בסוף השבוע האחרון נפתחה בדיקה מחשש לאירוע ביחידה להפריה חוץ גופית ב"אסותא – רמת החייל", לפיו נולד תינוק לאחר הפריה חוץ גופית שלא תואם גנטית לאב. היום (ב') החליט משרד הבריאות לזמן את ראשי "אסותא מרכזים רפואיים" ואת "אסותא – רמת החייל" לשימוע, כשבסופו ייתכן כי יוחלט להורות על סגירה מלאה או חלקית של היחידה להפריה חוץ גופית במקום.
ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, זימנה את המוסדות הרפואיים לשימוע בעקבות האירוע האחרון וכן לאור הצטברות האירועים החריגים הנוספים שהתרחשו ביחידה להפריה החוץ גופית בבית החולים.
האירוע האחרון בו נמצאה חוסר התאמה גנטית בין אב לילד, לאחר ביצוע טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים אסותא רמת החייל, כלל לא דווח למשרד הבריאות. בנוסף, התברר בשיחה שהתקיימה בין משרד הבריאות עם הנהלת "אסותא מרכז רפואיים", כי בית החולים השהה את בירור העניין, והבירור הראשוני עם עובדת המעבדה הרלוונטית לאירוע נעשה רק ביום שליחת המכתב.
מהאמור עולה כי בית החולים לא דיווח למשרד הבריאות על החשד לאירוע החמור של אי ההתאמה הגנטית, וזאת על אף העובדה שמדובר בחשד ממשי לאירוע חריג שהתרחש במהלך הטיפול ובעקבותיו, בניגוד להוראות החוק. בנוסף עולה כי בתקופת הזמן שחלפה לאחר שנודע לבית החולים על החשד לתקלה שיתכן שגרמה לאי ההתאמה הגנטית, לא בוצע בירור מעמיק מטעמו, על אף החובה המקצועית לעשות כן לשם שמירה על בטיחות הטיפול ועל בריאות הציבור.
אירוע חמור נוסף הוא שלא דווח למשרד הבריאות על התייבשות 13 ביציות מופרות. אירוע חמור זה, דומה מאוד לאירוע נוסף שהתרחש לפני מספר חודשים בבית החולים אסותא רמת החייל.
במשרד הבריאות מדגישים כי "האירועים הללו וסמיכותם, כמו גם אי הדיווח שלהם למשרד הבריאות, מעלים חשש לפגיעה בבריאות הציבור. על כן, כאמור, נשקלת האפשרות להורות על סגירה מלאה או חלקית של היחידה".
בנוסף לכך, הודיע היום נציב קבילות הציבור למקצועות הרפואה, ד"ר בעז לב, כי הוא ממנה וועדת בדיקה בעקבות רצף האירועים. הוועדה תבחן היבטים מקצועיים וארגוניים וניהוליים ואת האירועים הפרטניים המעלים חשד להתנהלות מקצועית לקויה, כמו גם, הסתכלות מעמיקה למערך ההפריות בראייה רשתית ובכלל זה תבחן את נוהלי הדיווח הרלוונטיים לאירועים אלה.
כמו כן, תבחן הוועדה את סיבות השורש לטעויות וכן נושאים רלוונטיים נוספים שימצאו במהלך בדיקתם כמחייבים בדיקה והתייחסות. מדובר באותה ועדה שבדקה את האירוע באסותא ראשון לציון, למעט ד"ר אילן קלדרון שיחליף את פרופ' טליה אלדר גבע שהחלה לעבוד במשרד הבריאות.
חברי הוועדה: פרופ' עמי פישמן, סגן מנהל המרכז הרפואי רבין, מנהל מערך האיכות הבטיחות וניהול סיכונים, ד"ר אילן קלדרון, ראש היחידה IVF ביח' פדה פוריה, פרופ' איריס הר-ורדי, מנהלת המעבדה ביח' לפוריות ולהפריה חוץ-גופית, המרכז הרפאי סורוקה, גב' עליזה שגב זהב, אחות אחראית המכון לפוריות, הפריה חוץ גופית ואשפוז יום גינקולוגי, שיבא, השופטת (בדימוס) הגב' ורדה מרוז, נציגת ציבור, עו"ד רפי טויזר, יועמ"ש, נציבות קבילות הציבור למקצועות הרפואה.
בשנים האחרונות חלה עלייה חדה במספר טיפולי הפריה חוץ גופית בישראל המתבצעים במוסדות רפואיים בבעלות פרטית. גידול זה העלה את הצורך להגביר ולהבטיח את המנגנונים הנדרשים לשמירה על איכות ובטיחות הטיפול במערך זה, ובפרט בנושאי הבטחת תנאי עבודה, מצבת כוח אדם, ותשתיות מתאימות.
בעקבות העומס הרב ביחידות להפריה חוץ גופית במערכת הבריאות הפרטית, פנה היום (ב') משרד הבריאות למנהלי היחידות להפריה חוץ גופית בבתי החולים על מנת לבחון אפשרות להעביר בהקדם פעילות ליחידות הציבוריות. במכתב שנשלח היום, מתבקשים מנהלי היחידות לבדוק האם יעמדו בטווח הזמן הקרוב בהוספת מחזורי טיפול, זאת בהנחה שתתאפשר בחירת רופא מטפל ותגמול מתאים לרופאים ולרופאות.
בנוסף ובהמשך למספר תהליכים ודיונים במשרד הבריאות, שהחלו עוד לפני המקרים החריגים האחרונים שהתרחשו בשתי יחידות ה-IVF שבמרכזים הרפואיים של אסותא, מינה היום מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, צוות לבחינת המערך להפריה חוץ גופית, ולגיבוש צעדי המדיניות הנדרשים.