מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי אמר היום (ב') כי "הצלחנו לשמור את משטרת ישראל מחוץ לוויכוח הפוליטי".
בנאומו בכנס הרצליה באוניברסיטת רייכמן, אמר שבתאי כי "ההתמודדות עם גל המחאות המתמשך העמידה אותנו בפני דילמות לא פשוטות. הכורח לשמור על איזון ראוי בין הזכות הטבעית של הפרט למחאה, לבין שמירה על הסדר הציבורי ומרקם חיים תקין- היא דוגמא אחת לדילמה מיני רבות".
המפכ"ל הוסיף כי "שאפנו ותמיד נשאף לטפל במחאות ללא שימוש בכוח ובאמצעים, ולאפשר למוחים לממש את זכותם לשוב לבתיהם בשלום. אך לא פעם אנחנו נדרשים לאכיפה ופיזור הפרות סדר. אף על פי שהם מחויבים במציאות, הם אינם מצטלמים טוב ולבטח משפיעים על תחושותיהם של אותם מוחים כלפי המשטרה".
שבתאי הדגיש: "אני אומר את זה בצורה הכי ברורה- משטרת ישראל אינה פוליטית, לא הייתה ולא תהיה. אם יש משהו שאני גאה בו זה שהצלחנו לשמור את משטרת ישראל מחוץ לוויכוח הפוליטי. זכותו של כל שוטר לדעה, אנחנו בני אדם, אזרחים. ומה שאני אומר לשוטרים: אתם יכולים לדון בדעות שלכם בבית, בחיק המשפחה, בחיק החברים. כשאתה יוצא ממפתן הדלת עם המדים של משטרת ישראל וסמל מדינת ישראל- מהשלב הזה אתה הופך לשוטר. אנחנו מצפים להתנהגות א-פוליטית, לשים את הדעות בצד ולנהוג אך ורק על פי הדין".
"אני מבקש מכם" סיכם המפכ"ל, "לו ורק לרגע אחד, להיכנס לנעליו של שוטר העומד בתווך בין המוחים, ותפקידו לשמור על זכות המחאה של כל צד באשר הוא, ולצד זאת- לשמור על חופש התנועה והחיים התקינים של כל שאר האזרחים. מה עובר לאותו שוטר בראש? מה מספר למשפחתו כשהוא חוזר הביתה מאותה משמרת? בסופו של יום, צריך לזכור שמדובר באותו שוטר שהוזעק קודם לכן לאירוע אלימות במשפחה, או לזירת נפילת טילים, או למרדף מסוכן אחר רכב גנוב, שקורה לנו כמעט כל לילה, או אותו שוטר שמונע בגופו את איום הטרור הבא".
המפכ"ל התייחס גם למספר מקרי הרצח בחברה הערבית ואמר כי ישנם גם אירועים שהמשטרה מונעת מראש. לדבריו, "את שנת 2022 סיימנו קרוב ל-68 סיכולים של רצח ודאי בחברה הערבית. כשאני מדבר על סיכול, אני מדבר על הפעלה של כל יכולות המודיעין, כל היכולות הטכנולוגיות והיחידות המבצעיות עד שאתה שם את היד על אותו אדם עם כדור בקנה שבא לסכל מישהו. מתחילת השנה אנחנו עומדים כבר על 32 מקרים כאלה, אבל לצערי אני אומר עוד פעם – התוצאות הן טרגיות".