מעט אחרי השעה 1:00 בלילה ביום ראשון הבחין תושב השכונה הירושלמית גבעת־חנניה, הידועה בשמה הערבי אבו־תור, כי אש בוערת במנוע מכוניתו. לאחר שכיבה בזריזות את השרפה, פתח את מצלמות האבטחה המותקנות על מרפסת ביתו וגילה שנערים שעלו מהשכונה הערבית הסמוכה פיזרו חומר בערה, הציתו אש ונמלטו מהמקום.
"ראינו במצלמות האבטחה קבוצה של נערים מפזרים חומר, מדליקים אש ובורחים", סיפר אורי, בעל המכונית. "לצערנו, כשמדובר בקטינים, לא פעם הם גם לא נעצרים – וזה מרתיח".
התקרית איננה חריגה: בנובמבר 2022 השליכו שבעה רעולי פנים בקבוקי תעברה לבית משפחה בשכונה, שחדרו פנימה והציתו אש בחדר השינה. בינואר השנה שוב הושלכו בקבוקי תבערה לבניין מגורים יהודי – בעל הדירה ירה לאוויר והניס את הפורעים. לאחר כחודש הושלכו שני בקבוקי תבערה לבניין מגורים יהודי, רכב אחד נשרף כליל ורכב אחר ניזוק. לפני שלושה חודשים נער כבן 15 הצית בקבוק תבערה סמוך לבתים יהודיים בשכונה, אך תושב שהבחין בו הניס אותו. גם לפני שבועות אחדים נזרקו שלושה בקבוקי תבערה על בניין סמוך לשעה 2:00 בלילה. אירועים דומים נרשמו גם בחודשים שקדמו לאירועים אלה, כך על פי מעקב ארגון "ערי ישראל".
שכונת גבעת־חנניה נמצאת במיקום מרכזי בירושלים, סמוך לדרך חברון ובמרחק של כעשרים דקות הליכה מהכותל המערבי. בפתח השכונה שוכן מתחם הקולנוע "יס פלאנט". "זו שכונה יפה, שקטה ונעימה, שנמצאת במיקום מעולה", אומר ירדן הרצברג, תושב אבו־תור ונציג השכונה במנהל הקהילתי בקעה־רבתי. "זו הפנינה של ירושלים, אבל זה גם קו תפר – על כל המשתמע. כשיש בלגן בעזה או בהר הבית, אנשים שגרים ברחוב נעמי סופגים אש".
לדבריו, בעשור האחרון הפכה השכונה למוקד לאלימות: "העימותים החלו כבר ב־2014. מדי פעם יש מהומות, מגיעים צעירים, שורפים, מציתים, גורמים נזק לרכוש".
הרצברג אומר שגם במהומות שומר החומות במאי 2021 תועדו אירועים אלימים רבים בשכונה. "בעקבות זאת העירייה נתנה כתף, התקינה כחמישים מצלמות והחליפה עמודי תאורה לעמודי לד, וכך קל יותר לתעד את המקרים. אנחנו רוצים שהמשטרה תציב עמדה קבועה בשכונה, כמו שיש בארמון הנציב ובשכונות תפר אחרות".
מתברר שהאירועים הבולטים שהוזכרו הם רק מקרי הקצה, שכן בסיור שערכנו בשכונה ניגש אחד התושבים לספר לנו על תקריות "קטנות" יותר של התנכלות ליהודים: "לפני שהגענו לכאן גרנו באזור אחר בירושלים, אבל אף פעם לא ניקבו לנו את הגלגלים. בשנה האחרונה ביקרנו חמש או שש פעמים במוסך, והמוסכניק אמר לי שבאים ארבעים או חמישים איש כמוני בחודש, עם ברגים בגלגלים".
התושב הוסיף כי עם רדת החשכה, תושבים ערבים עוצרים נערות יהודיות ברחוב ושואלים שאלות מטרידות. "כל אלה מצטרפים לתקריות של לגלוג והטרדה מצד התושבים הערבים. אנחנו ממתינים שהמשטרה תפעל לתקן את המציאות הזאת".
התושב אף הראה לנו כיצד בקבוצת הווטסאפ השכונתית משתפים התושבים בחוויותיהם, בעיקר במציאת צמיגי הרכבים שלהם מנוקבים.
סגן ראש העיר ומחזיק תיק החירום והביטחון, עו"ד אלישע פלג, אומר שהוא עוקב כל העת אחר הנעשה בשכונה. "קודם כול צריך לזכור שזו שכונה קטנה, ויש בה מתחם קולנוע שוקק. לא חיים בה בפחד. עם זאת, אנחנו ערים לכך שמעת לעת יש אירועים שלא צריכים לקרות, ולכן הרחבנו את מערך הסיורים של אגף החירום והביטחון בעירייה. הצגנו גם בפני ראש העיר את מערך המצלמות המשמש את המשטרה למעקב אחרי החשודים, ונפתחו חקירות בעקבות המצלמות והתאורה החדשה. בתור עירייה אנחנו עושים את שלנו, ומכאן הכדור בידיים של המשטרה. אנחנו מקווים שבעבודה משותפת נדע למגר את התופעה הזאת".
ממשטרת ישראל נמסר: "כוחות המשטרה פועלים מסביב לשעון לשמירת שלומם וביטחונם של התושבים. לאחרונה נעצרו כמה חשודים ונערכת פעילות יזומה במטרה למנוע הישנות מקרים דומים".