הקיץ ממלא את האוויר, אך לא בעשן סיגריות – לפחות בברים ובמסעדות של שוודיה. ארגון הבריאות העולמי ציין שלשום את "היום הבינלאומי ללא טבק" והעלה על הנס את שוודיה, שבה נתוני העישון הנמוכים ביותר באיחוד האירופי. המדינה אף מתקרבת להכריז על עצמה כ"חופשית מעשן" – הגדרה שלפיה פחות מ־5 אחוזים מתושבי המדינה מעשנים דרך קבע.
מומחים רבים זוקפים את הצלחתה של שוודיה לזכות עשרות שנים של קמפיינים וחקיקה נגד עישון. אחרים מצביעים על שכיחותו של "סנוס", מוצר טבק ללעיסה שנאסר במדינות אחרות באיחוד האירופי, אך משווק בשוודיה כחלופה לסיגריות.
תהיה הסיבה אשר תהיה, אבן הדרך של 5 אחוזים נמצאת כעת בהישג יד: ב־2019 דווח כי רק 6.4 אחוזים מהשוודים מעל גיל 15 מעשנים מדי יום – הנתון הנמוך ביותר באיחוד האירופי, שנמוך בהרבה מהממוצע של 18.5 אחוז המעשנים בגוש בן 27 המדינות. לפי נתונים של הסוכנות לבריאות הציבור בשוודיה, שיעור העישון המשיך לרדת מאז, ובשנה שעברה הגיע ל־5.6 אחוזים.
"אני חושבת שהסיבה לכך היא שאנחנו אוהבים חיים בריאים", אמרה קארינה אסטורסון, תושבת שטוקהולם. היא הוסיפה שעישון מעולם לא עניין אותה משום שהיא "לא אוהבת את הריח. אני דואגת לגוף שלי".
נראה כי סיכוני העישון מובנים היטב בקרב השוודים, כולל בשכבת הגילים הצעירים. לפני עשרים שנה, כמעט 20 אחוז מהאוכלוסייה עישנו דרך קבע – וגם אז היה זה השיעור הנמוך ביותר עולם. מאז, אמצעים למניעת עישון הורידו את שיעורי העישון ברחבי אירופה, כולל האיסור על עישון במסעדות.
גם בצרפת חלה צניחה במספרי המעשנים מ־2014 עד 2019, אך הצלחת המיזם נבלמה במהלך מגפת הקורונה. ייתכן שהמתחים שגרם הנגיף הובילו אנשים לחזור לסיגריות. כשליש מתושבי צרפת בגילאי 18 עד 75 הצהירו שהם מעשנים נכון ל־2021 – עלייה קלה לעומת 2019. כרבע מהצרפתים מכלל שכבות האוכלוסייה מעשנים מדי יום.
שוודיה הרחיקה לכת יותר במאמץ להעלים את עשן הסיגריות, כאשר הממשלה הצהירה שמאמציה הניבו מגוון יתרונות בריאותיים, כולל שיעור נמוך יחסית של סרטן הריאות. "התחלנו להגביל את העישון במרחבים ציבוריים – תחילה בגני שעשועים, בבתי ספר ובצהרונים, ומאוחר יותר במסעדות, במרפסות בתי הקפה ובמקומות ציבוריים כמו תחנות אוטובוס", אמרה אולריקה אורהד, המזכירה הכללית של האגודה השוודית לסרטן, "במקביל, מיסים על סיגריות והגבלות קפדניות על שיווק המוצרים הללו מילאו תפקיד חשוב". היא הוסיפה כי "שוודיה עדיין לא שם", וציינה ששיעור המעשנים גבוה יותר בקבוצות סוציו־אקונומיות חלשות.
המחזה של אדם שוודי מעשן סיגריה הולך ונעשה נדיר במדינה, המונה 10.5 מיליון תושבים. העישון אסור בתחנות אוטובוס ורציפי רכבת, וברחבות הכניסה לבתי חולים ומבנים ציבוריים אחרים. כמו ברוב אירופה, העישון גם אסור בתוך ברים ובמסעדות, אבל מאז 2019 האיסור חל גם על מבלים במקומות אלה שיושבים בחוץ.
תחליף מסוכן
בשעות אחר הצהריים של יום שלישי השבוע, מרפסות שטוקהולם היו גדושות בבליינים שנהנו ממזון וממשקאות באור השמש השוקעת. לא היה סימן לסיגריות, אבל ה"סנוס" הופיע על מגוון שולחנות. בין בירה לבירה, כמה בליינים תחבו שקיקים קטנים של טבק לח מתחת לשפתיהם העליונות.
מזה זמן רב שיצרניות הסנוס השוודיות מתפארות במוצר שלהן כחלופה מזיקה פחות לעישון. לפיכך, הן מייחסות לעצמן את הקרדיט לירידת שיעורי העישון במדינה. עם זאת, רשויות הבריאות השוודיות נרתעות מלהמליץ למעשנים לעבור לסנוס, שהוא מוצר ניקוטין ממכר מאוד. "אני לא רואה סיבה להשוות שני מוצרים מזיקים זה לזה", אמרה אורהד, "אומנם עישון מזיק יותר מרוב הדברים שאפשר לצרוך, כולל סנוס. אבל יש סיכונים בריאותיים רבים אפילו בסנוס".
כמה מחקרים קשרו שימוש בסנוס לסיכון מוגבר למחלות לב, לסוכרת וללידות מוקדמות, במקרה של נשים שצורכות אותו במהלך ההיריון. אך השוודים כל כך אוהבים את הסנוס שלהם, עד שדרשו פטור מהחרם של האיחוד האירופי על טבק ללא עישון כשהצטרפו לגוש ב־1995.
"זה חלק מהתרבות השוודית. זו המקבילה השוודית לנקניק פרמה איטלקי או כל הרגל תרבותי אחר", אמר פטריק הילדינגסון, דובר "סווידש מאטש", יצרנית הסנוס הגדולה ביותר בשוודיה, שנרכשה על ידי ענקית הטבק פיליפ מוריס בשנה שעברה. לדבריו, קובעי המדיניות צריכים לעודד את תעשיית הטבק לפתח חלופות פחות מזיקות לעישון כמו סנוס וסיגריות אלקטרוניות. "יש עדיין 1.2 מיליארד מעשנים בכל בעולם. 100 מיליון אנשים מעשנים מדי יום באיחוד האירופי. ואני חושב שיש גבול למה שניתן לעשות בקביעת מדיניות. צריך לתת למעשנים חלופות אחרות ומזיקות פחות".
ארגון הבריאות העולמי מציין שכאשר מכניסים למשוואה סנוס ומוצרים אחרים, השימוש הכללי בטבק בשוודיה עומד על יותר מ־20 אחוזים בקרב האוכלוסייה הבוגרת – קרוב לממוצע העולמי.