לא רק בצבא: משרד המורשת ורשות העתיקות מכריזים על מבצע להחזרת עתיקות שנמצאות בידי הציבור. מבצע "אם זה עתיק-מחזירים בקליק", שיתקיים בעשרה ימים הבאים, יקרא לאזרחים להעביר לידי רשות עתיקות פריטים מהעבר שנמצאים ברשותם.
המבצע יבקש להגביר בציבור את המודעות לעתיקות ולחשיבותן, לגלות עתיקות בעלות ערך שנמצאות בידי הציבור ולהשיב אותן ל"ביתן הטבעי", ואולי אף להפיק מהן ידע היסטורי משמעותי.
על פי ההגדרה, עתיקה, היא פריט או מבנה שנעשו בידי אדם לפני שנת 1700. בסקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור משרד המורשת ורשות העתיקות בציבור הרחב, העידו 15 אחוזים מהנשאלים כי יש ברשותם עתיקות. העתיקה הנפוצה ביותר היא מטבעות, ולאחריה – כלי מתכת וספרים. חילונים מחזיקים יותר במטבעות (43 אחוזים) בעוד שדתיים-חרדים מחזיקים יותר בספרים (33 אחוזים).

הנכונות למסור עתיקות לידי רשות העתיקות עולה במקביל לעלייה בגיל. 76 אחוזים מהנסקרים מעל גיל 35 הביעו נכונות למסור את העתיקה, 82 אחוזים מאנשים מעל גיל 55 ו- 91 אחוזים מעל גיל 65 הודו שברצונם להחזיר את הפריטים שברשותם.
במהלך המבצע יוכלו האזרחים להחזיר את הממצאים הקדומים שברשותם לאחת מארבע נקודות האיסוף הפרוסות ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום. במידת הצורך ובמקרים בהם העתיקות כבדות וגדולות, יגיעו לאסוף את הממצאים מביתם ועתיקות אלו יועברו לשטחי הכינוס.
לרגל המבצע ועל מנת לדייק ולהטיב את הקשר עם האזרחים, ייפתח מחר (ב') מוקד מיוחד לציבור, אשר יקבל פניות במגוון אפיקים: אתרי האינטרנט של רשות העתיקות ומשרד מורשת, דוא"ל, טלפון, וואטסאפ ופייסבוק. המוקד יאויש על ידי ארכיאולוגים מוסמכים שיוכלו לאבחן מרחוק, באמצעות תשאול קצר, האם הממצאים הנמצאים אצל האזרח הם אכן עתיקות, ולתשאל את סיפורן ומוצאן. בנוסף, המוקד יפנה אל נקודות האיסוף הקרובות לבתיהם, או יתאם ביקור בבית הפונה ואת איסוף העתיקות משם.

עמיחי אליהו, שר המורשת אמר: "מבצע החזרת העתיקות בהובלת משרד המורשת ורשות העתיקות הוא חשוב ומשמעותי. העתיקות שיוחזרו יסייעו בהרכבת הסיפור ההיסטורי של ארץ ישראל. אני קורא לציבור הרחב המחזיק בביתו עתיקות כלשהן להשיב אותן לרשות העתיקות, המחזיקה אותן בתנאי שימור נאותים. חלק מהעתיקות יוצגו לציבור בתערוכות שונות במוזיאונים״.
"אנשים רבים מחזיקים בביתם הפרטי עתיקות שהגיעו לרשותם בנסיבות שונות. חלקן בליקוט בשטח, חלקם בירושה, ועוד", הסביר אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות. "חלק גדול מהם, לא מודע לכך שלפי חוק צריך לדווח על העתיקות, שהן אוצר הסטורי ציבורי. הקמפיין מבקש את שותפות האזרחים בהחזרת העתיקות למקומם הטבעי והחוקי של נכסי המורשת שלנו. אצלנו, באוצרות המדינה, הפריטים הרגישים יתועדו ויישמרו מפני פגעי הזמן. חלקם יעברו לתצוגות, ואולי אפילו יוסיפו לנו מידע על עברה של הארץ. אנחנו מאוד סקרנים לגלות מה יגיע לפתחנו".