בית הדין למשמעת של לשכת עורכי הדין הרשיע בתחילת החודש, באופן תקדימי, עורך דין בעבירה של ביצוע עסקה ברמת סיכון גבוהה להלבנת הון או מימון טרור. הפסיקה התקדימית ניתנה בעקבות תלונה שהגיש נגד עורך הדין הממונה על נותני שרות עסקי במשרד המשפטים. בעקבות הפסיקה, רישיונו של עורך הדין הושעה ל-3 חודשים בפועל וכן נקבעה השעיה על תנאי ל-6 חודשים למשך 3 שנים, אם יעבור עבירה של ביצוע עסקה ברמת סיכון גבוהה להלבנת הון או מימון טרור.
עו"ד איתן כהן ייצג בשנת 2016 הן את המוכר והן את הקונה, בעסקה למכירת ורכישת שני מגרשים, בשטח של 505 מ"ר כל אחד בהרצליה, עסקה שהסתיימה בשנת 2017 בהעברת הבעלות לקונה. שנתיים לאחר מכן, בשנת 2019, הוגשה תביעה לבית המשפט, על ידי ארנסט גפני, אזרח ותושב ארה"ב בן 90, אשר גילה לתדהמתו, כי המגרשים אשר נרכשו על ידי הוריו בשנת 1938 והועברו אליו בשנת 1975, נמכרו ללא ידיעתו והסכמתו. גפני ביקש מבית המשפט לקבוע כי העסקה נעשתה במרמה וכי היא חסרת כל תוקף משפטי. בית המשפט קיבל את התביעה, קבע כי הסכם המכר חסר כל תוקף והורה על השבת רישום הבעלות במגרשים על שמו של ארנסט גפני.
במסגרת ההליך המשפטי התבררו מספר עובדות תמוהות בנוגע לעסקה: המגרשים נמכרו במחיר נמוך ממחיר השוק בהיקף של כ-2 מיליון שקלים. הרוכש, אשר היה מיוצג כאמור על ידי עו"ד כהן, נשאל לעניין המחיר הנמוך בו רכש את המגרשים, והאם הוא פנה במסגרת המו"מ בבקשה לקבלת הנחה כלשהי. לשאלה זו השיב שלא, וכי עוה"ד כהן, ביוזמתו הציע לו הנחה של חצי מיליון דולר ממחיר המגרש;
כמו כן, התשלום עבור המגרשים, שהועבר בשני תשלומים, התבצע בניגוד מוחלט להוראות הסכם המכר – חלק מהסכום הועבר ישירות מהקונה למוכר במזומן ורוב הכסף – כמעט 2 מיליון ש"ח – הועבר מחברה זרה בחו"ל, אשר לכאורה נתנה הלוואה לקונה, לחברה זרה אחרת, חברה אשר רשומה בסין ומנהלת חשבון בנק בגרמניה. לא ברור היה מה הקשר בין החברה הסינית למוכר המגרשים ואיש לא ניסה לברר מה הקשר. כאמור, התשלומים נעשו בניגוד להוראות ההסכם ובצורה שמעלה חשדות רבים, אולם, למרות זאת, עוה"ד אישר בחתימתו את התשלומים כתשלום עבור המגרשים.
בעקבות פסק הדין ולאור ההתנהלות של עו"ד כהן, הגישה הממונה על נותני שירות עסקי במשרד המשפטים תלונה ללשכת עוה"ד כנגד עו"ד כהן, בגין הפרת כללי האתיקה, אשר מחייבים אותו להימנע מביצוע עסקה שיש בה סיכון גבוה להלבנת הון או מימון טרור. לאחר בחינת התלונה וקבלת עמדת עו"ד כהן, החליטה ועדת האתיקה של לשכת עוה"ד, להעמידו לדין משמעתי וכאמור הוא הורשע במסגרת הסדר טיעון.
על אף שתיקון החקיקה נכנס לתוקף כבר בסוף שנת 2015, רבים מעורכי הדין אינם פועלים גם היום על פיו. לפי החוק, על עו"ד, המתבקש לבצע עבור לקוחותיו פעולות מסוימות, ביניהן עריכת הסכמי מכר ורכישת מקרקעין, לבצע הליך של זיהוי והכרת לקוח קודם למתן השירות המבוקש, ולהעריך את הסיכון בפעולה אותה הוא מתבקש לבצע. ככל שנראה כי העסקה מסוכנת, עליו להימנע מלבצע אותה.