לפי ההערכות קיימים בישראל כ-57 אלף זכאי פנסיה מרוסיה, מתוכם 17 אלף מקבלים את כספי הפנסיה דרך המוסד לביטוח לאומי מתוקף "האמנה בין מדינת ישראל ובין הפדרציה הרוסית בדבר שיתוף פעולה בתחום הסוציאלי" שנחתמה בשנת 2017. מאז פלישתה של רוסיה לאוקראינה, כספי הפנסיה לא מגיעים לזכאים ונשארים בבנקים הרוסיים. בזמן הזה מספר הזכאים לקבלת הפנסיה מרוסיה הלך וקטן בגלל תמותה שנובעת מגילם המבוגר.
בתום הדיון הקודם, פנה יו"ר הוועדה חבר הכנסת עודד פורר לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' בבקשה לממש את ההסדר שהוצע בכנסת הקודמת לפיו המוסד לביטוח לאומי ייתן מקדמה על חשבון כספים שעתידים להתקבל מקרן הפנסיה, ומשרד האוצר ישפה את המוסד לביטוח לאומי בעד הסכומים שישולמו לזכאים לפי הרשימות הקיימות בבט"ל עצמו.
יו"ר ועדת העלייה והקליטה סיפר כי "באוצר טענו שאולי השלטונות ברוסיה לא יראו בעין יפה את זה שיעבירו כספים לאותם זכאים. משאירים פה 17 אלף זכאים על תקציב שקיים במדינת ישראל וזאת האוכלוסייה שהכי זקוקה לכסף הזה. לא מקובלת עליי ההתקפלות הזאת בפני ממשלת רוסיה, תשלמו לאנשים את הכסף ואת החשבונות המדיניים תעשו אחר כך. לא מצליח להבין את זה. לא מבין את מערכת קבלת ההחלטות. עבור הממשלה הזאת, מי שיש לו מבטא רוסי אז כנראה שהוא נמצא בתחתית שרשרת המזון. זאת התעמרות של הממשלה באוכלוסייה הזאת. התשובה הזאת לא מקובלת עלינו. חשבתי שיש לממשלה הזאת עמוד שדרה וחוסן לאומי – מה זאת ההתקפלות הזאת? זו שערורייה שאין כדוגמתה".
נציג משרד האוצר שנכח בדיון סיפר כי למרות רצון הממשלה לקדם את העניין, "התקבלו אינדיקציות מממשלת רוסיה שהם רואים בעין לא יפה את המגעים שלנו. האינדיקציה הזאת גרמה לנו להבין שאין לנו הצדקה משפטית להעביר את הפנסיות דרך המסלול של הביטוח הלאומי". מדובר בנימוק חריג כשלעצמו, אך יוצא דופן גם בשל העובדה שהוא מגיע ממשרד האוצר ולא ממשרד החוץ שכלל לא נכח בדיון, והוא זה שאמור לקבוע את מדיניות החוץ של ישראל ולנמק אותה.
יו"ר הוועדה ח"כ פורר סיכם את הדיון: "תשובת משרד האוצר לא מקובלת על הוועדה. האמירה של נציגי האוצר לפיה ממשלת רוסיה לא רואה בעין יפה שאנחנו נפצה את מי שלא מקבל את כספי הפנסיה, לא מתקבלת על הדעת וגם לא נשמעת הגיונית. אבקש את התייחסות משרד החוץ, האם אכן הדברים נכונים, למרות שבכל מקרה זה לא תירוץ. הוועדה מבקשת לדעת כמה זכאי פנסיות נפטרו בזמן שהם ממתינים לקבל את כספי הפנסיה. המדינה צריכה לעמוד בהתחייבויות שלה כלפי זכאי הפנסיות".
יאיר סמוליאנוב, מנהל התחום החברתי-כלכלי ב"לובי המיליון" אמר לאתר מקור ראשון כי, "עם פרוץ המלחמה באוקראינה, 17 אלף קשישים הפסיקו לקבל כספי פנסיה מרוסיה, שהועברו אליהם דרך הביטוח הלאומי. ממשלת ישראל יכולה להעביר את הכסף, כבר שנה וחצי שהמדינה מבטיחה להם שיעבור כסף, בתקציב המדינה יש כסף – אך הוא לא מנוצל. ומה משרד האוצר אומר היום? שזה בגלל 'חשש'. בואו נפסיק ללכת סחור סחור – מדינת ישראל החליטה להפקיר את האוכלוסייה היותר ענייה ומוחלשת בישראל. די להסתתר מאחורי חששות דיפלומטיים".