וושינגטון שוב נתלית במכתב הערבויות של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון לנשיא בוש, כדי לבקר את המדיניות הישראלית בצפון השומרון. דובר מחלקת המדינה האמריקנית פרסם הלילה הודעה המביעה "דאגה עמוקה" הן מהצו הישראלי המתיר להקים מחדש את הישיבה בחומש, בהתאם לביטול חוק ההתנתקות, וכן מעליית השר איתמר בן-גביר להר הבית.
"אנו מוטרדים מאוד מהצו של ממשלת ישראל המאפשר לאזרחיה לבסס נוכחות קבועה במאחז חומש בצפון הגדה המערבית, שעל פי החוק הישראלי נבנה באופן בלתי חוקי על קרקע פלסטינית פרטית. צו זה אינו עולה בקנה אחד הן עם ההתחייבות הכתובה של ראש הממשלה לשעבר שרון לממשל בוש בשנת 2004 והן עם ההתחייבויות של ממשלת ישראל הנוכחית לממשל ביידן. קידום ההתנחלויות הישראליות בגדה המערבית מהווה מכשול להשגת פתרון שתי המדינות", נמסר.
נזכיר כי לפני חודשיים, זומן שגריר ישראל בארה"ב, מייק הרצוג, לפגישה עם סגנית מזכיר המדינה האמריקני, וונדי שרמן, בה הביעה שרמן את "דאגתה של ארה"ב" מביטול חוק ההתנתקות. בישראל הבהירו כי ההישענות האמריקנית על הטיעון כי המהלך מפר את מכתב ההתחייבות שנתן אריאל שרון ב-2004 לנשיא בוש, נשענת על כרעיים עובדתיות רעועות. שכן האמריקנים לא נותרו מחויבים להתחייבות ההדדית שלהם אז, טרום ההתנתקות, להכרה בגושי היישובים הגדולים ביו"ש וזו לא הפכה מאז למדיניות אמריקנית מוצהרת.
כמו כן, בנוגע לטיעון כי הישיבה ניצבת על קרקע פרטית, נציין כי בשל ביטול צו התפיסה שהיה קיים בחומש – איתרו במשרד הביטחון שטח סמוך המוגדר כאדמות מדינה, אליו מתעתדים להעביר את הישיבה. לאחר המחאה האמריקנית לפני חודשיים, נמסר אז מלשכת ראש הממשלה כי חוק ההתנתקות היה חוק מפלה ומשפיל שטוב כי בוטל, אולם לממשלה אין כוונה להקים יישובים חדשים באזורים אלה.

עוד נכתב הלילה בהודעת מחלקת המדינה בהתייחס לעליית בן-גביר, כי הם מודאגים "מהביקור הפרובוקטיבי בהר הבית/חרם אל שריף בירושלים ומהרטוריקה המתלהטת הנלווית אליו. אין להשתמש במרחב הקדוש הזה למטרות פוליטיות, ואנו קוראים לכל הצדדים לכבד את קדושתו", נכתב. "באופן רחב יותר, אנו מאשרים מחדש את עמדת ארה"ב ארוכת השנים בתמיכה בסטטוס קוו ההיסטורי באתרים הקדושים של ירושלים ומדגישים את תפקידה המיוחד של ירדן כשומרת על המקומות הקדושים למוסלמים בירושלים".
הדברים מצטרפים לגינוי שבחר לפרסם הדובר ביום שישי, לקריאות ספורדיות שנשמעו במהלך צעדת הדגלים ביום ירושלים, וכתב כי "ארצות הברית מתנגדת חד משמעית לשפה גזענית מכל צורה שהיא. אנו מגנים את קריאות השנאה כמו 'מוות לערבים' במהלך הצעדות בירושלים".
אתמול, בפתח ישיבת ממשלה חגיגית לציון יום ירושלים, במנהרות הכותל, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לדברים שאמר אבו-מאזן באירוע לציון ה"נכבה" באו"ם, שם טען כי ליהודים אין קשר להר הבית, ואמר כי "אנו מקיימים היום את ישיבת הממשלה המיוחדת לכבוד ירושלים למרגלות הר הבית שבו בנה שלמה המלך את בית המקדש הראשון של העם היהודי.
"לתשומת ליבו של אבו מאזן, הלב של מדינת ישראל ההיסטורית, עיר דוד, היה כאן כבר לפני 3,000 שנה. הקשר העמוק בין העם היהודי לירושלים הוא קשר שאין דומה לו בין האומות. ירושלים הייתה בירתנו כ-1,100 שנים לפני שלונדון הפכה לבירת אנגליה, כ-1,800 שנה לפני שפריז הפכה לבירת צרפת, וכ-2,800 שנה לפני שוושינגטון הפכה לבירת ארה"ב. במשך מאה דורות יהודים נתנו ביטוי לכמיהה המיוחדת של עמו לירושלים, בשלוש תפילות ביום, ותחת כל חופה".
נתניהו: "לפני 56 שנה, במלחמת ששת הימים, איחדנו את ירושלים. אבל אני חייב לומר שהמאבק על אחדותה לא תם. כי פעם אחר פעם, חבריי ואני נאלצנו להדוף את הלחצים הבינלאומיים מצד אלה שביקשו לחלק שוב את ירושלים, ומצד ראשי ממשלה בישראל שהיו נכונים להתמסר ללחצים הללו, אפילו היו מוכנים לוותר על המקומות הקדושים ביותר לעם היהודי".