שהשיחות המתקיימות השבוע בפריז על אמנת הפלסטיק העולמית, מעוררות ויכוח בין מדינות שרוצות להגביל את הייצור של הפלסטיק לבין התעשייה הפטרוכימית המעדיפה מיחזור כפתרון לפסולת הפלסטיק. לקראת השיחות שנערכו אתמול (שני), מדינות רבות אמרו שמטרת האמנה צריכה להיות "מעגליות" – המשך השימוש, זמן רב ככל האפשר, בפריטי פלסטיק שכבר מיוצרים.
כאשר נכנסה לשיחות בפריז, קואליציה בת 55 מדינות קראה לאמנה חזקה הכוללת הגבלות על כימיקלים מסוכנים, כמו גם איסורים על מוצרי פלסטיק בעייתיים שקשה למחזר ולעיתים קרובות מגיעים לטבע. "יש לנו אחריות להגן על בריאות האדם בסביבה שלנו, באמצעות האמנה, מפני הפולימרים והכימיקלים המזיקים ביותר שמעוררים דאגה", אמרה שרת הסביבה של רואנדה, ז'אן ד'ארק מוג'וואמריה, יו"ר משותף של הקואליציה בעלת השאיפות הגדולות להפסקת זיהום הפלסטיק.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמר כי "אין זמן לבזבז" בנושא. "המטרה חייבת להיות לייצר טקסט שכולם מסכימים עליו עד סוף 2024, שנה לפני ועידת האו"ם לאוקיינוסים בניס", אמר בהודעת וידאו שפורסמה ביום שני. תוכנית הסביבה של האו"ם (UNEP), המארחת את השיחות, פרסמה תוכנית לצמצום פסולת פלסטיק ב-80% עד שנת 2040. הדו"ח, שפורסם בתחילת החודש, הציג שלושה תחומי פעולה מרכזיים: שימוש חוזר, מיחזור הפלסטיק, ושימוש בחומרים חלופיים במקום באריזות הפלסטיק. דו"ח UNEP זיהה גם 13,000 כימיקלים הקשורים לייצור פלסטיק, יותר מ-3,000 מהם נחשבו מסוכנים.
כמה עמותות סביבתיות מתחו ביקורת על הדו"ח על כך שהוא מתמקד בניהול פסולת ולא בהפחתת הייצור, דבר שהם רואים כוויתור לתעשיית הפלסטיק והפטרוכימיה העולמית. "פתרונות אמיתיים למשבר הפלסטיק ידרשו פיקוח עולמי על כימיקלים בפלסטיק והפחתה משמעותית בייצור הפלסטיק", אמרה תרז קרלסון, יועצת מדעית של הרשת הבינלאומית לחיסול מזהמים.

מן הצד השני, במסגרת קבוצה חדשה, הנקראת Global Partners for Plastics Circularity, התעשייה שמה את המיחזור המכני והכימי במרכז. מנכ"לית UNEP, אינגר אנדרסן, אמרה לרויטרס כי הביקורת על המיחזור בדו"ח התעלמה מההמלצות הרחבות יותר של הדו"ח לשיפור אריזות. "אנחנו מדברים על עיצוב מחדש, וכשאנחנו מדברים על עיצוב מחדש, זה כל מה שאנחנו צריכים לעשות כדי שנשתמש בפחות פלסטיק", אמרה. "שם זה מתחיל".
דאגה לבריאות הציבור
במהלך סבב השיחות הראשון בנובמבר האחרון באורוגוואי, המדינות המשתתפות קבעו תאריך יעד שאפתני של הסכם מחייב משפטית בתוך שנה. עד כה, הנציגים עדיין החליטו על יעדי הליבה של האמנה – כולל האם יש לאסור חלק מהפלסטיקים ודרכים לשיפור ניהול הפסולת. המדינות גם עדיין לא פתרו סוגיות מפתח, כולל שיטות למימון מדיניות, כמו גם כיצד תיושם המדיניות ואיך ידווחו עליה.
בינתיים, גרינפיס פרסמה דו"ח שאוסף ממצאים ממאמרי מחקר מדעיים המצביעים על כך שתהליכי מיחזור פלסטיק יכולים לשחרר רבים מהכימיקלים הללו, כולל בנזן, לסביבה. בעוד ארה"ב אינה חברה בקואליציה, גורם במחלקת המדינה אמר לרויטרס כי היא שותפה לשאיפה של הקבוצה אך מצדדת בגישה שבה מדינות מפתחות תוכניות פעולה לאומיות משלהן, בדומה להסכם האקלים בפריז. ארה"ב מתכננת להכריז השבוע, יחד עם UNEP, על מענק שיעזור למדינות מתפתחות לנקוט בפעולה מיידית נגד זיהום פלסטיק.