משרד הבריאות מפרסם היום (ד') את תוצאות סקר חווית המטופל במרכזים לבריאות נפש ברחבי הארץ, שנערך כחלק מהתוכנית הלאומית לבחינת חווית המטופל במערכת הבריאות, אותה מוביל המשרד בשנים האחרונות. הסקר נערך בין נובמבר 2021 ועד יוני 2022.
במסגרת הסקר רואיינו 1,052 מטופלים ומטופלות בני 18 ומעלה, שהיו מאושפזים לפחות 12 ימים במחלקות פתוחות וסגורות ועומדים לקראת השחרור, ונשאלו 40 שאלות בתחומים שונים. במהלך הסקר לא נכחו אנשי צוות של בתי החולים במטרה לאפשר תשובות כנות מצד המטופלים.
לפי הסקר, הציון המסכם של חוויית המטופל ברמה הלאומית עומד על 78 אחוזים. בהשוואת המדדים בין בתי החולים, בקרב מרכזים גדולים, שער מנשה ומזור זוכים לציונים גבוהים מהממוצע הלאומי. בקרב מרכזים קטנים, גהה ושיבא מקבלים ציונים גבוהים.
שביעות הרצון הנמוכה יותר באופן כללי ובמרבית הפרמטרים, נמצאה בקרב קבוצות מטופלים שאושפזו שלא בהסכמה, קבוצות מאושפזים במחלקות סגורות וצעירים בני 18-34.
נתוני הסקר מראים כי 72 אחוזים מהמטופלים שבעי רצון מהטיפול לעומת 69 אחוזים בסקר הקודם, ו-82 אחוזים מרגישים כי הם מטופלים בידיים טובות.
מדד יחס וכבוד למטופל עומד על 90 אחוזים, כאשר 94 אחוזים מעידים שהצוות המטפל שמר על פרטיותם בזמן בדיקות או כאשר שוחחו על מצבם ומתייחס אליהם באדיבות, 92 אחוזים מרגישים שהצוות עושה ככל יכולתו לעזור, 91 אחוזים מרגישים שלצוות אכפת מהם ו-85 אחוזים מרגישים שבית החולים מכבד אותם כאדם.
מדד העצמת המטופל עומד על 74 אחוזים, כאשר 92 אחוזים מהמטופלים הרגישו שהצוות מאמין ביכולתם להשתקם, 81 אחוזים מרגישים שניתן להם מספיק זמן עם הרופא והאחיות לדון במצבם ובטיפול בהם, 73 אחוזים מרגישים כי היו שותפים בהחלטות שהתקבלו בנוגע אליהם, ואולם רק 48 אחוזים דיווחו שהבינו את תכנית הטיפול שכוללת אילו בדיקות וטיפולים מתוכננים להם.
מדד הכנה לשחרור ורצף טיפולי עומד על 70 אחוזים, כאשר 90 אחוזים מהמטופלים הרגישו שאנשי הצוות עובדים ביחד למענם, רק 65 אחוזים דיווחו שדנו איתם על תהליך השחרור ו-40 אחוזים דיווחו שהסבירו להם על הזכויות הסוציאליות המגיעות להם (כמו מידע על סל שיקום ועוד).
מדד התנאים הסביבתיים עומד על 74 אחוזים, כאשר 85 אחוזים מהמטופלים ציינו ששעות הלילה במהלך האשפוז נשמרו שקטות, 81 אחוזים ציינו שהם מרוצים מרמת הניקיון בחדרים, בשירותים ובשטחים הציבוריים, 80 אחוזים ציינו שהרגישו בנוח בחדר בו אושפזו ורק 52 אחוזים ציינו שהם שבעי רצון מהאוכל שהוגש להם בבית החולים.
במדד הפעילויות, 69 אחוזים הרגישו שהיו מספיק פעילויות זמינות עבורם, אם כי ציינו שיש צורך בהרחבת המגוון המוצע והתדירות בשעות אחר הצהריים ובסופי השבוע. כמו כן, העלו המטופלים שיש צורך ביותר קבוצות שיח טיפולי וכן בפעילויות ספורט וגישה לחדר כושר.
במדד תחושת המוגנות, 88 אחוזים מדווחים כי הרגישו מוגנים ובטוחים במהלך האשפוז. עם זאת, מטופלים חשים פחות מוגנים במחלקות סגורות, במחלקות מגדריות ובקרב המאושפזים שלא בהסכמה. כעשירית מהמטופלים מציינים כי אינם מרגישים מוגנים ובטוחים במחלקות. בתחום המוגנות נושא ההטרדה המינית מצד המטופלים חזר פעמים בודדות במרבית בתי החולים.
84 אחוזים מהמטופלים השיבו שיכלו לפנות למטפל העיקרי שלהם בכל שאלה, כאשר במחלקות סגורות, מחלקות מגדריות ומאושפזים שלא בהסכמה, מטופלים חשים פחות קשר עם המטפל העיקרי. לצד זאת, במהלך הסקר עלה כי יש מטופלים שחשו שלא היה להם מטפל עיקרי או שהוא לא היה זמין מספיק ולא היווה כתובת עבורם.
שר הבריאות, משה ארבל אמר עם פרסום הסקר: "שיפור חוויית המטופל הינו נושא בעל חשיבות עליונה במערכת הבריאות בכלל ובמוסדות לבריאות הנפש ובתי החולים הפסיכיאטרים בפרט. זאת, מתוך הבנה כי מענה רפואי ראוי הולך יד ביד עם תמיכה רגשית ויחס אנושי מכבד כלפי החולים ובני משפחתם. צוות מטפל עם תודעת שירות גבוהה מעניק חוויה חיובית למטופל במפגש עם המערכת ומביא לטיפול איכותי וטוב יותר".
"תחום בריאות הנפש נמצא בראש סדר העדיפויות של משרד הבריאות", אמר מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב, "הצוותים הרפואיים עושים הכול על מנת לדאוג שהמטופלים יקבלו את המעטפת המתאימה והטובה ביותר עבור הטיפול בהם. המשרד מוביל מהלך אסטרטגי כולל בכל הנוגע לתחום בריאות הנפש ובכלל זה, מודל מערך האשפוז הפסיכיאטרי, ולצידו מערך המענים בקהילה. הסקר מאפשר לנו להסיק את המסקנות הנדרשות ולשלב אותן בתוכניות העבודה, זאת על מנת להמשיך ולחזק את המערכת כולה, ולפעול לשפר את הטיפול במטופלים ואת תחושותיהם".
ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, ד"ר הגר מזרחי אמרה: "תוצאות הסקר מציגות מגמת שיפור במרבית המדדים שנובעת מעבודת הצוותים הרפואיים הרואים את חשיבות חווית האשפוז של המטופלים כחלק ממכלול הטיפול הנפשי. הדבר נעשה על ידי שיתוף המטופלים והמשפחות בתהליך האשפוז, שיפור סטנדרט האשפוז וסביבת המטופל, קיום קבוצות דיון עם מטופלים ומשפחות, סקרים פנימיים, הכשרת המטפלים, מדיניות של דלת פתוחה להנהלת המרכז, תוכניות התערבות בנושא אוטונומיה של המטופל והתערבויות נקודתיות על פי הצורך. המטופלים מעידים על יחס אדיב ומכבד, שהם מרגישים שלצוות אכפת מהם, שהוא עושה הכול כדי לעזור לו ושפרטיותם נשמרת. עם זאת, הסקר נוגע גם באתגרים במרכזים לבריאות הנפש שזקוקים לשיפור, בהם מתן דגש בהסברים על תכנית הטיפול וזכויות סוציאליות המגיעות למטופלים וכן על תהליך ההכנה לשחרור, העצמת המטופלים ושיתופם בקבלת החלטות, והעשרת מגוון הפעילויות לאורך היום".