניגוד להוראות החוק. אנו עומדים על כך שכל עמותה רשומה תגיש דיווחים בהתאם להוראות הדין, ותהיה נתונה לפיקוח הנדרש".