הוועדה לביקורת המדינה דנה היום (ג') בנתונים שנאספו במלאת שנתיים לאירועי שומר החומות, שכללו פרעות שחוללו ערבים נגד יהודים ברחבי הארץ בחודש מאי 2021, במקביל למבצע "שומר החומות". במהלך הדיון נחשף כי רק שלושה אחוזים מכתבי האישום שהוגשו נגד פורעים שהשתתפו באירועי שומר החומות מואשמים בסעיפים של טרור או אירוע על רקע לאומני.
המפכ"ל קובי שבתאי אמר בדיון כי מאז הופקו לקחים במשטרה, לדבריו "בכל הערים המעורבות ניתן ציוד מיוחד לפיזור הפגנות וכן אומנו כוחות מקומיים של שוטרים. הכוחות הללו יחזיקו את הפרות הסדר עד להגעת כוחות יס"מ ויסמ"ג המאומנים להתמודדות מלאה עם אירועים כאלה. בנוסף גם האנשים שאינם בשטח, כמו אנשי משרדים, אומנו מתוך תפיסה שברגע האמת כל כוח יידרש".
בדיון השתתף גם מפקד מג"ב, ניצב אמיר כהן, שאמר כי על אף הדו"ח החמור לא הרבה נעשה. "לכולנו ברור שהשעון מתקתק לקראת האירוע הבא. למרות התכנון החסר, אנחנו בשיתוף פעולה מול הצבא והצלחנו להגדיל את הסד"כ ביותר מ-20%. יש כאן שיפור בכשירות ובמכונות. ההישג שלנו הוא היכולת לגייס את המילואים לתגבר את ביטחון הפנים – זה קרה פחות מ-24 שעות".
על פי נתונים שפורסמו במקור ראשון לפני כשבועיים, מאז מבצע שומר החומות נעצרו יותר מ־3,000 בני אדם בחשד להשתתפות באירועים האלימים, יותר מ־90% מהם ערבים. מתוך כל אלה הועברו לעיון הפרקליטות 244 תיקי חקירה, ומתוכם הוגשו 179 כתבי אישום. 90 הסתיימו בהרשעה, ו־89 תיקים עדיין מתנהלים. כך עולה מנתונים שגובשו בפרקליטות עבור הארגונים עד כאן, ישראל שלי, פורום קהלת וערי ישראל. עו"ד דוד אבינר, היועץ המשפטי של ארגון ערי ישראל, מבהיר כי הנתונים הללו מתייחסים לתיקים גלויים. מלבדם יש גם תיקי קטינים ותיקים חסויים במעורבות שב"כ שאין אפשרות לבדוק מה עלה בגורלם".
הנתונים הללו עומדים מול הערכת כוחות הביטחון והנתונים שגיבש מבקר המדינה, לפיהם השתתפו בפרעות כ- 6,000 איש ונעצרו 3,200 – מהם 240 יהודים. כלומר, אפילו לא עשרה אחוזים.