כמה סטארטאפים המשתמשים בבינה המלאכותית מבטיחים ליצור אפשרות לשמירה על קשר עם אדם אהוב לאחר מותו, אם כי לא בלי להעלות שאלות אתיות. ריו סון-יון יושבת מול מיקרופון ומסך ענק, שם מופיע בעלה, שמת כמה חודשים קודם לכן. "מתוקה, זה אני", אומר לה הגבר על המסך. בדמעות היא עונה לו ומתחילה מראית עין של שיחה.
כשנודע ל-לה ביונג-הול שהוא חולה בסרטן סופני, הדרום קוריאני בן ה-76 ביקש מהסטארט-אפ DeepBrain AI ליצור העתק דיגיטלי באמצעות כמה שעות של וידאו. "אנחנו לא יוצרים תוכן חדש כמו משפטים שהמנוח מעולם לא היה משמיע או לפחות כותב במהלך חייו", אמר ג'וזף מרפי, ראש הפיתוח ב-DeepBrain AI, על תוכנית "זיכרון".
הרעיון זהה לזה של חברת StoryFile, שמשתמשת בשחקן "מסע בין כוכבים" בן ה-92, וויליאם שאטנר, כדי לשווק את האתר שלה. "הגישה שלנו היא ללכוד את הפלא של האדם, ואז להשתמש בכלי הבינה המלאכותית", אמר סטיבן סמית', הבוס של StoryFile, שלטענתה, ישנם כמה אלפי משתמשים בשירות Life שלה.
היזם פראטיק דסאי עורר סערה לפני מספר חודשים כשהציע לאנשים לשמור אודיו או וידאו של "בני משפחותיכם, הוריכם וקרוביכם המבוגרים", בהערכתו שעד "סוף השנה הזו" ניתן יהיה ליצור אווטאר אוטונומי של אדם שנפטר, וכי הוא עובד על פרויקט לשם כך.

ההודעה שפורסמה בטוויטר עוררה סערה, עד לנקודה שבה, כמה ימים לאחר מכן, הוא הכחיש שהוא "מפלצת". "זה נושא מאוד אישי ואני מתנצל בכנות על הפגיעה באנשים", אמר. "זהו תחום אתי עדין שאנחנו פועלים בו בזהירות רבה", אמר סמית'.
לאחר מותה של חברתה הטובה בתאונת דרכים ב-2015, המהנדסת הרוסייה יוג'ניה קיודה, שהיגרה לקליפורניה, יצרה "צ'טבוט" בשם 'רומן' כמו חברתה המתה, שהוזן באלפי הודעות טקסט ששלחה לאהובים. שנתיים לאחר מכן השיקה קיודה את Replika, המציעה רובוטי שיחה מותאמים אישית, בין המתוחכמים בשוק. אבל למרות התקדים, Replika "איננה פלטפורמה שנועדה לשחזר אדם אהוב שאבד", אמרה הדוברת.
"פילוסופיים"
Somnium Space, שבסיסה בלונדון, רוצה ליצור שיבוטים וירטואליים בזמן שמשתמשים עדיין בחיים, כך שהם יוכלו להתקיים ביקום מקביל לאחר מותם. "זה לא מתאים לכולם", הודה המנכ"ל ארתור סיכוב בסרטון שפורסם ביוטיוב על המוצר שלו, Live Forever, עליו הוא הכריז לקראת סוף השנה. "האם אני רוצה לפגוש את סבא שלי בגרסת בינה מלאכותית? אני לא יודע. אבל מי שרוצה יוכל", הוסיף.
הודות ל-AI הגנרטיבי, קיימת טכנולוגיה שיכולה לאפשר לאוואטרים, של אנשים שהלכו לעולמם, לומר דברים שהם מעולם לא אמרו כשהם היו בחיים. "אני חושב שאלו אתגרים פילוסופיים, לא אתגרים טכניים", אמר מרפי מ-DeepBrainAI. "הייתי אומר שזה קו גבול שכרגע אנחנו לא מתכננים לחצות אותו, אבל מי יודע מה צופן העתיד?" הוא הוסיף.

"אני חושב שזה יכול להיות מועיל ליצור אינטראקציה עם גרסת AI של אדם כדי להגיע לסגירת מעגל – במיוחד במצבים שבהם האבל היה מסובך בגלל התעללות או טראומה", אמרה קנדי קאן, פרופסור באוניברסיטת ביילור, החוקרת כעת את הנושא הזה בדרום קוריאה.
מארי דיאס, פרופסור לפסיכולוגיה רפואית באוניברסיטת ג'ונסון ווילס, שאלה רבים מהמטופלים השכולים שלה לגבי מגע וירטואלי עם יקיריהם. "התשובה הנפוצה ביותר היא 'אני לא סומך על AI. אני חושש שזה יגיד משהו שאני לא יכול לקבל'… אני מניחה שהם חושבים שאין להם שליטה" על מה האווטאר יגיד.