במסגרת הסכם חדש בין האוניברסיטה הבינלאומית של רבאט, בירת מרוקו, והתעשייה האווירית, נחתם מזכר הבנות לייסוד מרכז מצוינות משותף שיתמקד באווירונאוטיקה, במחקר, בבינה מלאכותית ובחדשנות. ההסכם מהווה ביטוי נוסף לשיתוף הפעולה בין הגופים ולשילובי הכוחות ביישום מחקרים, בחדשנות, בפיתוח ובחממות טכנולוגיות.
יו"ר התעשייה האווירית, עמיר פרץ, חתם על ההסכם מטעמה של החברה, וזאת בנוכחות בכירים בממשל מרוקו, ובהם שרי החינוך, המדע, התעשייה והמסחר וכן צוותי מדענים המתמחים במחקר אווירונאוטי מתקדם. המרכז למצוינות יוביל עשייה חלוצית שתכליתה קידום מחקר פורץ דרך, חדשנות, טכנולוגיה והקמה של סטראט-אפים טכנולוגיים לאומיים תחרותיים. המרכז יעודד שיתוף פעולה וסיעור מוחות של בעלי העניין השונים בו, ובהם מוסדות אקדמיים.
המרכז החדש ישמש גם כפלטפורמה ומרחב לחילופי ידע בין חברות ישראליות ומרוקאיות, וכן למרכזי מחקר המעורבים בפיתוח המשותף של מוצרים טכנולוגיים מתקדמים או של פתרונות חדשניים לתעשיית האוויר והחלל. במרוקו מצפים שהמרכז יתרום לחיזוק מעמדה של מרוקו בעולמות הטכנולוגיה והמחקר ויחזק את השותפות האסטרטגית בין מרוקו לישראל.
בתוך כך, אלוף (במיל') אייל זמיר, מנכ"ל משרד הביטחון, התייחס אתמול (ב') בדבריו בכנס הרצליה אל טכנולוגיית הבינה המלאכותית ואמר כי "המשימה שלנו היא להפוך את מדינת ישראל למעצמת AI. את מה שעשינו בסייבר עלינו לעשות ברובוטיקה ובבינה מלאכותית. יכולות הסייבר שלנו הן מהמתקדמות ביותר שיש בעולם, והן משתכללות כל הזמן. הסיבה לכך היא זיהוי נכון ובזמן של מימד הסייבר כמימד ביטחוני, כלכלי, לאומי, ובינלאומי. תעשיית הסייבר מביאה ערך עצום לכלכלה ולמשק הישראלי וישראל הפכה למודל לחיקוי. לכן המודל הזה צריך לשמש דוגמא להיערכות לתחום העתיד, ה-AI. יש המגדירים את ה-AI כמהפכה הבאה בשינוי פני הלחימה בשדה הקרב. טכנולוגיות ה-AI יביאו איתם יכולות רבות ונוספות כגון: פעולה של פלטפורמות בלהקות ונחילים ומערכות לחימה הפועלות באופן עצמאי. כל אלו ישולבו בשדה הקרב ויקנו יתרון למי שידע לפתח ולהפעיל אותם באופן מבצעי. אנו פועלים להקמת התארגנות ייעודית, שתתמקד בטכנולוגיות בינה מלאכותית, וברובוטיקה – שניהם קשורים זה בזה, ויחד הם מפתח להכרעה מול האתגרים המתהווים סביבנו. גוף זה יפעל תחת מפא"ת, גוף המחקר והפיתוח החשוב והמוביל בביטחון".
בנוגע לצורך בהערכות למערכה רב-זירתית, במסגרתה תותקף ישראל בכמה חזיתות, אמר זמיר: "לפני פחות משנתיים, בעת שסיימתי את תפקידי כסגן הרמטכ"ל, ציינתי כי אנו עלולים לעמוד בפני מערכה כבדה, ארוכה, רב-זירתית, משולבת באתגרי פנים, במתארי עורף-חזית ועומק. לשם כך יש צורך ביכולת הכרעה, אורך נשימה ועתודה חזקה. אמרתי אז שישראל צריכה יכולות טכנולוגיות מתקדמות, אבל לצד זה מסה קריטית של איכות וכמות. דברים אלה מקבלים בימים אלה משנה תוקף, בטח לנוכח אופי המלחמה באוקראינה והתגברות האיומים הפנימיים עלינו, האיומים בגבולות, בעומק ובאיומי הטילאות והסייבר".