שבועות ספורים לפני בחירת הרבנים הראשיים, כעת גם המתיחות ברבנות הראשית עצמה מגיעה לשיאים חדשים, בעקבות הנחיותיו של המנכ"ל החדש יהודה כהן, שהביאו לצמצום היקף הפעילות של יחידת הפיקוח לפי חוק איסור הונאה בכשרות. במכתב ששלח לפני כשבועיים היועץ המשפטי של הרבנות הראשית עו"ד הראל גולדברג למנכ"ל כהן, ומתפרסם כאן לראשונה, הוא מבהיר לו במילים חריפות כי הנחיותיו אינן סבירות ועליו לבטל אותם לפני עירובם של גורמים בכירים נוספים במצב.
גולדברג, שכיהן כממלא מקום מנכ"ל הרבנות הראשית עד לתחילת השנה, מבהיר כי המכתב הנוכחי מגיע אחרי מספר ניסיונות מצידו לפתור את הסוגייה דרך שיחות אישיות אך "למרבה הצער, ללא הועיל".
היועמ"ש של הרבנות הראשית מציין בפתח מכתבו את הנחיותיו החדשות של יהודה כהן כלפי מערך האכיפה. ההנחיות הן איסור על יחידת הפיקוח ליטול חלק במבצעי אכיפה משולבת עם יחידות אכיפה במשרדי ממשלה אחרים במטרה למנוע הונאות כשרות; כל מפקח יפעל באזור עליו הוא מופקד בלבד – דבר שמונע שיתוף פעולה בין המפקחים; הגבלת שעות עבודה במשרד, כולל עובדי יחידת הפיקוח, כך שהם אינם יכולים לבצע פעילות אכיפה אחרי השעה שש בערב, גם אם מדובר במסעדות שפעילות רק בשעות החשכה.
תפקיד מערך האכיפה ברבנות הראשית הוא לוודא עמידה בדרישות הכשרות של כל בית עסק שמציג תעודת כשרות – מחומרי הגלם ועד הפעולות של משגיחי הכשרות עצמם במקום. המערך מורכב מיחידת פיקוח ויחידת תביעה, שמחזיקות בסמכויות אכיפה, חקירה, הטלת קנסות מנהליים, הגשת כתבי אישום ועוד.

גולדברג מדגיש כי עצמאות מערכי האכיפה במדינה היא עקרון יסוד, "שנועדה לשמור על עקרון השוויון בפני החוק ולהבטיח את אמון הציבור במערכת אכיפת החוק. על מערך האכיפה להפעיל את הסמכויות המסורות לו מתוך שיקול דעת עצמאי, ענייני ומקצועי, ובמנותק מכל מעורבות של גורם חיצוני לרבות הדרג הפוליטי כמו גם הדרג הניהולי הבכיר שאינו חלק ממערך האכיפה", מבהיר היועמ"ש ומציין כי, "הנחיית היועץ המשפטי לממשלה בדבר עצמאות התביעה הפלילית, קובעת כי יש לשלול הוראות של עובדים בכירים בגוף בו מועסק התובע באשר לדרך בה ינהג התובע במקרה מסוים. על פי ההנחיה, מעשים אלו עלולים לעלות, בנסיבות מסוימות, כדי עבירה פלילית".
"לא ניתן להבין את ההנחיות שניתנו על ידך ליחידת הפיקוח אחרת מאשר הצרת צעדיהם של גורמי האכיפה הפלילית במשרד והגבלת האפשרות לבצע אכיפה יעילה של חוק איסור הונאה בכשרות באופן שעלול לפגוע באינטרס הציבורי, בתכליות האכיפה ובציפייה הסבירה של שומרי הכשרות כי גורמי האכיפה יבטיחו את קיום החוק", כותב גולדברג בחריפות, "יעידו על כך מספר פניות ציבור שהתקבלו בלשכה המשפטית בתקופה האחרונה, על רקע הנחיותיך, שהחלו לתת את אותותיהן בשטח באופן התנהלות מערך האכיפה".

"הנחיותיך אלה עומדות, לכאורה, בסתירה לעקרונות עצמאות מערך האכיפה, ומשכך הן לוקות בחוסר סבירות קיצוני ולעיתים אף בחריגה מסמכות, ואינן יכולות לעמוד. הנחיות אלו חותרות תחת תכליות האכיפה לפי חוק איסור הונאה בכשרות ומהוות דה-פקטו סיכול של האפשרות לאוכפו באופן מלא. הנחיות אלו עלולות לגרום להטעיה חמורה של ציבור שומרי הכשרות", מבהיר גולדברג.
"נדגיש", כותב גולדברג, "כי אם מנהל יחידת הפיקוח סבור כי יצירת שיתופי פעולה עם יחידות אכיפה אחרות עשויה לתרום ולטייב את אכיפת חוק איסור הונאה בכשרות אינך רשאי להתערב בשיקולים אלו. כך גם אינך רשאי להתערב בשיקול דעת מנהל יחידת הפיקוח, באיזה אופן וכמה עובדים יוקצו לטובת ביצוע משימות אכיפה ספציפיות, כאשר הוא סבור כי הדבר נדרש לצורך אכיפה יעילה של החוק בהתחשב בנסיבות ובצרכי השטח. כך הם פני הדברים גם ביחס להגבלת ביצוע שעות פעילות האכיפה לשעות מוגדרות ומסוימות בלבד. כיוון שקיימים לא מעט ענפי מזון הפועלים לאחר השעה שש בערב, כגון מסעדות, מלונות וכו', מן ההכרח לאפשר לעובדי מערך האכיפה ברבנות לעבוד גם מחוץ לשעות העבודה המקובלות, על מנת לאפשר אכיפה אפקטיבית של החוק ולטפל כנדרש בהונאות כשרות".
"כחלק מעקרון עצמאות מערך האכיפה, הנך נדרש שלא להתערב בשאלה באיזה בית עסק או מתחם תתבצע או לא תתבצע אכיפה, באופן פרטני", מוסיף היועמ"ש ומבהיר: "על מנת לייתר את הצורך בעירוב של גורמים חיצוניים בסוגיה שבכותרת, אודה לך לביטול לאלתר של ההנחיות ליחידת הפיקוח, שפורטו ברישא, באופן שיאפשר למפקחיה לבצע את תפקידם לטובת האינטרס הציבורי באופן שוטף".