ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות חבר הכנסת יוסף טייב מש"ס התכנסה הבוקר (א') לדיון בנושא "גיבוש נוהל קבוע לזכאות בהקלות בבחינות הבגרות לתלמידי עוטף עזה ויישובי הדרום בימי הסלמה ביטחונית וירי טילים".
הוועדה התכנסה בעקבות בחינות הבגרות שהתקיימו במהלך מבצע "מגן וחץ". נציגי התלמידים, אנשי חינוך מהדרום והח"כים דיברו על חשיבותו של נוהל קבוע והענקת תחושת ודאות ושוויון לתלמידים מהדרום בבואם להיבחן, בפרט בימי הסלמה ביטחונית.
בראשית הדיון, הביע מנהל אגף בחינות במשרד החינוך דויד גל התנגדות לרעיון: "ברמה המקצועית, אני מתנגד לחבילת סיוע. מאחר שלכל סבב מאפיינים משלו, בעוצמות שונות ובאזורים שונים. אני לא חושב שקרה אי פעם שלא נתנו עזרה לתלמידי הדרום. אנחנו לא אדישים", אמר גל וסיפר על נתון מקומם, לפיו "השנה הזזנו את מועד הבחינה באנגלית, כשעלות ההזזה עמדה על 450 אלף שקלים ונבחנו בה 27 תלמידים בלבד. ההנחיה של השר הייתה לתת כמה שיותר הקלות, כל עוד הן ממוסגרות בלוחות זמנים וההקלות ניתנו עד לטווח של 40 ק"מ. גם אפשרנו לתושבי הדרום להיבחן בכל מקום בארץ".
אחד מיוזמי הדיון, חבר הכנסת ארז מלול, הדגיש כי "יש לאפשר שוויון מלא בתנאי ההכנה לבחינה ולאפשר לתלמידי הדרום לקבל הזדמנות שווה בבחינות הבגרות בפרט ובהישגים בחינוך בכלל, וזאת באמצעות גיבוש נוהל קבוע בו תלמידי הדרום יהיו זכאים להקלות בבחינות הבגרות כגון זכאות למועד בחינה נוסף, הארכת זמן, לו"ז בחינות גמיש וכו', להם יהיו זכאים בימי הסלמה ביטחונית".
"אנחנו לא מגיעים ממקום של מסכנות אלא של שוויון הזדמנויות. הפערים מתחילים כאן", אמר מנהל אגף חינוך שער הנגב יגאל דדיה, וסיפר כי "אשפזנו שלוש תלמידות בשל לחצים לקראת הבחינות למתמטיקה בימי הלחץ הביטחוני באזור. היו עוד כאלה שהיו רגע לפני. הן ניגשו למועד הבא".
לאחר ששמע נציג משרד החינוך את הדוברים בוועדה, אמר כי "יכול להיות שנחשוב על משהו במשרד. אם הולכים לכיוון של נוהל קבוע, צריך לחשוב איך עושים נוהל חכם. אתייעץ עם המנכ"ל".
במהלך הדיון, חשף נציג משרד החינוך כי מוסדות אקדמיים רבים לא מחשיבים את ציוני בחינות הבגרות בהן ניתנו הקלות בתקופת הקורונה, וזאת בשונה ממה שהוחלט בוועדת החינוך באותם ימים. "לא יתכן שהאקדמיות עשו דין לעצמן אחרי החלטות שהתקבלו פה בהסכמה. נקיים דיון בנושא זה ונדרוש תשובות ממל"ג ומות"ת", אמר יו"ר הוועדה טייב, אליו הצטרף חבר הכנסת מאיר כהן מיש עתיד, שאמר כי "זה מביש. צריך להוקיע אוניברסיטה שעושה זאת ולסגור אותה. זה בניגוד לכל ההסכמות".
ועד ראשי האוניברסיטאות מסר בתגובה כי הוא "לא שינה את מדיניותו מלפני הקורונה, במהלכה ועד היום. עפ"י המדיניות, מחשבים ומתייחסים לכל ציוני הבגרות בהתאם לאופן החישוב הקבוע והידוע. האוניברסיטאות התחייבו בפני שרי החינוך הקודמים ואף הצהירו על כך בדיוני ועדת החינוך שאין בכוונתם לשנות את ההתייחסות לציוני הבגרות שהתקבלו בעקבות הקלות קורונה או כל הקלה אחרת ומשקלם קיים בתעודת הבגרות בהתאם למספר היחידות בהן מתבצע המבחן. אין כל כוונה לשנות מדיניות זו".